لینک های دسترسی

Breaking News

عفو بین‌الملل: قطعنامه تازۀ شورای امنیت با حداکثر فشار بین‌المللی بر طالبان همراه باشد


به دنبال تصویب قطعنامه تازۀ شورای امنیت ملل متحد در مورد عملکرد طالبان، عفو بین‌الملل می‌گوید که این قطعنامه برای پاسخگو قراردادن طالبان باید با حد اکثر فشارهای بین‌المللی همراه باشد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز گذشته با صدور قطعنامه‌ای محدودیت‌های طالبان بر حق کار و آموزش زنان و دختران افغان را محکوم کرد و از آن گروه خواست تا ممنوعیت‌های وضع شده را لغو کند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد این قطعنامه را که بیش از ۹۰ کشور جهان از آن اعلام حمایت کرده اند، با اکثریت آرا تصویب کرد.

در قطعنامهٔ شماره ۲۶۸۱، شورای امنیت سازمان ملل متحد بر تعهد قوی خود به حمایت از حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی افغانستان و همچنین حمایت مستمر از مردم این کشور تاکید کرده است.

سازمان عفو بین‌الملل پنجشنبه ۲۷ اپریل (هفتم ثور) با نشر اعلامیه‌ای گفته است که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل باید با اقدامات هماهنگ برای احیای حقوق زنان و دختران حمایت شود.

جویس بوکورو، وکیل ارشد سازمان عفو بین‌الملل گفته است که شورای امنیت ملل متحد در بحبوحه تجاوز بی‌امان به حقوق بشر زنان و دختران در افغانستان این قطعنامه را با اکثریت آرا تصویب کرد.

او با اشاره به اینکه افغانستان به تعهدات تحت قوانین بین‌المللی حقوق بشر متعهد است تاکید کرده است که تا کنون هر تلاشی برای جلوگیری از سواستفاده‌های طالبان شکست خورده است.

بوکورو گفته است: "این قطعنامه باید با حداکثر فشار بین‌المللی همراه باشد که پیام روشنی را به طالبان می‌فرستد که حقوق زنان و دختران قابل مذاکره نیست، این حقوق جهانی و غیرقابل انکار است".

وکیل ارشد سازمان عفو بین‌المللی همچنان گفته که لازم است طالبان به این قطعنامه پایبند باشند، ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های حقوق زنان و دختران از جمله حقوق کار و تحصیل را فوراً لغو کنند و همه کسانی را که به دلیل اعتراض یا صحبت علیه آن گروه بازداشت شده اند، آزاد کنند".

در این حال، این مدافع حقوق بشر با آنکه قطعنامه تازۀ شورای امنیت را گامی خوشایند در جهت درست خوانده، اما تاکید کرده است که این قطعنامه نیاز به پاسخگویی مسوولین نقض سیستماتیک حقوق بشر را در بر نداشت.

او در ادامه گفته است: "(این قطعنامه) از تعیین گام‌های مشخصی که اعضای شورای امنیت باید برای حمایت از تلاش‌های جاری برای احیای حقوق زنان و دختران در افغانستان بردارند و طالبان را به ‌عنوان مقامات بالفعل در قبال نقض‌های شدید و سیستماتیک حقوق زنان و دختران پاسخگو نگه دارند، کوتاهی کرده است".

حکومت طالبان هنوز در مورد تصویب قطعنامۀ شورای امنیت ملل متحد واکنش نشان نداده است، اما پیش از این گفته است که تمامی حقوق بشری به شمول حقوق زنان در چارچوب "شریعت اسلامی" تامین خواهد شد.

هیدر بار، مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر گفته است که تصویب قطعنامۀ شورای امنیت ملل متحد با اکثریت آرا به شمول ایالات متحده، روسیه و چین، نشانه‌ای از نگرانی گستردۀ جهانی در مورد اقدامات طالبان است.

مدافعان حقوق زن نیز از تصویب این قطعنامۀ شورای امنیت ملل متحد استقبال می‌کنند. نسرین فرامرز، معاون جنبش شنبه‌های ارغوانی به صدای امریکا گفت: "ما خوشحالیم و انتظار این را داریم که در حد یک قطعنامه باقی نماند و در صورتی که این قطعنامه رعایت نمی‌شود و نقض می‌شود، باید به شکل عملی پیگیری شود".

قطعنامۀ شورای امنیت ملل متحد در مورد عملکرد طالبان در برابر حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران افغانستان در حالی تصویب می‌شود که به گفتۀ مدافعان حقوق زن، زندگی زنان و دختران در افغانستان به دلیل سرکوب حقوق بشر توسط طالبان ویران شده است.

طالبان از زمانی که در اگست ۲۰۲۱ دوباره بر افغانستان مسلط شدند،‌ مانع آموزش، تحصیل، کار و تردد آزادانۀ زنان شدند، به گفتۀ عفو بین‌الملل حکومت این گروه سیستم حفاظت و حمایت از کسانی را که از خشونت خانگی فرار می‌کنند، نیز نابود کرد، زنان و دختران به دلیل نقض جزیی قوانین تبعیض‌آمیز این گروه بازداشت و زندانی شدند.

به باور عفو بین‌الملل این برخوردها و محدودیت‌ها در کمتر از دو سال گذشته در افغانستان، منجر به افزایش رقم ازدواج کودکان، زودهنگام و اجباری در بین دختران شده است.

XS
SM
MD
LG