شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا) میگوید که با مقامات ترکمنستان در کابل، در مورد پروژه لین انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت از ترکمنستان به افغانستان و راههای تطبیق پروژه انتقال برق ترکمنستان (TAP) از طریق افغانستان به پاکستان مذاکرات صورت گرفت.
بر اساس معلومات شرکت برق افغانستان، مذاکرات سه روزۀ مقامات این اداره با دردی الیاسف، رییس شرکت ترکمن انرژی (ترکمن انرگو)، میر رتیکوپ، رییس پروژههای بینالمللی برق ترکمنستان – افغانستان – پاکستان و حکمت سیزر، رییس اجرایی شرکت ترکی چالیک شرکت در کابل روز چهارشنبه ۲۰ جولای (۲۹ سرطان) به پایان رسید.
شرکت برقرسانی افغانستان در اعلامیهای گفته است: "در این نشست در مورد پروژه انتقال لین ۵۰۰ کیلوولت برق اندخوی – شبرغان – پلخمری فیصله صورت گرفت که جانب ترکمنستان طی چند روز آینده پیشنهاد مالی و تخنیکی خود را برای غور به شرکت برشنا افغانستان بفرستد و شرکت برشنا فیصلۀ خود را پس از تایید مقامات بر اساس پیشنهاد ارایه کند."
اعلامیه افزوده است که دو جانب مذاکرات در مورد پروژه انتقال برق از ترکمنستان به افغانستان و پاکستان (TAP)، حل مشکلات فراراه این پروژه، روند کاری آن و موضوعات مربوط به کاهش کمکهای بینالمللی برای پروژههای اساسی مهم در بخش اقتصادی به تفصیل بحث کردند.
در اعلامیه آمده است: "رهبری برشنا در مورد سباستیشن نورالجهاد ولایت هرات با جانب ترکمنستان صحبت کردند و در خصوص انتقال تجهیزات و پیشرفتها در این پروژه معلومات شریک شد. این پروژه در جریان یک هفته آغاز و پس از تکمیل ۱۰۰ میگاوات برق از ترکمنستان به ولایت هرات وارد خواهد شد."
در نتیجۀ این مذاکرات سه روز میان شرکت برقرسانی افغانستان، شرکت ترکمن انرژی و کمپنی چالیک ترکی برخی پروتوکولها نیز امضا شده است.
قرارداد پروژه انتقال لین برق ۵۰۰ کیلوولت از ترکمنستان به اندخوی – شبرغان – پلخمری در زمان حکومت پیشین افغانستان، امضا شده بود و امکانات مالی این پروژه را کشورها و سازمانهای بینالمللی کمککننده به افغانستان فراهم میکردند، اما پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، همزمان با تعلیق کمکهای جهانی، کار این پروژه نیز متوقف شد.
افغانستان بیشتر برق خود را از چهار کشور همسایه، ترکمنستان، اوزبیکستان، تاجیکستان و ایران وارد میکند. اگرچه پس از تسلط طالبان بر افغانستان در اواسط ماه اگست سال ۲۰۲۱، حکومت طالبان پول برق مصرفی این کشورها را پرداخت نکرد، اما این چهار کشور روند انتقال برق به افغانستان را متوقف نکرده اند.
افغانستان در حال حاضر ۱۶۰۰ میگاوات برق دارد که ۱۰۰۰ میگاوات آن از کشورهای همسایه و ۶۰۰ میگاوات دیگر از منابع داخلی تامین میشود.