مقامات بلندپایه امریکایی و پاکستانی روز دوشنبه چهارم دسمبر (۱۳ قوس) در مورد موضوع پناهجویان آسیبپذیر افغان و روند اسکان مهاجرین افغان در ایالات متحده گفتگو میکنند.
هیاتی به سرپرستی جولیتا والز نویس، معاون وزیر خارجه امریکا در امور جمعیت و پناهندگان، در نظر دارد در جریان سفر سه روزه خود به اسلامآباد با نمایندگان سازمانهای غیردولتی و بینالمللی در مورد تلاشهای مشترک در زمینه ایمنی و حفاظت از افراد آسیبپذیر و تسریع موثر روند اسکان مهاجرین افغانها در ایالات متحده صحبت کند.
وزارت خارجهٔ امریکا هفتۀ گذشته با نشر اعلامیهای گفت که این هیات به تاریخ چهارم دسمبر عازم اسلامآباد میشود و تا هفتم دسمبر با مقامات پاکستانی در مورد مساله پناهجویان آسیبپذیر افغان گفتگو خواهد کرد.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان نیز تایید کرده است که سه هیات امریکایی در ماه جاری برای گفتگو و مشوره در مورد مسایل مربوط به افغانستان و تعدادی از موضوعات مهم دیگر به پاکستان سفر خواهند کرد.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان گفته است که تامس وست، نمایندۀ ویژه ایالات متحده در امور افغانستان نیز از هفتم تا نهم دسمبر به پاکستان سفر خواهد کرد.
ایالات متحده با کمک سازمان بینالمللی مهاجرت یک مرکز تماس تلیفونی آنلاین را برای کمک به افغانهای مقیم پاکستان که در انتظار رفتن به ایالات متحده هستند، افتتاح کرده که در صورت بازداشت توسط مقامات امنیتی پاکستان میتوانند از این مرکز کمک بگیرند.
اما بر اساس گزارشها، منسوبین امنیتی پاکستان تعدادی از پناهجویان افغان را نیز که از سفارت امریکا تاییدی برای رفتن به ایالات متحده را دریافت کرده بودند، بازداشت کرده اند.
حکومت موقت پاکستان به تاریخ سوم اکتوبر به مهاجرین غیرقانونی مقیم این کشور که اکثریت شان افغان اند، مهلت داد تا اول نومبر به کشورهای خود بازگردند، در غیر آن پس از پایان این مهلت، بازداشت و به کشورشان بازگردانده خواهند شد.
تصمیم دولت پاکستان شامل حدود ۶۰۰هزار پناهجوی افغان است که بیشتر آنها پس از اگست ۲۰۲۱ به دلیل نگرانی از انتقام طالبان به این کشور مهاجرت کرده اند.
بیشتر این افغانها به گونهٔ قانونی به پاکستان سفر کرده اند، اما اکنون مدت ویزۀ اقامت شان به پایان رسیده و با تهدید اخراج مواجه اند.
بر اساس گزارشها، حدود ۲۵هزار افغان برای رفتن به ایالات متحده امریکا در پاکستان منتظر ویزۀ سفر اند.
این در حالی است که تعدادی از سازمانهای بینالمللی حقوق بشر از جمله شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نسبت به بازداشت و بدرفتاری با پناهجویان افغان در پاکستان ابراز نگرانی کرده و از این کشور خواسته است که از برخورد نادرست با پناهجویان افغان دست بردارد.
ولکر ترک، کمیشنر عالی ملل متحد برای حقوق بشر گفته است که از گزارشهای مبنی بر رفتار نامناسب، بازداشتها، حبس خودسرانه، تخریب ملکیتها و املاک شخصی و اخاذی از مهاجران افغان در هنگام اخراج از پاکستان، نگران است.
ترک به تاریخ ۱۵ نومبر (۲۴ عقرب) گفت که اکثریت افغانها به دلیل اینکه به زور از منازل و وظایف شان بیرون رانده میشوند با منابع اندک مالی به کشور شان بر میگردند. او افزود که این مهاجران مجبور به پرداخت رشوت میشوند در غیر آن داراییهای شان ضبط میشود.
ترک علاوه کرد که با در نظر داشت به وضعیت افغانستان، این حالت، وضعیت از قبل متزلزل حقوق بشری در این کشور را تشدید میکند.
اما وزارت امور خارجه پاکستان از تصمیم اخراج مهاجرین غیرقانونی از این کشور دفاع کرده است. این وزارت گفته است که این تصمیم را بر اساس قوانین داخلی این کشور که مطابق با معیارهای بین المللی است، گرفته است.
وزارت امور خارجه پاکستان ماه گذشته در پاسخ به نگرانی سازمانهای بینالمللی حقوق بشر در خصوص تهدید احتمالی جان مهاجرین افغان در صورت بازگشت به افغانستان گفت که اسلامآباد در زمینه حفاظت از پناهندگان آسیبپذیر و حمایت از آنها بر موضع خود پایبند است.
گروه