سفارت ایالات متحدۀ امریکا در کابل از عدم رسیدگی به قضایایی خشونت علیه خبرنگاران و پیگرد عاملان آنان در افغانستان انتقاد کرده و گفته است که تحقیقات در مورد حمله بر خبرنگاران شفاف و کافی نیست.
این سفارت روز سه شنبه دوم مارچ (۱۲ حوت) بانشر پیامی در صفحۀ تویترش با تاکید بر اینکه "خبرنگاران را محافظت کنید" خواهان رسیدگی به موارد خشونت علیه کارمندان رسانهای در افغانستان شد.
این سفارت همچنان خواهان پایان حملات علیه خبرنگاران در این کشور شده و گفته است که از پیگرد عاملان این رویدادها پشتیبانی میکند.
لوی سارنوالی افغانستان میگوید که این نهاد برای بررسی قضایای خشونت علیه خبرنگاران و رسیدگی به این موارد متعهد است.
جمشید رسولی، سخنگوی سارنوالی افغانستان به صدای امریکا گفت که این نهاد به تمامی قضایای خشونت علیه خبرنگاران که از جانب نهادهای امنیتی و کشفی این کشور به آنان سپرده شده، رسیدگی کرده است.
آقای رسولی افزود که هیچ مورد خشونت علیه خبرنگاران از سوی لوی سارنوالی بدون تحقیق نمانده است.
او افزود: "لوی سارنوالی دولت جمهوری اسلامی افغانستان تنها در دو سال اخیر به ۲۷ قضیه خشونت علیه خبرنگاران رسیدگی نموده که در پیوند به ۲۷ قضیه، ۶۰ تن گرفتار و بازداشت گردیده اند."
در این حال، هدف قراردادن اعضای خانوادۀ بسمالله عادل ایماق، خبرنگاری که دو ماه پیش در غرب شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور کشته شد، باعث نگرانیهای جامعه رسانهای افغانستان شده است.
کمیتۀ مصوونت خبرنگاران افغان میگوید که خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان با گذشت هر ماه رو به افزایش است و ادامه این وضعیت، ساحۀ کار رسانهای در این کشور را تنگتر خواهد کرد.
وحیده فیضی، عضو این کمیته با ابراز نگرانی از وضعیت موجود در افغانستان به صدای امریکا گفت که با افزایش حملات شمار زیادی از خبرنگاران و کارمندان رسانهای، افغانستان را ترک کرده اند.
خانم فیضی از حکومت افغانستان خواست که به تامین امنیت خبرنگاران در این کشور توجه جدی کند.
او افزود که در حال حاضر نه تنها خبرنگاران بلکه خانوادههای خبرنگاران مورد هدف قرار میگیرند که پیشینه نداشته است.
خانم فیضی حملۀ مسلحانه بر خانوادۀ بسمالله عادل ایماق در ولایت غور را پرسشبرانگیز خواند و تاکید کرد که عاملان این رویداد باید به پنجه قانون سپرده شوند.
هیچ گروهی تا اکنون مسوولیت حملات اخیر بر خبرنگاران را بر عهده نگرفته، اما مسعود اندرابی، وزیر داخلۀ افغانستان بار دیگر گروه طالبان را مسوول این حملات خواند.
مسعود اندرابی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت پس از آن که طالبان در میدانهای نبرد با شکست مواجه شدند، آنان به ترورهای هدفمند رو آورده اند.
آقای اندرابی همچنان گفت که از بسیاری حملات بر فعالان جامعه مدنی، خبرنگاران، کارمندان دولتی و متنفذین قومی در سراسر این کشور جلوگیری شده است.
طالبان پیش از این دست داشتن در این حملات را رد کرده بودند.
در کنار ترور خبرنگاران، خشونت از سوی مقامهای افغان علیه خبرنگاران یکی از نگرانیهای دیگر جامعه رسانهای در این کشور بوده است.
چنانکه هفته گذشته مقبول نوری، خبرنگار رادیو تلویزیون محلی دانش در ولایت پروان با تصویربردارش از سوی یک مقام محلی لت و کوب شدند.
آقای نوری به صدای امریکا گفت که با همکارش زمانی هدف حملۀ رییس حل منازعات ولایت کاپیسا و محافظیناش قرار گرفتند که آنان میخواستند از زمینهای غضب شده در مرکز این ولایت تصویربرداری کنند.
این خبرنگار محلی ولایت پروان همچنان ادعا کرد: "ما را لت و کوب کردند، با مشت و لگد زدند...وسایل خبرنگاری ما را گرفتند و تمام تصویرهای ما را حذف کردند. همچنان ما را انتقال دادند به ریاست اقوام و قبایل ولایت کاپیسا و به مدت یکونیم ساعت زندانی کردند."
عبدالوارث روحانی، رییس حل منازعات ولایت کاپیسا در یک نشست با حضور داشت خبرنگاران پروان، کاپیسا و مسوولان محلی این ولایت، از این دو کارمند رسانۀ محلی "معذرت" خواسته و آن را یک "خطای انسانی" عنوان کرد.
آقای روحانی در این نشست تعهد کرد که در آینده همکار خبرنگاران در این ولایت خواهد بود.
این در حالی است که در سال ۲۰۲۰ میلادی ۱۳۲ مورد خشونت علیه خبرنگاران در این کشور ثبت شده که در مقایسه به ۲۰۱۹ میلادی ۲۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
بر اساس آخرین گزارش کمیته مصوونیت خبرنگاران افغان طی یک سال گذشته، هفت خبرنگار و کارمند رسانهای کشته شده اند.
این کمیته همچنان گفته است که در جریان سال گذشته، ۱۸ خبرنگار و کارمند رسانهای در هنگام اجرای وظیفه زخمی، ده تن لت و کوب و ۴۷ خبرنگار تهدید شده اند.