وزارت داخله فدراتیف روسیه میگوید که با وجود کاهش تولید تریاک در افغانستان، کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری این کشور همچنان با تهدید جدی قاچاق مواد مخدر از افغانستان مواجه اند.
خبرگزاری دولتی تاس روسیه به نقل از اعلامیۀ وزارت داخلۀ این کشور در گزارشی به روز جمعه ۱۵ سپتمبر (۲۴ سنبله) گزارش داد که متعافب کاهش ۸۰ درصدی تولید تریاک در افغانستان تولید مواد مخدر مصنوعی افزایش یافته است که به کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی قاچاق میشود.
وزارت داخله روسیه با انتشار اعلامیهای گفته است: "بزرگترین تهدید مواد مخدر برای کشورهای عضو سازمان پیمان امنیتی مشترک از افغانستان است."
اندری خیروف، معین وزیر امور داخله روسیه، روز جمعه پس از نشست مشترک با مقامات مبارزه با مواد مخدر کشورهای آسیای میانه گفته است که در جریان تلاش برای قاچاق مواد مخدر به این کشورها، ۳۹۹ نفر از جمله شش خارجی بازداشت شده اند.
خبرگزاری تاس همچنین گزارش داده است که کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت مشترک حدود ۱.۷ تن انواع مواد مخدر را که به این کشورها قاچاق میشد، کشف و ضبط کرده اند. اما در گزارش خبرگزاری تاس، تاریخ دقیق کشف و ضبط این مواد و بازداشت قاچاقچیان اعلام نشده است.
در این گزارش آمده است: "در رابطه به مواد مخدر ۸۵۴ رویداد جنایی که ۲۸ فقره اقدام به قاچاق و سه مورد پولشویی شامل است، در جریان عملیات فاش شد که در مجموع شش مظنون خارجی در ارتباط با جرایم مرتبط با مواد مخدر بازداشت شده اند".
بر اساس گزارش ۴۴ مجرم تحت تعقیب بازداشت و ۴۴۴ صفحه انترنتی که برای خرید و فروش مواد مخدر استفاده میشد، بسته شده است.
ارمنستان، قزاقستان، روسیه، بلاروس، قرقیزستان و تاجیکستان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه استند.
افغانستان با سه کشور آسیای میانه، تاجیکستان، اوزبیکستان و ترکمنستان مرز مشترک دارد. در چند هفته گذشته، نیروهای امنیتی تاجیکستان از درگیری با قاچاقچیان مواد مخدر و گروههای اسلامی تندرو در مرز با افغانستان خبر داده اند.
این در حالی است که دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد برای افغانستان در گزارشی به تاریخ دهم سپتمبر اعلام کرد که تولید متامفتامین در افغانستان به سرعت و به طور فزایندهای در حال افزایش است و قاچاق از این کشور به کشورهای منطقه رو به گسترش است.
یافتههای دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، نشان میدهد که پس از بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱ و ممنوعیت مواد مخدر در اپریل ۲۰۲۲، قاچاق هرویین، هرچند با نرخ پایینتری، ادامه یافته است.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان به تاریخ سوم اپریل (۱۴ حمل) با صدور فرمانی کشت کوکنار را ممنوع قرار داد و استعمال و انتقال، خرید و فروش، واردات و صادرات و کارخانههای تولید هرگونه مواد نشهآور را به گونۀ جدی منع کرد.
او در این فرمان هشدار داد که با متخلفین مطابق شریعت برخورد خواهد شد و کشتزارهای آنان نیز نابود میشود.
با این حال، گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد گفته است که قاچاق متامفتامین از زمان ممنوعیت آن تشدید شده است، که نشاندهنده گسترش سریع تولید مواد مخدر و تغییر شکل احتمالی بازارهای غیرقانونی مواد مخدر است.
گروه