ریاست معارف ولایت بامیان گفته است که در همکاری با صندوق پولی ملل متحد برای کودکان یا یونیسف، برنامۀ آگاهی دهی در مورد قاعدگی یا عادت ماهوار را برای دانش آموزان دختر در مکاتب این ولایت آغاز کرده است.
یافتههای یک تحقیق یونیسف نشان داده است که ۷۰در صد دختران در افغانستان از ترس عقیم شدن، در جریان عادت ماهوار حمام نمیکنند، ۲۹ درصد آنان در هنگام قاعدگی مکتب نمیروند، ۸۰ درصد شان در این ایام به مراسم اجتماعی شرکت نکرده و ۵۰ درصد دختران هم تا زمان نخستین عادت مانوار، در مورد آن هیچ آگاهی ندارند.
راضیه رضایی، عضو مدیریت صحت ریاست معارف بامیان به صدای امریکا گفت: "پلان داریم امسال کتابی که در بارۀ دوران قاعدگی به چاپ رسیده است برای معلمین و دانش آموزان مکاتب دخترانه تدریس شود و در آینده این کتاب شامل نصاب تعلیمی مکاتب کشور خواهد شد".
در سال ۲۰۱۹ ، یونیسیف بیش از ۱۰۰ هزار نسخه از رساله های دری و پشتو را در مورد قاعدگی در حدود۱۲۵۰ مکتب در ۲۲ ولایت افغانستان توزیع کرده و ۳۰۰ معلم را در رابطه به عادت ماهوار و چگونگی تنظیم بهداشت آن آموزش داد.
شماری از دانش آموزان دختر در بامیان میگویند که پیش از این به دلیل نداشتن آگاهی در مورد قاعدگی، هنگام عادت ماهوار از رفتن به مکتب محروم بودند. آنان نبود تشنابهای معیاری، چالشهای فرهنگی و عدم آگاهی از بهداشت قاعدگی را دلایل نرفتن شان به مکتب عنوان کردند.
مریم و آمنه، دو تن از دانش آموزان مکتب لیسۀ نسوان مرکز بامیان میگویند که نخستین بار در کتاب بیولوژی صنف نهم در مورد قاعدگی خواندند. این دو دانش آموز جوان به این باور اند که آگاهی دهی در مورد قاعدگی، دختران را از چنگ مشکلات جدی بهداشتی، آموزشی و اجتماعی میرهاند.
ریاست معارف بامیان میگوید که برای رفع این چالش در تلاش است با همکاری یونیسف تسهیلات بیشتری برای دختران دانش آموز در مکاتب فراهم شود تا آنان در دوران عادت ماهوار از درس محروم نشوند.
شفیقه مددی، مسوول آگاهی دهی برنامههای صحی دفتر یونیسف در بامیان میگوید که براساس ارزیابی این اداره بسیاری از دانش آموزان دختر در بامیان، از دوران قاعدگی آگاهی ندارند و بحث در اینباره تابو پنداشته میشود.
داکتران عادت ماهوار را پس از رسیدن به بلوغ، نشانۀ سلامتی یک دختر عنوان میکنند، اما هنوز هم بحث در مورد قاعدگی در افغانستان تابو است.