چین روز دوشنبه ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) با انجام یک مانور نظامی، طیارهها و کشتیهای خود را در اطراف تایوان مستقر کرد و این جزیرهٔ خودمختار را محاصره کرد.
بیجینگ گفته است که این مانور نظامی یک "هشدار جدی" به نیروهای "جداییطلب" این جزیرهٔ خودمختار است. چین برای زیر کنترول آوردن تایوان، استفاده از قدرت نظامی را رد نکرده است.
در دو سال اخیر، این چهارمین مانور نظامی بزرگ چین در اطراف تایوان است و این قدرتنمایی بیجینگ در حالی صورت گرفته است که تنشها بر سر حاکمیت تایوان تشدید شده است.
چین این مانور نظامی را پس از هشدار انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، انجام داد. بلینکن به بیجینگ هشدار داده بود که در واکنش به سخنرانی لای چینگ-ته، رییسجمهور تایوان، اقدامی نکند. لای در مراسم روز ملی این جزیره خودمختار درباره دفاع از کشورش صحبت کرده بود.
لای که در ماه می سال روان میلادی به قدرت رسید، در دفاع از حاکمیت تایوان صریحتر از سلف خود، تسای اینگ-ون، عمل کرده است، اقدامی که خشم چین را برانگیخته است و بیجینگ رییس جمهور کنونی تایوان را "جداییطلب" میخواند.
تایوان این مانورها را "غیرمنطقی و تحریکآمیز" خواند و گفته است که با استقرار "نیروهای مناسب" واکنش نشان داده است، اما در مورد جزییات ارایه نکرده است.
مقامات بیجنیگ گفتهاند که این مانور نظامی که "شمشیر مشترک ۲۰۲۴بی" نام دارد، شامل گزمههای هوایی-بحری بوده و در نهایت محاصرهٔ تایوان را در بر داشته است. به گفتهٔ مقامات نظامی چین، این مانور، توانمندیهای عملیات مشترک نیروهای فرماندهی منطقهای را آزمایش میکند.
لی شی، سخنگوی فرماندهی منطقه شرقی اردوی چین، گفت که این مانورها در "مناطق شمال، جنوب و شرق جزیرهٔ تایوان" در حال انجام است و ساحات عمدهٔ بندری را مسدود کرده است. او گفت که گارد ساحلی چین نیز برای انجام "بازرسیهایی" در اطراف جزیرهٔ تایوان اعزام شده است.
چین در سالهای اخیر فعالیتهای نظامی خود را در اطراف تایوان افزایش داده و طیارههای جنگی و سایر طیارههای نظامی این کشور را در اطراف جزیره تایوان به پرواز درآورده است. در عین حال، کشتیهای چین تقریباً حضور دایمی در آبهای اطراف این جزیره دارند.
اظهارات تحریک آمیز
رییس جمهور لای در سخنرانی روز پنجشنبه خود تعهد کرد که در برابر تلاشهای بیجینگ برای "الحاق" تایوان به چین مقاومت میکند و تاکید کرد که بیجینگ و تایپی"تابع یکدیگر" نیستند.
چین پس از سخنرانی رییس جمهور تایوان هشدار داد که اظهارات "تحریکآمیز" رییس جمهور لای منجر به "فاجعه" برای مردم تایوان خواهد شد. بیجینگ گفته است که این مانور نظامی برای محافظت از حاکمیت ملی آن کشور، یک اقدام "قانونی و ضروری" بود.
وزارت دفاع تایوان نیز تاکید کرد که برای تضمین امنیت ملی کاملاً آماده است و اعلام کرد که در برابر هرگونه تلاش برای الحاق این جزیره خود مختار به چین، مقاومت خواهد کرد.
وزارت دفاع تایوان روز دوشنبه گفت: "در مواجهه با تهدیدهای دشمنان، همه افسران و سربازان کشور در آمادگی کامل قرار دارند. ما مصمم و مطمین استیم که امنیت دفاع ملی خود را تامین کنیم."
حزب دموکراتیک مترقی تحت رهبری لای، از مدت طولانی تا حالا از حاکمیت و دموکراسی تایوان دفاع کرده است.
بیجینگ نیز تلاش کرده است تا تایپی را از صحنهٔ بینالمللی حذف کند؛ از ورود آن به جامعهٔ جهانی جلوگیری کند و متحدان دپلوماتیک آن را جذب خود کند.
تایوان قلمرو خودمختاری است که از خود دولت، اردو و پول رایج دارد، اما چین ادعا دارد که تایوان بخشی از قلمرو این کشور است و به هر قیمتی که باشد آنرا با خاک خود ملحق میکند.
بر اساس قانونی که در سال ۱۹۷۹ از سوی کانگرس ایالات متحده تصویب شد، امریکا استقلال تایوان را به رسمیت نمیشناسد، اما متعهد است تا آن جزیره را در زمینۀ دفاع از خود کمک کند. چین همواره از حمایت حکومت ایالات متحده از تایوان شدیداً انتقاد کرده است.
تایوان و چین در سال ۱۹۴۹ پس از یک جنگ داخلی از هم جدا شدند و نیروهای ملیگرای شکست خورده به تایوان فرار کردند و در آنجا حکومتی را ایجاد کردند که بعدها به یک دموکراسی پر جنب و جوش تبدیل شد.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.
گروه