بانک مرکزی افغانستان تحت حاکمیت طالبان از اشتراک نمایندگان این بانک در "کنفرانس جهانی امنیت سایبری در امور مالی" که قرار است در روسیه برگزار شود، خبر داده و گفته است که آنان در این بخش به تجارب جدید نیاز دارند.
این بانک روز دوشنبه ۱۷ فبروری (۲۹ دلو) با نشر خبرنامهای در شبکۀ اجتماعی ایکس ابراز امیدواری کرده است تا مسوولان حکومت طالبان بتوانند در این کنفرانس از تجارب نوین دیگر کشورها در بخش امنیت سایبری امور بانکداری استفاده کنند.
این بانک افزوده است: "اشتراک در این کنفرانس نه تنها برای بانک مرکزی افغانستان فرصت ارزشمند جهت کسب دانش جدید در بخش امنیت سایبری محسوب میشود، بلکه زمینه همکاریهای بیشتر با تجارب بینالمللی و بهرهگیری از دیدگاه های نو در بخش بانکداری کشور را نیز فراهم خواهد کرد."
کنفرانس جهانی دربارۀ امنیت سایبری در امور مالی قرار است به تاریخ ۱۹ فبروری برای دو روز در شهر یکاترینبورگ روسیه برگزار شود.
بر بنیاد گزارشها در این نشست، نمایندگان سکتور بانکداری، متخصصین و پژوهشگران بخش مالی از کشورهای مختلف اشتراک خواهند کرد. هدف این کنفرانس، بحث و تبادل نظر دربارۀ امنیت مالی نظام بانکداری جدید و تدابیر موثر در برابر تهدیدهای سایبری گفته شده است.
این در حالی است که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، نظام بانکی در این کشور با مشکلات زیادی مواجه شده و پیش از این، ملل متحد خواستار اقدام فوری برای فعال نگهداشتن بانکهای افغانستان شده بود.
همزمان با بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، وزارت مالیه ایالات متحده حدود هفت میلیارد دارایی بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرد و پس از آن، جو بایدن، رییس جمهور پیشین ایالات متحده نیمی از این وجوه را به صندوق امانت پولی افغانستان در سویس که تحت نظارت معتمدان امریکایی، سویسی و افغان قرار دارد، منتقل کرد.
اخیراً هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، نوراحمد آغا معروف به احمد ضیا آغا، معاون اول بانک مرکزی افغانستان را به عنوان سرپرست این بانک تعیین کرد و هدایتالله بدری، سرپرست پیشین این بانک را به سرپرستی وزارت معادن و پترولیم گماشت.
خبرگزاری رویترز به تاریخ هشتم جولای (۱۸ سرطان) با نشر گزارشی در مورد تاثیرات این گزینشهای جدید در حکومت طالبان با سایر سیستمهای بانکی بینالمللی به ویژه سیستم سویفت، گفت که ایالات متحده امریکا بر این گزینشهای جدید در بانک مرکزی افغانستان، از نزدیک نظارت میکند.
این خبرگزاری به نقل از گریم اسمیت، محقق گروه بینالمللی بحران در بروکسل نوشت: "به نظر میرسد که بنبست موجود بین بانک مرکزی افغانستان و سیستم بانکی بینالمللی ادامه یابد."
بر بنیاد گزارش رویترز، یکی از چندین شرط ایالات متحده امریکا برای دسترسی طالبان به داراییهای بانک مرکزی افغانستان، رهایی این بانک از نفوذ سیاسی مقامات این گروه و استخدام افراد متخصص در این نهاد مالی بوده است.
به گفتۀ اسمیت، سرپرست جدید بانک مرکزی افغانستان، توسط وزارت مالیه امریکا به عنوان "تروریست جهانی" شناخته میشود و به اتهام مدیریت وجوه مالی برای حوادث بمگذاری و توزیع پول به فرماندهان و همکاران طالبان در خارج از کشور تحت تحریم قرار دارد.
در همین حال، تاجران افغان میگویند که به دلیل محدودیتها در سیستم بانکی افغانستان، نمیتوانند پول را به موقع از طریق بانک به کشورهای خارجی برای خرید کالا انتقال دهند.
به گفتۀ این تاجران، آنان مجبور اند که از طریق حواله و سپس با استفاده از بانکهای کشورهای همسایه برای خرید کالا به کشورهای دیگر پول ارسال کنند که این کار سبب هزینۀ اضافی میشود و زمانگیر است.
گروه