اشتراککنندگان نشست اقتصادی بریکس در پایان شانزدهمین نشست آن بر حل مسالمتآمیز مشکلات کنونی در افغانستان تاکید کرده و از طالبان خواستهاند که باید ممنوعیت آموزش دختران و زنان در این کشور را لغو کنند.
اشتراککنندگان این نشست به شمول رهبران چین و روسیه ناوقت روز چهارشنبه ۲۳ اکتوبر (دوم عقرب) با نشر اعلامیۀ، حل و فصل مسالمتآمیز مشکلات در افغانستان را برای امنیت و ثبات منطقه مهم عنوان کرده اند.
نشست سه روزۀ سران گروه بریکس، در شهر کازان در روسیه، با حضور مقامات ارشد از ۳۶ کشور جهان دایر شد و رهبران بسیاری از کشورهای عضو آن، به شمول رییس جمهور روسیه، چین، ایران و صدراعظم هند در آن اشتراک کردند.
در اعلامیۀ پایانی این نشست آمده است: "ما از مقامات افغانستان (طالبان) میخواهیم که ممنوعیت دختران از آموزش در مکاتب متوسطه و عالی را لغو کنند. ما بر نقش موثر نشستهای منطقهای و کشورهای همسایه افغانستان تاکید میکنیم و از تلاشهای چنین نشستها و ابتکارات منطقهای برای تسهیل حل و فصل افغانستان استقبال میکنیم."
اشتراککنندگان شانزدهمین نشست بریکس همچنان گفته اند که آنان از افغانستان به عنوان یک کشور مستقل، متحد و صلح آمیز، که عاری از ترویزم، جنگ و مواد مخدر باشد پشتیبانی کرده و همچنان اطمینان حاصل شود که خاک این کشور توسط گروههای تروریستی استفاده نمیشود.
در بخشی از این اعلامیه آمده است: "ما به گونۀ عاجل نیاز داریم تا کمک های بشردوستانه را به افغانها ارایه دهیم و از حقوق همه مردم افغانستان به شمول زنان، دختران و سایر اقوام در این کشور پشتیبانی کنیم."
حکومت طالبان تا کنون در این مورد واکنشی نشان نداده است، اما اخیرا مقامات این گروه گفتند که آنان در صدد اشتراک در نشست سازمان اقتصادی بریکس اند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی این گروه، افزود: "کشورهای دارای منابع بزرگ و اقتصادهای بزرگ جهان به ویژه روسیه، هند و چین عضویت بریکس را دارند که در حال حاضر ما با آنان روابط خوب اقتصادی و مراودات تجارتی داریم. در صدد استیم تا روابط خود را گسترش داده و در مجمع اقتصادی بریکس شرکت داشته باشیم."
اما ضمیر کابلوف، نمایندۀ ویژه رییس جمهور روسیه برای افغانستان، درخواست حکومت طالبان برای اشتراک در نشست اقتصادی بریکس را رد کرده و گفت که دعوت آنان به این نشست، به تصمیم تمامی اعضای این سازمان بستگی دارد.
تاس، خبرگزاری دولتی روسیه، به تاریخ چهارم اکتوبر (۱۳ میزان) به نقل از ضمیر کابلوف گزارش داد، که آنان نمیتواند به تنهایی طالبان را در این نشست دعوت کنند.
این در حالی است که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی را نیز ممنوع کردند.
در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بینالمللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.
نگرانیها از بستهماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران و ادامه محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در حالی مطرح میشود که طالبان ممنوعیت دختران از آموزش را موقتی عنوان کرده و گفته اند که روی نصاب تعلیمی و محیط مناسب تحصیلی مطابق شریعت اسلامی برای دختران کار میکنند، اما با گذشت بیش از سه سال نتوانسته اند این خواست مردم و جامعه بینالمللی را جامۀ عمل بپوشانند.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، به تاریخ ۲۵ اگست (چهارم سنبله) گفت که موضع این گروه در قبال آموزش دختران و تحصیل زنان در تضاد با شریعت و دین نیست، بلکه آنچه یک نظام شرعی در این خصوص حکم میکند، فیصله خواهد شد.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان افزود که تحقیق علما در این خصوص جریان دارد و اگر در تحقیقات ثابت شود که تحصیل زنان به این شکل جایز است، اجازه داده خواهد شد.
گروه