شماری از زنان معترض و فعالان جامعۀ مدنی در یک نامهای به رییس جمهور منتخب ایالت متحده، گفته اند که توافقنامه دوحه میان امریکا-طالبان پیامدهای فاجعهبار برای مردم افغانستان داشته و از دونالد ترمپ خواسته اند که آنرا در نخستین روزهای کاری خود لغو کند.
این زنان معترض روز شنبه ۲۳ نومبر (سوم قوس) در این نامه گفته اند که این پیامدها شامل، نقض گستردۀ حقوق بشر در افغانستان، به ویژه حقوق زنان و کودکان، تضعیف آزادیهای مدنی، و تهدید جدی برای امنیت منطقهای و جهانی است.
در این نامه آمده است: " طالبان با اجرای سیاستهای ظالمانه، زنان و دختران را از ابتداییترین حقوق خود، از جمله حق تحصیل، اشتغال، و آزادیهای فردی، محروم کرده اند. گزارشها از شکنجه، ضرب و شتم، ازدواج اجباری و زندانی کردن زنان به دلیل اعتراض به قوانین طالبان حکایت دارند."
این زنان معترض باور دارند که توافقنامه دوحه میان امریکا-طالبان راه را برای سقوط نظام پیشین افغانستان و تسلط دوبارۀ طالبان بر این کشور، در سال ۲۰۲۱ هموار کرد. این زنان معترض همچنان گفته اند که، طالبان اعدامهای خودسرانه را تشدید کرده و به آزار و اذیت اقلیتهای قومی و مذهبی ادامه داده اند.
نمایندگان ایالات متحده و طالبان در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ توافقنامه دوحه را پس از نزدیک به یکونیم سال، گفتگو و مذاکره امضا کرده و بر اساس آن، نیروهای بینالمللی به شمول نظامیان امریکایی پس از ۲۰ سال، افغانستان را ترک کردند.
اما پس از نزدیک به ۱۶ ماه از امضای این توافقنامه، نظام جمهوری اسلامی افغانستان به رهبری محمد اشرف غنی سقوط کرد و طالبان دوباره بر این کشور مسلط شدند.
به گفتۀ این زنان معترض و فعالان جامعۀ مدنی، پس از حاکمیت طالبان در افغانستان، فرار مردم از این کشور، ترورهای هدفمند و رشد تولید و قاچاق مواد مخدر تحت حاکمیت این گروه به گونۀ بیسابقه افزایش یافت.
زنان معترض افغان در این نامه همچنان از پیامدهای ناگوار توافقنامه دوحه در سطح بینالملل نیز ابراز نگرانی کرده و گفته اند: "طالبان با پناه دادن به گروههایی مانند القاعده، زمینه را برای گسترش شبکههای تروریستی جهانی فراهم کرده اند. این وضعیت میتواند به افزایش حملات تروریستی در مناطق مختلف جهان منجر شود."
این زنان همچنان از ترمپ خواسته اند که در کنار لغو توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان، باید رهبران این گروه را به دلیل نقض گستردۀ حقوق بشر و "جنایات جنگی شان" مورد پیگرد قرار دهد.
در این نامه همچنان آمده است که دولت جدید امریکا باید از مردم افغانستان حمایت کرده و این کشور در آینده باید از یک حکومت منتخب و مردمی پشتیبانی کند.
در این نامه آمده است: "آقای ترامپ، تاریخ در برابر این لحظه سکوت نخواهد کرد. تصمیم شما برای حمایت از مردم افغانستان، به ویژه زنان و دخترانی که تحت ظلم طالبان قرار گرفتهاند، میتواند سرنوشت این کشور را تغییر دهد. ما از شما میخواهیم تا با استفاده از نفوذ و قدرت خود، برای ایجاد عدالت، آزادی، و صلح در افغانستان اقدام کنید."
پیش از این، مقامات امریکایی گفتند که طالبان در این توافقنامه تعهد کرده بودند که برای تشکیل یک حکومت فراگیر با سایر احزاب افغانستان گفتگو خواهند کرد. علاوه بر این، احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، دختران و اقلیتهای قومی – مذهبی، قطع روابط با گروههای دهشتافگن چون القاعده از دیگر تعهدات طالبان در توافقنامه دوحه است.
این در حالی است که همواره، دونالد ترمپ بارها از نحوه خروج سربازان امریکایی از افغانستان به شدت انتقاد کرده و آن را "شرم آور ترین لحظه در تاریخ امریکا" خوانده است.
پیش از این، رییس جمهور منتخب امریکا در جریان مناظره با کاملا هریس، رقیب انتخاباتیاش از حزب دموکرات، گفته بود که طالبان به مواد توافقنامه دوحه عمل نکرده اند و او همچنان در مورد اهمیت پایگاه بگرام در شمال کابل نیز صحبت کرد.
گروه