پس از نزدیک به دو سال دپلوماسی کنارهگیری با طالبان، واشنگتن در واکنش به آنچه که مقامات ایالات متحده حکومت "اژدهای" طالبان میخوانند، سیاست خود در افغانستان را بررسی میکند.
سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا به صدای امریکا گفت: "حکومت ایالات متحده رویکرد و تعامل با طالبان را با درنظرداشت دستورات فزایندهٔ ظالمانه آنان که زنان و دختران را در افغانستان هدف و مورد تبعیض قرار داده، بررسی میکند."
در همین حال، سازمان ملل متحد گفته است که اگر این سازمان اگر نتواند طالبان را ترغیب کند تا به زنان اجازۀ کار در این نهاد را بدهد، آماده است در ماه می تصمیم خروج از افغانستان را اتخاذ کند.
طالبان در ماه اپریل کار زنان در ادارات مرتبط به ملل متحد را منع کردند و پیش از آن، در ماه دسمبر سال گذشته میلادی، زنان افغان را از کار در سازمانهای غیرحکومتی داخلی و خارجی منع کرده بودند.
با این حال براساس گزارشها، قرار است انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد در ماه می یک کنفرانس بین المللی را برای بحث در مورد امکان سپردن کرسی دایمی افغانستان در ملل متحد به طالبان در ازای لغو محدودیتها بر زنان افغان، برگزار کند.
سلب حق آموزش دختران از صنف ششم به بالا، تعلیق آموزش دختران در پوهنتونها، جلوگیری از ورود دختران و زنان به پارکها، رفتن به کلپهای ورزشی و حمامهای عمومی، سلب حق سفر بدون محرم شرعی و نیز محروم ساختن زنان از کار در ادارات دولتی و غیردولتی و دفاتر ملل متحد از محدودیتهایی است که طالبان از اگست ۲۰۲۱ به این طرف بر زنان وضع کرده اند.
این محدودیتها با محکومیتهای جهانی از جمله کشورهای با اکثریت مسلمان همراه بوده، اما طالبان اصرار دارند که محروم کردن زنان از تحصیل، کار و مشارکت سیاسی یک مسله داخلی افغانستان است.
در همین حال امینه محمد، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد با تاکید بر لزوم تعامل با طالبان گفته است که این سازمان کنفرانسی را برای گفتگو در مورد "به رسمیت شناختن طالبان" برگزار میکند.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید ملل متحد کنفرانسی را برای بحث روی 'به رسمیتشناختن طالبان' برگزار میکنداما ایالات متحده هرگونه بحث در مورد به رسمیت شناختن طالبان را در چنین نشست غیرقابل قبول خوانده است.
یک مقام حکومت امریکا روز پنجشنبه ۲۰ اپریل (۳۱ حمل) به صدای امریکا گفت: "نیت و مرام این نشست، هرگز بحث در مورد به رسمیت شناختن طالبان نبوده است و هرگونه بحث در مورد به رسمیت شناختن طالبان در این نشست، غیرقابل قبول خواهد بود."
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد در مورد اهداف نشست ملل متحد به خبرنگاران گفت که او معتقد نیست که این گروه به رسمیت شناخته شود.
نبنزیا گفت: "من فکر میکنم که منشی عمومی (ناتو) همان طور که با برخی از کشورهای عضو، از جمله من، در میان گذاشت، به دنبال نظریات نمایندگان ویژه در مورد چگونگی بیرون کشیدن افغانستان از وضعیت کنونی است."
با آنکه طالبان تقریباً بر تمام افغانستان مسلط اند، تا اکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته و ملل متحد به نصیر احمد فایق که از سوی حکومت پیشین افغانستان معرفی شده بود، به صفت سرپرست نمایندگی افغانستان در این سازمان اعتبارنامه داده است.
از زمان به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در سال ۲۰۲۱، هیچ مقام امریکایی به افغانستان سفر نکرده است، اما واشنگتن طالبان را دور زده و تعامل دپلوماتیک و بشردوستانه قوی با افغانها را حفظ کرده است.
با این حال، برخی فکر میکنند که ایالات متحده باید تعامل بیشتری با افغانها داشته باشد.
عبیدالله بهیر، تحلیلگر افغان، در مورد دیدارهای تامس وست، نمایندۀ ویژه ایالات متحدۀ امریکا در امور افغانستان در تویتی نوشت: "چرا هر فرستاده دیگری جز او به [افغانستان] سفر میکند یا در آنجا میماند؟ من منطق پشت دیدار با جنگ سالاران و سیاستمداران تبعیدی و شکست خورده جمهوری را نمی بینم."
وست به تازگی در یک سفر هفت روزه به امارات متحده عرب، قطر و ترکیه با شماری از رهبران سیاسی افغان و اعضای جامعه مدنی افغانستان دیدار و گفتگو کرد.
با آنکه وست از فرد مشخصی که با وی دیدار کرده است، نام نبرده، اما در تصاویر نشر شده در تویتر وی کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان، شماری از نمایندگان پیشین پارلمان افغانستان و پسران مارشال محمد فهیم قسیم و مارشال عبدالرشید دوستم در حال دیدار با وست دیده میشوند.
اما شینکی کروخیل، سفیر پیشین افغانستان در کانادا و فعال حقوق زنان میگوید که حتا اگر دپلوماتهای امریکایی به افغانستان سفر کنند، به واقعیتهای بدون فلتر دسترسی نخواهند داشت.
او به صدای امریکا گفت: "طالبان اجازه ملاقات با نمایندگان مردم یا گروههای زنان و دیگر فعالان مدنی و سیاسی را نمیدهد."
اکثر کشورهای منطقه، از جمله روسیه، چین، ایران و پاکستان، در حالی که حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته اند، سفارتهای خود را در کابل باز نگه داشته و نمایندگان طالبان را در پایتختهای خود اعتبارنامه داده اند.