لینک های دسترسی

Breaking News

دیدبان حقوق بشر: طالبان رسانه‌ها و آزادی بیان را محدود کرده اند 


دیدبان حقوق بشر امروز اول اکتوبر (نهم میزان) گفت که مقامات طالبان در افغانستان محدودیت های گسترده‌ای را بر رسانه‌ها و آزادی بیان وضع کرده اند.

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در جریان ملاقات با خبرنگاران در اواخر ماه سپتمبر مقررات بر رسانه‌ها را توزیع کرد. این مقررات به اندازه‌ای گسترده و مبهم است که عملاً هرگونه گزارش‌دهی انتقادی در مورد طالبان را منع می‌کند.

پتریشا گاسمن، یک مقام ارشد دیدبان حقوق بشر گفت که با وجود آنکه طالبان تعهد کرده اند به رسانه‌های که به ارزش‌های اسلامی احترام می‌گذارند، اجازه‌ فعالیت خواهند داد، مقررات جدید آنان آزادی مطبوعات را در افغانستان خفه می‌کند.

او افزود که مقررات طالبان به اندازهٔ وسیع است که خبرنگاران از هراس زندانی شدن، دست به خودسانسوری می‌زنند.

دیدبان حقوق بشر که نسخه‌ای از این مقررات را دیده است می‌گوید که در این سند نشر گزارش‌ها در مورد مسایل مغایر اسلام و اهانت به شخصیت‌های ملی، منع شده است.

خبرنگاران همچنان از نشر گزارش‌های که مقامات آنرا تایید نکرده باشند منع شده اند.

دیدبان حقوق بشر گفته است که جنگجویان طالبان چندین خبرنگار را به گونهٔ خودسر مورد ضرب و شتم قرار داده و به زندان افکنده اند.

گروه مدافع خبرنگاران به دیدبان حقوق بشر گفته است که از ۱۵ ماه اگست به اینسو، زمانیکه طالبان قدرت را در دست گرفتند، کم از کم ۳۲ خبرنگار بازداشت شده اند. یکی از این خبرنگاران که به شدت لت و کوب شده بود، رها شده، اما به او هشدار داده شده بود که در مورد این که با او چه اتفاق افتاده،‌ خاموشی اختیار کند.

دیدبان حقوق بشر گفته است که تا امروز، اول اکتوبر، حد اقل یک خبرنگار در بند باقی مانده است.

در کنار این، دفتر استخبارات طالبان، شماری از خبرنگاران را احضار کرده و به آنان هشدار داده است که گزارش‌های شان حاوی شایعات است و باید کار‌شان را متوقف سازند.

یکی از مسوولین یک رسانه‌ای مستقر در کابل گفته است که منع گزارش‌دهی در مورد "اهانت به شخصیت‌های ملی" تعریف گسترده دارد و می‌تواند در برگیرندهٔ گزارش‌ها پیرامون فساد یا سایر سورفتار‌ها شود.

این در حالی است که شماری زیادی از خبرنگاران افغانستان را ترک کرده اند و یا هم در خفا به سر می‌برند و شماری از رسانه‌ها نیز فعالیت‌های شان متوقف کرده اند.

دیدبان حقوق بشر اضافه کرده است که قوماندانان و جنگجویان طالبان از دیرزمانی در مقابل اعضای رسانه‌ها از تهدید، ارعاب و خشونت کار گرفته و مسوول کشتار هدفمند خبرنگاران نیز بوده اند.

قانون بین المللی حقوق بشر، حق آزادی بیان را حفظ کرده است، به شمول آزادی دسترسی به معلومات. هر اقدامی که سبب محدودیت آزادی بیان یا مطبوعات می‌شود باید قانونی، لازمی و متناسب باشد.

خانم گاسمن گفت که آشکار است که طالبان نمی‌خواهند به گونهٔ علنی مورد موشگافی قرار بگیرند.

او افزود که کشورهای خارجی باید به طالبان برسانند که برخورد با رسانه‌ها منحیث نگرانی اصلی روابط آینده با این گروه باقی خواهد ماند.

XS
SM
MD
LG