سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، بار دیگر از نقض حقوق به ویژه حقوق زنان توسط طالبان در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است که ملل متحد باید آپارتاید جنسیتی این گروه را به عنوان "جنایت علیۀ بشریت" به رسمیت بشناسد.
نصیر احمد فایق در نشست شورای امنیت ملل متحد دربارۀ "زنان، صلح و امنیت" گفته است که پس از مسلط شدن دوبارۀ طالبان بر افغانستان، زنان و دختران در این کشور با "بحران اجتماعی، انسانی و حقوق بشری حاد ناشی از آپارتاید جنسیتی این گروه مواجه شده اند.
فایق، ناوقت روز جمعه ۲۵ اکتوبر (چهارم عقرب)، متن سخنرانی خود را در شبکۀ اجتماعی ایکس منتشر کرده که در آن آمده است: "جامعۀ بینالمللی باید با وضوح اخلاقی عمل کند و بیطرف نباشد. سازمان ملل متحد باید آپارتاید جنسیتی طالبان را به عنوان جنایت علیۀ بشریت به رسمیت بشناسد. بازگرداندن حقوق زنان برای عدالت، پاسخگویی و امنیت جهانی ضروری است."
طالبان در بیشتر از سه سال گذشته، محدودیتهای شدید و سرکوبگرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمانهای دولتی و غیردولتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارکها، حمامها و کلبهای ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.
سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در ملل متحد همچنان گفته است که نیاز است تا شورای امنیت این سازمان طالبان را برای پابندی به تعهدات بینالمللی حقوق بشر تحت فشار قرار دهد. او همچنان خواستار پشتیبانی جامعۀ جهانی از زنان معترض افغان که در برابر سرکوب طالبان ایستادگی کردهاند، شده است.
در متن سخنرانی فایق آمده است: "حذف و سرکوب زنان در افغانستان نه تنها، یک تراژیدی برای زنان افغان است، بلکه بحرانی است که بنیاد صلح و امنیت جهانی را تهدید میکند."
این در حالی است که حکومت طالبان در افغانستان به دلیل محدود کردن حقوق زنان و دختران با یک اقدام حقوقی چندملتی مواجه است که ممکن به محکمهٔ بینالمللی عدالت فرستاده شود.
پیش از این، آسترالیا، کانادا، آلمان و هالند اعلام کرده بودند که آنان این روند حقوقی را آغاز میکنند، روندی که میتواند به نشست استماعیه در محکمهٔ بینالمللی عدالت در هاگ منتج شود.
بیش از ۲۰ کشور با نشر اعلامیهای در نیویارک حمایت شان را از اقدام حقوقی این چهار کشورعلیه طالبان و برخورد این گروه علیه زنان و دختران اعلام کردند.
همچنان پیش از این، انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد به تاریخ ۲۳ سپتمبر (دوم میزان) وضعیت بحرانی زنان و دختران افغان را که تحت تبعیض و سرکوب جنسیتی قرار دارند، برجسته کرد و گفت که جامعهٔ بین المللی در کنار زنان و دختران افغان ایستاده است و از طالبان خواست تا قوانینی را لغو کند که زنان را نادیده میگیرد و آنان را در انزوا و ناامیدی قرار میدهند.
گوتیرش در نشستی زیر عنوان "راههای مشارکت زنان در آیندهٔ افغانستان" گفت، قانونی که حکومت طالبان ماه اگست تصویب کرد، "حذف ساختارمند زنان و دختران از زندگی عمومی را رسمی کرده است."
به گفتهٔ منشی عمومی ملل متحد، زنان و دختران در افغانستان عمدتاً در خانههای خود محبوس شدهاند و تقریباً هیچ آزادی ندارند، زیرا به گفتۀ وی، دسترسی آنان به آموزش و کار بینهایت محدود است و حتا از آواز خواندن یا بلند کردن صدای خود در محضر عام منع شدهاند.
گروه