به دنبال وضع ممنوعیت بر تحصیل و کار زنان در موسسات غیرحکومتی، شماری از مدافعان حقوق زن میگویند که مردم افغانستان طالبان را نمیخواهند.
این مدافعان که روز چهارشنبه ۲۸ دسمبر (هفتم جدی) همایش شان را در یک مکان سربسته برگزار کردند، گفته اند که مردم افغانستان به ویژه زنان "مخالف حضور طالبان در قدرت" استند. آنان از شهروندان این کشور خواسته اند که به طالبان و تفکر طالبانی نه بگویند.
در همین حال، اعضای "جنبش خودجوش زنان" گفته اند که تنها برای دفاع از حقوق زنان "قیام" نکرده اند، بلکه ایستادگی آنان در برابر طالبان برای "گسترش آزادی و برابری زن و مرد است".
این جنبش گفته است: "اگر دروازههای مکاتب و دانشگاهها باز نشوند، مغزها بسته میمانند. کشوری که در آن مغزهای بسته حاکم شوند، به زندان تبدیل میشود، زندانی برای زن، زندانی برای مرد و زندانی برای انسانیت."
"جنبش اصلی زنان مقتدر افغانستان" نیز روز گذشته گفت که حذف زنان در تناقض با تمام قوانین حقوق بشری است که به گفتهٔ این جنبش،در حال حاضر، جامعه جهانی در مقابل آن سکوت کرده است.
این جنبش با انتقاد از جامعه جهانی، از تمامی کشورها خواسته است که باید سکوت خود را بشکنند و گامهای عملی را در این مورد اتخاذ کنند.
اما انتونیو گوتیرش، سرمنشی ملل متحد در پیامی در صفحۀ تویتر خود نگاشته است که آخرین محدودیتهای طالبان در زمینه اشتغال و آموزش زنان و دختران، نقض حقوق بشر و غیرقابل توجیه است و باید ابطال شود.
آقای گوتیرش تاکید کرده است: "اقدامات برای محرومیت و سکوت زنان و دختران منجر به رنجهای عظیم و مشکلات اساسی در ظرفیت مردم افغانستان میشود."
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز دیروز با نشر اعلامیهای بار دیگر نگرانی عمیق خود را از ادامهٔ تعلیق آموزش دختران بالاتر از صنف ششم تکرار کرد و خواهان مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان و دختران در افغانستان شد.
این شورا از طالبان نیز خواست تا به زودی مکاتب را باز کنند ، پالیسی و عملکرد خود را در این راستا معکوس کنند، زیرا چنین پالیسیها نمایانگر فرسایش روز افزون احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی میباشد.
وزارت تحصیلات عالی طالبان یک هفته قبل با فرستادن مکتوبی عنوانی پوهنتونهای "امارتی و خصوصی" دستور داد که بر اساس "فیصلۀ کابینه...تحصیل اناث تا امری ثانی معطل" شده است.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در وهلهٔ نخست "بیحجابی، سفر بدون محرم شرعی، منکرات، فعالیت خوابگاههای دختران و صنوف مختلط درسی دختران و پسران" را به عنوان دلایل تعلیق تحصیل دختران در پوهنتونها مطرح کرد.
اما سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان روز یکشنبه ۲۵ دسمبر (چهارم جدی) گفت که دین اسلام مهمتر از مصالح ملی، توسعه و تمدن جامعه است.
همچنان طالبان گفته اند که جامعه جهانی نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کنند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت این گروه سه روز قبل در تویترش گفته بود: "موسساتی که در افغانستان فعالیت دارند به رعایت قوانین و فرامین کشور ما مکلف اند. ما به کسی اجازه نمیدهیم که تحت عنوان کمکهای بشری در مورد فیصلهها و یا مسوولین امارت اسلامی افغانستان سخنان بیمسوولیت گفته و یا تهدید نمایند."
تعلیق آموزش زنان و دختران در پوهنتونهای دولتی و خصوصی و توقف کار زنان در سازمانهای غیرحکومتی واکنشهای شدید در داخل و سطح بینالمللی را در پی داشت. اما طالبان تا حالا هیچگونه انعطافی برای تغییر تصامیم شان از خود نشان نداده اند.