سازمان عفو بینالمللی، رهایی ندا پروانی و همسرش را از زندان طالبان اتفاق مثبت خوانده و خواستار رهایی سایر فعالان در بند شده است.
عفو بینالملل ناوقت جمعه ۱۵ دسمبر (۲۴ قوس) با نشر پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نگاشته است که این فعال زن نباید از ابتدا به زندان انداخته میشد.
این سازمان گفته است: "عفو بینالملل یک بار دیگر خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط زنان مدافع حقوق بشر ژولیا پارسی، منیژه صدیقی و پریسا آزاده و سایر مخالفانی است که خودسرانه به دلیل صحبت از حقوق بشر و عدالت بازداشت و زندانی شده اند".
ندا پروانی، همسرش و پسر چهار سالهاش که به تاریخ ۱۹ سپتمبر (۲۸ سنبله) توسط طالبان بازداشت شد، حدود سه ماه را در زندان سپری کردند.
پروانه ابراهیمخیل، یکی از فعالان زن گفته است که ندا پروانی و شوهرش روز پنجشنبه از زندان طالبان رها شدند.
او گفته است که وضعیت صحی این فعال زن و شوهرش وخیم گزارش شده است.
شبکۀ پژوهشی و دادخواهی زنان و کودکان نیز با نشر اعلامیهای در شبکۀ اجتماعی ایکس گفته است که این شبکه بار دیگر خواستار آزادی تمام مدافعان زن حقوق بشر در بازداشت طالبان است.
این شبکه گفته است: "رهایی ندا پروانی کافی نیست و همه آنها (مدافعان و فعالان حقوق زن) باید بدون قید و شرط و در اسرع وقت [از زندان طالبان] آزاد شوند".
لیلا بسیم، عضو جنبش خودجوش زنان گفته است که ندا پروانی در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
او نگاشته است: "روحیه و سلامت روانی او تحت فشارهای زندان آسیب دیده است و برای التیام دردهای استخوان سوزش نیاز به مراقبت فوری در بیمارستان رایگان دارد".
طالبان در زمینه رهایی این فعال مدنی و اینکه به چه اتهامی بازداشت شده بود و چگونه حکم رهایی وی صادر شد، هیچ معلوماتی را با رسانهها شریک نکرده اند.
این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، طالبان طی دو سال گذشته همواره مخالفان خود را سرکوب و صدای آنان را خاموش کرده اند.
سازمان عفو بینالملل گفته است که طالبان از زمان به قدرت رسیدن در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ در افغانستان، دوره جدیدی از سوی استفاده و نقض حقوق بشر را آغاز کرده اند.
این سازمان به تاریخ دهم دسمبر - روز جهانی حقوق بشر - گفت که افغانستان از رهگذر وضعیت حقوق بشر در آستانۀ نابودی غیرقابل بازگشت قرار گرفته و این عقبگرد باید متوقف شود.
دفتر هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) اخیراً با نشر گزارشی گفت که وضعیت حقوق بشری در افغانستان همچنان وخیم باقی مانده است.
فیونا فریزر، نماینده کمیشنری عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته است که بسیاری از مدافعان حقوق بشر افغان برای حفاظت از اصول اساسی اعلامیه جهانی حقوق بشر، عدالت و آزادی بهای سنگینی را میپردازند.
گروه