انتونیو ویتورینو، رییس سازمان بینالمللی مهاجرت، میگوید که مشارکت زنان در ارایۀ کمکهای بشری امر ضروری است و در عملیات کمکرسانی، مردان جاگزین آنها نخواهند شد.
ویتورینو ناوقت روز پنجشنبه ششم اپریل (۱۷ حمل) در بیانیهای، تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان در ادارههای سازمان ملل متحد را به شدت محکوم کرد.
او گفته است که با توجه به درگیربودن افغانستان به بحران شدید اقتصادی و انسانی، این دستورالعمل طالبان به طور قابل توجهی مانع ارایۀ کمکهای حیاتی به نیازمندان خواهد شد.
به گفتۀ رییس سازمان بینالمللی مهاجرت، مشارکت زنان در رساندن کمکها فقط یک پاسخ اصولی نیست، بلکه یک ضرورت برای اثربخشی عملیاتی است، زیرا آنها نقش اساسی در ارایه کمکهای بشری این سازمان به ویژه به زنان و دختران دارند.
ویتورینو تاکید کرد: "ما باید اطمینان حاصل کنیم که آنها دسترسی و حمایت لازم را برای ادامه مصوون کار فوقالعاده خود در سراسر کشور دارند. تمام کارکنان محلی زن در سازمان بینالمللی مهاجرت و سازمان ملل متحد به دریافت حقوق خود ادامه خواهند داد و مردان جایگزین زنان نخواهند شد."
طی حدود دو سال گذشته، زنان و دختران افغانستان به طور فزایندهای تحت دستورات محدودکنندۀ طالبان قرار گرفتهاند که مشارکت آنها را در تمام جنبههای زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی محدود میکند.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال اگست ۲۰۲۱، دسترسی زنان به آموزش متوسطه و عالی از بین رفته و آنان اجازۀ رفتن به پارک، ورزشگاهها و حمامها را ندارند. همچنان طالبان در ۲۴ دسمبر سال گذشته میلادی، زنان افغان را از کار در سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی منع کردند.
در تازهترین مورد نیز هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) به تاریخ چهارم اپریل (۱۵ حمل) گفت که کارمند زن ملل متحد از رفتن به کار در ولایت ننگرهار منع شده اند.
رییس سازمان بینالمللی مهاجرت همچنان گفته است: "ممنوعیت اخیر، نقض بینظیر حقوق زنان، نقض آشکار اصول بشردوستانه و قوانین بینالمللی در مورد امتیازات و مصونیتهای سازمان ملل متحد است."
به باور وی، هیچ صلح پایدار، بهبود یا ثباتی بدون حضور و مشارکت فعال زنان در زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورشان ممکن نیست.
منع کار زنان در نهادهای سازمان ملل متحد توسط طالبان واکنشهای زیادی را به دنبال داشته و در تازهترین مورد، سفارت آلمان برای افغانستان این اقدام طالبان را محکوم کرده است.
این سفارت در پیامی در تویتر گفته است: "این تصمیم یک نقض جدی دیگر از حقوق زنان است و میلیونها نفر را به خطر میاندازد."
سفارت آلمان برای افغانستان نقش زنان افغان در ارایه کمکهای بشری را حیاتی عنوان کرده و گفته است که آنان با شرکای بینالمللی تلاش میکنند، تا قدمهای بیشتری در این رابطه برداشته شود.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز منع کار زنان در ادارههای سازمان ملل متحد را "اهانت بزرگ" به این سازمان خوانده و افزوده که این تصمیم به ارزشهای ملل متحد "ضربه شدید" وارد کرده است.
این کمیسیون حقوق بشری که در حال حاضر در خارج از افغانستان فعالیت میکند در اعلامیهای گفته است: "کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، در حالیکه از اهداف و برنامههای سازمان ملل متحد حمایت مینماید، از حکومت طالبان میطلبد تا در این تصمیم تجدید نظر نموده و آن را ملغا اعلام کند."
این در حالی است که پس از این اقدام طالبان، سازمان ملل متحد از تمامی کارمندانش در افغانستان خواست که تا دو روز دیگر به کار شان حاضر نشوند. استیفن دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد اخیراً به خبرنگاران در نیویارک گفت که این اقدام پس از مانعشدن کار کارمندان زن این سازمان در ولایت ننگرهار توسط طالبان گرفته شده است.