بانک جهانی میگوید که صندوق امانتی تابآوری افغانستان (ARTF) جهت حمایت مالی از شرکتهای کوچک و مشاغل تحت رهبری زنان در افغانستان، کمک مالی ۱۶ میلیون دالری را تصویب کرده است.
بانک جهانی ناوقت چهارشنبه سوم اپریل (۱۵ حمل) با نشر اعلامیهای گفت که این پروژه زیر نام (EMERGe) از پروژه توانمندسازی سرمایههای کوچک و شرکتها برای تابآوری و رشد حمایت میکند.
بر بنیاد معلومات بانک جهانی، از طریق این پروژه که در اختیار بنیاد آغاخان ایالات متحده قرار میگیرد، قرضههای شرکتهای کوچک تحت رهبری زنان که پس از اگست ۲۰۲۱ به دلیل شرایط اقتصادی پرداخت نشده، پرداخت خواهد شد و به احیای تامینکنندگان مالی کوچک فعال در افغانستان کمک میکند.
به گفتۀ بانک جهانی این پروژه به افزایش تامینکنندگان مالی کوچک کمک میکند تا بتوانند منابع مالی جدیدی را برای شرکتهای کوچک فراهم کنند.
در اعلامیه این بانک آمده است: "این پروژه همچنین برای تقویت بخش مالی کوچک، دیجیتلکردن فرآیندهای کسب و کار و آموزش کارکنان برای اولویت دادن به پرداخت قرضه به زنان و مشاغل تحت رهبری زنان، کمکهای تخنیکی به تامینکنندگان مالی کوچک ارایه خواهد کرد".
ملیندا گود، رییس بانک جهانی برای افغانستان گفته است که در حال حاضر حمایت از تامینکنندگان مالی کوچک در افغانستان یکی از معدود گزینههای قابلاجرا برای ارتقای دسترسی به دارایی در افغانستان، به ویژه برای زنان است.
گود گفته است: "هدف این پروژه تقویت بخش مالی کوچک در افغانستان است تا صاحبان مشاغل کوچک و مشاغل تحت رهبری زنان بتوانند به اعتبار مورد نیاز برای بازسازی مشاغل خود، بازسازی زندگی خود و کمک به احیای بخش خصوصی دسترسی داشته باشند".
این پروژه همچنین خدمات توسعه کسب و کار را ارایه خواهد کرد که روی ایجاد زنجیرهای از شرکتهای کوچک است که به طور فعال برای زنان شغل ایجاد میکنند. بانک جهانی گفته است که ایجاد زنجیرهای شرکتهای تولیدی و مالی برای کسب و کارهای کوچک تحت رهبری زنان کمک میکند تا از گروههای پسانداز غیررسمی به کانالهای اعتباری رسمی تبدیل شوند.
در اعلامیه آمده است: "این پروژه همچنان یک صندوق اعتباری ایجاد خواهد کرد که توسط بنیاد آغاخان ایالات متحده در افغانستان اداره میشود. صندوق اعتباری به شرکتهای کوچک و متوسط واجد شرایطی که از خدمات توسعه کسب و کار بهره مند شده اند، کمک میکند تا به کانالهای مالی رسمی دسترسی پیدا کنند".
ناموث ظهیر، کارشناس ارشد بخش مالی و رهبر تیم کاری بانک جهانی برای این پروژه گفته است که پروژه (EMERGe) پس از رایزنیهای گسترده با سهامداران، به شمول ارایهدهندگان تامین مالی خرد و اتاقهای تجارت، به ویژه آنهایی که توسط زنان رهبری میشوند، توسعه یافت.
ظهیر افزود: "این کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که راههایی حل برای باز کردن دسترسی به منابع مالی برای تجارتهای کوچک در افغانستان ارایه میشود و جریان کمککنندهها به این بخش پایدارتر میشود".
بانک جهانی هدف این پروژه را اقدامات پایدار برای حمایت از معیشت، به ویژه زنان خوانده و گفته است که حضور در بخش مالی یک چالش دایمی در افغانستان است، به طوری که از هر ۱۰ بزرگسال، نه نفر از سیستم مالی حذف شده اند - به این معنا که آنها هیچ حساب بانکی یا دسترسی به اعتبار یا قرضه ندارند.
بانک جهانی گفته است: "تنها پنج درصد از زنان افغان دارای نوعی حساب بانک استند، در حالی که این رقم در مردان ۱۰ درصد است. این یک مانع بزرگ در برابر توانمندی اقتصادی زنان و مشارکت آنها در زندگی اقتصادی است".
پروژه (EMERGe) که به گفتۀ بانک جهانی، همانند تمام پروژههای مورد حمایت این بانک و صندوق امانتی تابآوری افغانستان از اگست ۲۰۲۱، شامل مقررات خاصی است تا اطمینان حاصل شود که زنان از فعالیتهای پروژه بهره میبرند.
قرار است که این پروژه در ۱۵ ولایت به شمول بدخشان، بغلان، بلخ، بامیان، دایکندی، فاریاب، هرات، جوزجان، کابل، کندز، ننگرهار، پروان، سمنگان، سرپل و تخار که بنیاد آقاخان در در این ولایات فعال است. تطبیق خواهد شد.
بانک جهانی این پروژه را در حالی روی دست گرفته است که بر اساس یافتههای یک نظرسنجی این بانک، هشت در صد تجارتهای که متعلق به زنان اند، پس از اگست ۲۰۲۱ در افغانستان به طور موقت یا دایمی مسدود شده اند.
بر بنیاد این نظرسنجی تجارتهای کوچک تحت ملکیت زنان در تعامل با حکومت طالبان، مشکلات بیشتری دارند و در مقایسه با تجارتهای مردانه، احتمال حل کمتر مشکلات شان میرود.