وهابوف: جلوگیری از بحران بشری در افغانستان هدف اصلی کنفرانس تاشکند است

جولان وهابوف، سفیر اوزبیکستان در ایالات متحده

مقامات اوزبیکستانی می‌گویند که هدف اصلی نشست تاشکند هماهنگی اقدامات بین المللی به منظور جلوگیری از فاجعۀ بشری روان در افغانستان می باشد.

کنفرانس بین‌المللی ارزیابی وضعیت در افغانستان فردا دوشنبه ۲۵ جولای (۴ اسد) در تاشکند، پایتخت اوزبیکستان، آغاز می‌شود. در این کنفرانس دو روزه، هیات ادارهٔ سرپرست طالبان و نمایندگان بیش از ۲۰ کشور و سازمان بین‌المللی اشتراک خواهند داشت.

جولان وهابوف، سفیر اوزبیکستان در واشنگتن، گفت که تامس وست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای افغانستان، نیز درین کنفرانس حضور خواهد داشت.

آقای وهابوف گفت که در این کنفرانس در مورد فراهم آوری کمک‌های عاجل و موثر برای مردم نیازمند در افغانستان گفتگو خواهد شد. به گفتۀ این دپلومات اوزبیکستانی، هدف دیگر از کنفرانس تاشکند ایجاد دیالوگ موثر و توافق نظر جامعۀ بین المللی در مورد مبارزه با تروریزم بین‌المللی است.

حکومت طالبان گفته است که هیاتی به رهبری امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان، امروز وارد تاشکند شد.

در عین حال، رسانه‌ها در هند خبر داده اندکه یک هیات حکومت هند نیز در کنفرانس تاشکند اشتراک خواهد کرد. این کنفرانس کمتر از یک ماه قبل از یک سالگی تسلط حکومت طالبان بر افغانستان برگزار می‌شود.

هفتۀ گذشته سرپرست وزارت خارجۀ اوزبیکستان در مسکو به خبرنگاران گفت که آمادگی ها برای تدویر این کنفرانس نهایی شده و قرار است در آن علاوه بر افغانستان، پیرامون مسایل دیگر مرتبط به منطقه نیز بحث شود.

تا کنون آجندای کامل این کنفرانس روشن نیست. تحلیلگران این کنفرانس را فرصت خوب برای ارزیابی کارکرد حکومت طالبان در یک سال گذشته و موقف جامعۀ بین المللی در برابر آن می‌دانند.

با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، کشورهای آسیای مرکزی از گسترش شورشگری از مرز افغانستان به قلمرو خود ابراز نگرانی کرده اند.

مقامات اوزبیکستانی به تاریخ پنجم جولای از پرتاب راکت‌‌ها از خاک افغانستان بر قلمرو این کشور خبر داد.

رضا قاسمی، کارشناس امور صلح و روابط بین‌الملل، می گوید که حملات راکتی اخیر و همچنان فعالیت "جنبش اسلامی اوزبیکستان طی دودهۀ گذشته در افغانستان" و شورش‌ها علیه دولت در تاجیکستان مواردی اند که تاشکند را نگران امنیت مرزی و داخلی‌اش ساخته است.

طالبان که بعد از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ به قدرت رسیدند، هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده اند.

ایجاد حکومت همه‌شمول متشکل از همه اقوام و اقلیت‌ها، رعایت حقوق بشر به شمول حق کار و آموزش زنان و دختران و قطع روابط با گروه‌های تروریستی از مواردی اند که جامعۀ جهانی برای مشروعیت بخشیدن به طالبان شرط گذاشته است.