همزمان با سپری شدن هزار روز از محرومیت دختران افغان از آموزش ثانونی و عالی، صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان (یونیسف) میگوید که در این مدت سه میلیارد ساعت درسی دختران در مکاتب از دست رفته است.
کاترین روسل، رییس اجرایی یونیسف امروز پنجشنبه ۱۳ جون (۲۴ جوزا) در اعلامیهای گفت که برای ۱.۵ میلیون دختر، این محرومیت سیستماتیک نه تنها نقض آشکار حق آموزش آنهاست، بلکه منجر به کاهش فرصتها و بدتر شدن سلامت روان آنان نیز شده است.
روسل تاکید کرد: "حقوق کودکان، به ویژه دختران، نمیتواند گروگان سیاست باشد. زندگی، آینده، امیدها و رویاهای آنها شایستۀ تعادل است."
به باور رییس اجرایی یونیسف، تاثیر ممنوعیت آموزش، بحران بشری جاری را تشدید میکند و پیامدهای جدی برای اقتصاد و مسیر توسعه افغانستان دارد.
او افزود که آموزش تنها فرصتها را فراهم نمیکند، بلکه از دختران در برابر ازدواج زودهنگام، سوتغذیه و سایر مشکلات صحی محافظت میکند و تاب آوری آنها را در برابر بحرانها مانند سیل، خشکسالی و زلزله که اغلب افغانستان گرفتار آن میشود، تقویت میکند.
به گفتۀ روسل، کارمندان یونیسف سخت کار میکنند تا همۀ کودکان در افغانستان حمایت شوند و این اداره ملل متحد و شرکایش، زمینۀ آموزش را برای ۲.۷ میلیون دانشآموز مکاتب ابتداییه فراهم کرده و برای ۶۰۰هزار کودک که دو سوم آن دختران آند، صنوف مبتنی بر جامعه را راهاندازی میکنند.
رییس اجرایی یونیسف با تاکید بر اینکه برای حفظ زیرساختهای آموزش هر کاری در توان داشته باشند، انجام میدهند، افزود: "در حالی که ما این نقطه عطف شوم را مشخص میکنیم، من از مقامات طالبان میخواهم که به همه کودکان اجازه دهند بلافاصله آموزش را از سر بگیرند."
روسل از جامعه بینالمللی خواست که در معضل آموزش دختران در افغانستان دخیل باقی بماند و از دخترانی که بیش از هر زمان دیگری به آنها نیاز دارند، حمایت کند. او گفت: "وقتی نیمی از جمعیت عقب مانده باشد، هیچ کشوری نمیتواند به جلو حرکت کند."
یونیسف این بیانیه را به مناسبت تکمیل شدن هزار روز ممنوعیت آموزش دختران توسط حکومت طالبان در افغانستان در حالی صادر کرد که رواداری و مصور، دو نهاد حقوق بشری و حقوق آموزشی دختران و زنان کمپاین آنلاین را زیر نام اقرا (بخوان) آغاز کرده اند.
شهرزاد اکبر، رییس سازمان رواداری، روز گذشته با نشر پیامی در شبکۀ ایکس گفت: "در چند ماه گذشته ما در رواداری و همکاران ما در مصور در تلاش مشترک صدها قصه دختران از سراسر افغانستان جمعآوری کردیم، به دردها، ناامیدی، خشم و آرزوها و خواستهای شان گوش دادیم. حالا در قالب یک کمپاین یا کارزار اقرا این صداها و قصهها را با شما در میان میگذاریم."
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی را نیز ممنوع کردند.
گروه