وزارت امور خارجه پاکستان بار دیگر از حکومت طالبان خواست تا حملات تروریستی به این کشور را از خاک افغانستان متوقف کند و به مسوولیتهایش در این زمینه عمل کند.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی این وزارت روز جمعه نهم سپتمبر (۱۸ سنبله) در خصوص حملات گروه تحریک طالبان پاکستان بر پوستههای امنیتی در چترال در نزدیکی مرز پاکستان و افغانستان در یک کنفرانس خبری گفت که در این زمینه نگرانیهای اسلامآباد با حکومت طالبان در میان گذاشته شده است.
بلوچ گفت: "نگرانیهای خود را در مورد این رویداد اخیر به مقامات اداره موقت افغانستان (حکومت طالبان) منتقل کرده ایم، امیدواریم که آنها به مسوولیت خود عمل کرده و جلو استفاده از خاک افغانستان برای اقدامات تروریستی توسط دهشتافگنان علیه پاکستان را بگیرد".
سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان، در مورد حمله ششم سپتمبر بر دو پوستۀ اردوی آن کشور در منطقه چترال نزدیک مرز افغانستان که تحریک طالبان پاکستانی مسوولیت آن را بر عهده گرفت، بیشتر جزییات نداد و گفت که در این زمینه بخش روابط عامۀ اردو معلومات را شریک کرده است.
او تاکید کرد که نیروهای امنیتی پاکستان به از بین بردن پدیده تروریزم متعهد استند.
نگرانی در مورد سلاحهای بجاماندۀ امریکایی
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان روز جمعه در نشست خبری گفت که پاکستان از وجود تسلیحات به جا مانده از نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان نگران است.
ممتاز زهرا بلوچ گفت که اسلامآباد نگران حجم زیادی از سلاحهای موجود در افغانستان است که اکنون به دست برخی گروههای تروریستی رسیده و این یک تهدید دایمی برای پاکستان است.
بلوچ افزود: "ما کسی را متهم نمیکنیم، اما این شرایط مستلزم توجه بینالمللی است. امیدواریم همه طرفهای درگیر مسوولیت خود را بشناسند."
پیش از این انورالحق کاکر، صدر اعظم موقت پاکستان نیز گفته بود که به دلیل خروج نیروهای امریکایی و بینالمللی از افغانستان، مقدار زیادی سلاح و تجهیزات نظامی در این کشور باقی مانده است.
با این حال، روز چهارشنبه جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا گفت که نظامیان امریکایی هیچ سلاحی که ممکن بود به دست تحریک طالبان پاکستان بیفتد، از خود به جای نگذاشتند.
بستهماندن گذرگاه تورخم
گذرگاه مرزی تورخم پس از درگیری مرزبانان پاکستانی و طالبان به روز چهارشنبۀ هفتۀ گذشته، برای چندمین روز متوالی بسته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره بسته شدن گذرگاه تورخم گفت: "همه این نگرانیها و تحولات به باز یا بسته شدن مرز مرتبط است".
اما او افزود که در این مورد نیز با حکومت طالبان کار میکنند.
سفارت افغانستان در اسلامآباد که توسط حکومت طالبان اداره میشود، با نشر اعلامیهای در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است که سردار احمد شکیب، سرپرست این سفارت روز جمعه با آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان دیدار کرده است.
بر اساس اعلامیه، شکیب با درانی درباره خسارات ناشی از بستهشدن گذرگاه تورخم به مردم عام و تاجران افغان گفتگو کرده است.
این سفارت گفته است: "شکیب بستن گذرگاه (تورخم) را ضرری برای هر دو کشور دانست و تاکید کرد که حکومت پاکستان باید هرچه زودتر دروازه را باز کند، زیرا مسافران و تاجران در شرایط سختی قرار دارند".
در اعلامیه سفارت افغانستان در اسلامآباد به نقل از آصف درانی گفته است که جانب پاکستان به این فکر است که مردم عام دو طرف متضرر میشوند و درانی گفته است که از ادارههای ذیربط خواستار بازگشایی فوری گذرگاه تورخم شده است.
ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت ننگرهار در اعلامیهای از مردم خواسته است که از رفتن به گذرگاه تورخم خودداری کنند.
در این اعلامیه آمده است: "دروازه تورخم برای چهارمین روز به روی هرگونه تردد (مسافرت و ترانزیت) از جانب پاکستان بسته است، از مردم تقاضا میشود از سفر به تورخم خودداری کنند".
برخی منابع در منطقه مرزی تورخم به صدای امریکا گفتند که در دو سوی مرز، نیروهای امنیتی طالبان و پاکستان در حالت آمادهباش در سنگرهای شان مستقر اند.
به گفتۀ این منابع، به دلیل بستهشدن جاده، علاوه بر صدها مسافر در دو سوی مرز، صدها لاری مملو از سبزیجات و میوه تازه در انتظار باز شدن جاده منتظر اند.
بر اساس گزارش برخی رسانههای محلی، در آن سوی مرز تورخم خانوادههای افغان از سه روز گذشته برای انتقال جسد یک کودک به افغانستان لحظه شماری میکنند تا مرز باز شود.
ارشاد مهمند، یکی از مقامات اداری محلی، گفت که این گذرگاه از طرف پاکستان پس از بروز اختلافات امنیتی بسته شد.
او به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "نیروهای افغان سعی کردند تا یک پوستهٔ بازرسی را در ساحهٔ ایجاد کنند که توافق شده بود هیچ طرف در آن ساحه پوسته ایجاد نکند."
مهمند گفت که "پس از مخالفت طرف پاکستانی، نیروهای افغان گلوله باری کردند" و نیروهای مرزی پاکستان با "شلیک تلافیجویانه" پاسخ دادند.
یک مقام افغان در تورخم که از ذکر نامش خودداری کرد، تایید کرد که اختلاف بر سر ایجاد یک پوستهٔ بازرسی توسط مرزبانان آنها آغاز شد، اما گفت که نیروهای پاکستانی نخستین کسانی بودند که آتش گشودند.
تا کنون پاکستان و حکومت طالبان در مورد تلفات این درگیریها به رسانهها چیزی نگفته اند. با این حال، منابع محلی به صدای امریکا گفته اند که در درگیری روز چهارشنبه به هر دو طرف تلفاتی وارد شده است.
این منابع گفته اند که در این درگیریها دو محافظ مرزی طالبان کشته و ۱۲ غیرنظامی زخمی شدند. اما عصمتالله، کمیسار طالبان در تورخم به خبرگزاری دولتی باختر که تحت کنترول طالبان است، گفت که در این جنگ تنها یک غیرنظامی زخمی شده است.
گروه