چین فروش تجهیزات نظامی ایالات متحده به تایوان را به انتقاد گرفت و گفت که "تمام اقدامات لازم" را برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود اتخاذ خواهد کرد.
وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه فروش یک بستهٔ تسلیحاتی به ارزش دو میلیارد دالر را برای تایوان تصویب کرد که شامل سیستمهای پیشرفته میزایلهای زمین به هوا و رادار است.
وزارت دفاع ایالات متحده نیز فروش تسلیحات به تایوان را تایید کرده و ادارهٔ همکاری امنیت دفاعی این وزارت گفت که این بسته شامل ۱.۱۶ میلیارد دالر برای سیستمهای میزایلی و ۸۲۸ میلیون دالر برای سیستمهای رادار است.
وزارت دفاع تایوان روز شنبه "سپاسگزاری صادقانه" خود را از این فروش ابراز کرد و گفت که این "به اردوی آن کشور کمک خواهد کرد تا به بهبود انعطاف پذیری دفاعی خود را ادامه دهد و به طور مشترک صلح و ثبات را در سراسر تنگه تایوان حفظ کند".
وزارت خارجه چین ناوقت روز شنبه ۲۶ اکتوبر (پنجم عقرب) در بیانیهای گفت که آخرین بسته تسلیحاتی "به طور جدی حاکمیت و منافع امنیتی چین را نقض میکند، به روابط چین و ایالات متحده آسیب جدی میرساند و صلح و ثبات را در این تنگه به خطر می اندازد".
یک سخنگوی وزارت خارجهٔ چین گفت: "چین به شدت آن (فروش تسلیحات) را محکوم و با قاطعیت با آن مخالفت میکند."
او افزود که بیجینگ "تمام اقدامات لازم را برای دفاع قاطع از حاکمیت ملی، امنیت و تمامیت ارضی انجام خواهد داد".
چین در سالهای اخیر فعالیتهای نظامی خود را در اطراف تایوان افزایش داده و طیارههای جنگی و سایر طیارههای نظامی این کشور را در اطراف جزیره تایوان به پرواز درآورده است. در عین حال، کشتیهای چین تقریباً حضور دایمی در آبهای اطراف این جزیره دارند.
در ماه سپتمبر، بیجینگ در تلافی موافقت واشنگتن برای فروش تجهیزات نظامی به تایوان، شرکت های دفاعی ایالات متحده را تحریم کرد.
تایوان قلمرو خودمختاری است که از خود دولت، اردو و پول رایج دارد، اما چین ادعا دارد که تایوان بخشی از قلمرو این کشور است و به هر قیمتی که باشد آنرا با خاک خود ملحق میکند.
بر اساس قانونی که در سال ۱۹۷۹ از سوی کانگرس ایالات متحده تصویب شد، امریکا استقلال تایوان را به رسمیت نمیشناسد، اما متعهد است تا آن جزیره را در زمینۀ دفاع از خودش کمک کند. چین همواره از حمایت حکومت ایالات متحده از تایوان شدیداً انتقاد کرده است.
تایوان و چین در سال ۱۹۴۹ پس از یک جنگ داخلی از هم جدا شدند و نیروهای ملیگرای شکست خورده به تایوان فرار کردند و در آنجا حکومتی را ایجاد کردند که بعدها به یک دموکراسی پر جنب و جوش تبدیل شد.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاریهای فرانس پرس و رویترز استفاده شده است.
گروه