چرا مشاجره لفظی میان دپلومات‌های افغانستان و پاکستان در شورای امنیت ملل متحد رخ داد؟

از راست به چپ،منیر اکرم، سفیر پاکستان در ملل متحد و نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در ملل متحد

سرپرست نمایندگی افغانستان در ملل متحد، روز سه‌شنبه ۲۶ سپتمبر (چهارم میزان) پس از آن اسلام‌آباد را به پالیسی دوگانه متهم کرد که سفیر پاکستان در این سازمان به صورت صریح خواهان به رسمیت شناختن ادارهٔ موقت طالبان شد.

تنش لفظی میان دپلومات‌های افغانستان و پاکستان در دقایق آخر نشست شورای امنیت برای بحث پیرامون وضعیت افغانستان، پس از آن آغاز شد که منیر اکرم، سفیر پاکستان در ملل متحد، موقف حکومت کشورش را در مورد طالبان افغان بیان کرد.

منیر اکرم گفت:‌ ''جامعه بین‌المللی باید به اولویت‌های حکومت موقت افغانستان و اولویت‌های مردم افغانستان پاسخ بدهد. این [اولویت‌ها] شامل حمایت مالی کافی، خاتمه دادن به محدودیت‌های سفر [مقامات طالبان به خارج از افغانستان]، پایان دادن به تعزیرات،‌ به رسمیت شناختن سیاسی و نمایندگی [طالبان] در ملل متحد است.''

در واکنش نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در ملل متحد، بدون اینکه نام و موقف منیر اکرم را در این سازمان ذکر کند،‌ گفت:‌ "فقط می خواستم به اظهارات شهروند و نماینده پاکستان [بگویم که] من نماینده افغانستان در این شورا هستم و از غم و اندوه و بدبختی مردم افغانستان که از دخالت کشورهایی که امروز بازی‌های دوگانه را انجام‌ می‌دهند،‌ رنج می برند، پاسخ بدهم.''

فایق در ادامه بدون ذکر نام پاکستان افزود: '' [پاکستان] از یک طرف نشان می‌دهد که قربانی تروریسم است و از طرف دیگر برای عادی سازی و حمایت از یک گروه تروریستی دیگر در افغانستان لابی می‌کند.''

پس از آنکه فایق در مقابل اکرم موضعگیری کرد، سفیر پاکستان با آنکه بحث شورای امنیت به پایان رسیده بود، از رییس جلسه اجازهٔ صحبت خواست و به سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد تاخت و تاز لفظی کرد.

اکرم بدون ذکر نام فایق و موقف‌اش در ملل متحد، از شورای امنیت ملل متحد نیز انتقاد کرد و گفت که سرپرست نمایندگی افغانستان نباید در این سازمان اجازهٔ حضور پیدا کند.

اکرم گفت: ''نمی‌خواهم اظهارات این آقا [فایق] را که ادعا می‌کند از افغانستان نمایندگی می‌کند، تقدیس کنم. فکر می‌کنم اعتبارنامهٔ او [فایق] پرسش برانگیز است. او هیچ حکومتی ندارد و فکر می‌کنم این یک ناهنجاری است که شورای امنیت او را دعوت می‌کند تا در این شورا صحبت کند و نوعی نفرت و معلومات نادرست را در برابر این شورا ارایه کند.''

اکرم در ادامه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا به این مشکل ''ناهنجاری سیاسی'' رسیدگی کند.

فایق پس از این مشاجره در صحبت با صدای امریکا، منیر اکرم را به ''تاخت و تاز'' علیه خودش، حمایت از طالبان و چشم پوشی از واقعیت‌ها در افغانستان متهم کرد.

فایق گفت:‌ ''نمایندگی پاکستان در آغاز سخنرانی خود به دور از عرف دپلوماتیک و به صورت بسیار غیر مسلکی به من توهین کرد و به صورت شخصی به من تاخت و تاز کرد... بر خلاف اکثر اعضای شورای امنیت، او از وضعیت جاری، بحران بشری، تخطی‌های حقوق بشر، نقض حقوق زنان و دختران چشم پوشی کرد و بدون اینکه واقعیت‌های عینی افغانستان را انعکاس بدهد، تلاش کرد تا وضعیت افغانستان را بسیار مثبت نشان بدهد و خواستار دادن کرسی ملل متحد به نمایندهٔ طالبان شد و مداخلهٔ علنی را انجام داد. من هم در چارچوب عرف و آداب دپلوماتیک به پاسخ شان پرداختم."