حکم بازداشت بنیامین نتنیاهو، صدراعظم و یواف گالانت، وزیر دفاع اسراییل و رهبر گروه حماس، از سوی محکمهٔ بین المللی جرایم واکنشهای جهانی را در پی داشته است.
محکمه بین المللی جرایم ( محکمهٔ هاگ) روز پنجشنبه ۲۱ نومبر (اول قوس) حکم بازداشت نتنیاهو، گالانت و محمد ضیف، فرمانده نظامی حماس را به اتهام "جرایم علیه بشریت" و "جنایات جنگی" صادر کرد.
صدور این حکم واکنشهای گستردۀ رهبران اسراییل، گروه حماس و کشورهای مختلف را در پی داشته است.
اسراییل
دفتر بنیامین نتنیاهو با نشر بیانیهای این اقدام محکمه بین المللی را حرکت ضد یهودی خوانده و گفته است: "اسراییل اقدامات پوچ و دروغین را که توسط محکمه بین المللی جرایم علیه آن صادر شده با انزجار رد میکند."
اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسراییل حکم محکمهٔ بین المللی را "انتخاب تروریزم و شیطان به جای دموکراسی و آزادی" خوانده که به گفتۀ وی "سیستم قضایی بینالمللی را به سپر انسانی جنایات حماس علیه بشریت تبدیل کرده است".
گیدیون سار، وزیر امور خارجه اسراییل، صدوراین حکم از سوی محکمه را حمله به حق اسراییل برای دفاع از خود و هدیهای برای "محور شرارت" خواند. او گفت که این "یک لحظه تاریک برای محکمه بینالمللی جرایم" است و افزود که این محکمه "تمام مشروعیت خود را از دست داده است". او افزود که این محکمه "احکام پوچ بدون صلاحیت" صادر کرده است.
یاییر لاپید، رهبر مخالف حکومت و صدراعظم پیشین اسراییل ضمن محکوم کردن حکم محکمهٔ بین المللی جرایم گفته است که اسراییل برای دفاع از خود علیه سازمانهای تروریستی میجنگد که با حمله به شهروندان اسراییلی اقدام به قتل و تجاوزجنسی علیه آنها کردند. او صدور احکام بازداشت علیه رهبران اسراییل را "پاداشی برای تروریزم" خواند.
نفتالی بنیت، صدراعظم پیشین اسراییل، صدور حکم بازداشت نتنیاهو و گالانت را یک "داغ ننگ" برای این نهاد قضایی بینالمللی خواند. او افزود: "احکام بازداشت توسط محکمهٔ بین المللی جرایم نشانهٔ شرم نه برای رهبران اسراییل بلکه برای خود محکمه و اعضای آن است."
فلسطین
حماس از این اقدام محکمه بینالمللی استقبال کرده و گفته است: "ما از محکمه بین المللی جرایم میخواهیم تا دامنه پاسخگویی را به تمام رهبران جنایتکار اشغالگر گسترش دهد."
باسم نعیم، یک عضو ارشد شاخهٔ سیاسی گروه حماس گفت: "این یک گام مهم در مسیر عدالت و آوردن عدالت برای قربانیان است و اگر عملاً توسط تمام کشورها حمایت نشود این یک گام محدود و معنوی باقی میماند."
ایالات متحده
لندسی گراهام، عضو جمهوریخواه مجلس سنای کانگرس ایالات متحده، محکمهٔ بین المللی جرایم را به فساد متهم کرده و گفته است که این محکمه با صدور این احکام بازداشت به "پوچترین و غیرمسوولانهترین شکل ممکن" عمل کرده است.
او در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به اینکه ابهامات جدی در مورد کریمخان، سارنوال ارشد این محکمه وجود دارد، افزود که این حکم "یک شوخی خطرناک" است.
گراهام تاکید کرد: "اکنون زمان آن فرا رسیده است که سنای ایالات متحده وارد عمل شود و در قانونی دو حزبی این نهاد غیرمسوول را تحریم کند."
این سناتور جمهوریخواه گفته است که محکمهٔ هاگ هرگونه درک و مفهوم از انصاف را به چالش کشیده و به اقدامات یک "سارنوال فاسد" مشروعیت داده است.
اتحادیهٔ اروپا
جوسیپ بوریل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که حکم محکمهٔ هاگ علیه نتنیاهو، گالانت و ضیف "الزام آور" است و باید اجرا شود.
بوریل در جریان دیدار از عمان، پایتخت اردن گفت: "این یک تصمیم سیاسی نیست. این یک تصمیم یک محکمه، یک محکمه عدالت، یک محکمه بین المللی عدالت است. و تصمیم محکمه باید احترام و تطبیق شود."
کاسپر ولدکمپ، وزیر خارجه هالند به خبرگزاری "ایانپی" این کشور از آمادگی هالند برای اجرای حکم بازداشت نتنیاهو خبر داده و گفته است که کشورش در صورت نیاز بر اساس حکم عمل خواهد کرد.
کرستوفر لیموین، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفته است که واکنش کشورش به این احکام "مطابق با قوانین محکمه بین المللی جرایم" خواهد بود، اما از گفتن اینکه آیا فرانسه نتنیاهو را در صورت آمدن او به این کشور بازداشت خواهد کرد یا نه، خودداری کرد. او گفت، "این موضوعی است که از نظر قانونی پیچیده است."
شرق میانه
ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، نیز گفته است که احکام محکمه باید مورد احترام قرار گیرند و اجرا شوند و افزود: "فلسطینیها سزاوار عدالت هستند."
کریم خان، سارنوال ارشد محکمهٔ بین المللی جرایم در ماه می خواهان صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتنیاهو، یوآف گلانت، اسماعیل هنیه، یحیی سنوار و محمد ضیف شد.
اما اسماعیل هنیه در جریان سفرش به ایران برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در اقامتگاهش در شمال تهران کشته شد. یحیی سنوار هم در یک رویارویی با نظامیان اسراییلی در غزه کشته شد.