طالبان: در نشست دوحه با مقامات امریکایی بر تداوم مذاکرات توافق صورت گرفت 

حکومت طالبان می‌گوید که نمایندگان امریکا و طالبان امروز ۳۰ جون (نهم سرطان) ملاقات دو روزه در دوحه، پایتخت قطر، را با توافق روی تداوم مذاکرات به پایان رسانیدند.

هیات امریکایی به رهبری تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان و هیات طالبان به رهبری امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان در دو روز گذشته روی موضوعات متعدد صحبت کردند.

پس از تاریخ ۲۳ مارچ که طالبان تصمیم به مسدود نگهداشتن مکاتب متوسط و لیسهٔ دختران در افغانستان گرفتند، این نخستین ملاقات رو در رو میان دو طرف بود.

عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجهٔ حکومت طالبان در صفحهٔ تویترش نوشته است که جانب امریکایی در مورد دارایی‌های منجمد شدهٔ افغانستان و سایر موضوعات با هیات افغانی که وزیر مالیه و مقامات بانک مرکزی افغانستان در آن شامل بودند، بحث کرد.

سخنگوی وزارت خارجهٔ طالبان همچنان گفته است که امیر خان متقی از کمک بشری ۵۵ میلیون دالری امریکا با قربانیان زلزلهٔ هفتهٔ گذشته سپاسگزاری کرده و بر آزادی دارایی‌ها و رفع تعزیرات یک بار دیگر تاکید کرد.

بلخی به نقل از امیرخان متقی نوشته که در این نشست به هیات امریکایی تاکید کرده است "به عوض فشار باید راه همکاری و تعامل مثبت" در پیش گرفته شود تا به پیشرفت‌های دست یابند.

وزارت خارجهٔ طالبان با نشر اعلامیهٔ به نقل از تامس وست نگاشته که گفته است از روند شفاف توزیع کمک‌های بشری تمجید کرده و آنرا یک پیشرفت مثبت عنوان کرده است.

این وزارت به نقل از آقای وست نوشته که گفته است از مخالفت مسلحانه در افغانستان حمایت نمی‌کند و آنرا به زیان افغانستان می‌داند.

اما مقامات امریکایی تا اکنون در خصوص این نشست اظهار نظر نکرده اند.

یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده دیروز گفت که امریکا بر پیشبرد علایق خویش در افغانستان از جمله مبارزه با دهشت افگنی، ثبات اقتصادی، موضوع حقوق بشر، گذار مصوون افرادی که زندگی شان در افغانستان در خطر است و باگشایی مکاتب دختران تمرکز دارد.

سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا گفته بود که این اهداف با دنبال کردن "سیاست انزوا" به دست نمی‌آید، "اما به هیچ کدام از این تعاملات نباید به دیدهٔ مشروعیت بخشیدن به طالبان یا به اصطلاح حکومت آنان، دیده شود".

طالبان گفته اند که در این نشست روی "جلوگیری از مواد مخدر، معیشت بدیل و تداوی معتادان نیز بحث های مفصلی صورت گرفت". اما به موضوع بازگشایی مکاتب دختران در نشست هیچ اشاره‌ای نکرده اند. ​

دارای‌های منجمد شده

روزنامهٔ واشنگتن‌پست دوروز پیش گزارش داد که مقامات ایالات متحده با رهبری طالبان روی چارچوبی کار می‌کند تا افغانستان به ذخایر پولی بانک مرکزی این کشور دسترسی پیدا کند.

این روزنامه از قول منابع امریکایی گزارش داده است که هدف از این کار، رسیدگی به گرسنگی شدید و بحران بشری در افغانستان است، اما در صورت توافق، مقامات طالبان بر این منابع مالی کنترول نخواهند داشت.

چند ماه پیش، رییس جمهور ایالات متحده با صدور یک فرمان اجرایی دستور داد تا ۳.۵ میلیارد دالر از سرمایه‌های منجمد شدهٔ افغانستان به مردم آن کشور انتقال داده شود.

سخنگوی وزارت خارجه امریکا دیروز گفت که "ما به گونهٔ فوری تلاش می‌کنیم تا به سوالات پیچیده در مورد استفاده از این وجوه مالی پاسخ بدهیم تا اطمینان حاصل کنیم که از این پول مردم افغانستان سود ببرند نه طالبان.”

پس از خروج نیروهای خارجی و تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی کمک‌های‌ شان را به افغانستان متوقف و بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایه‌های افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند، اقدامی که وضعیت اقتصادی این کشور را وخیم‌تر کرد.