به دنبال تداوم گزارشها در مورد بازداشتهای زنان و دختران، آنچه طالبان دلیل آن را "بدحجابی" خوانده، شماری از جریان معترض زنان و مردان در داخل و خارج از افغانستان کمپاینهایی اعتراضی را در شبکههای اجتماعی راهاندازی کرده اند.
اعضای جنبش شنبههای ارغوانی کمپاین "حجاب بهانه است، هدف حذف زنان از جامعه است" را در ولایات مختلف با ثبت نوارهای تصویری و نشر آن در شبکههای اجتماعی راهاندازی کرده اند.
همچنان شماری از مردان نیز پیامهای مشابه تصویری را نشر کرده و به این کمپاین پیوسته اند.
این جنبش گفته است که تحمیل حجاب از سوی طالبان بر زنان نه تنها بهانه نیست، بلکه یک استراتیژی عمدی برای حذف آنان از جامعه و سلب حقوق بنیادی آنها است.
در پیام شنبههای ارغوانی آمده است: "تحت حکومت طالبان، زنان در افغانستان مجبور به پوشیدن برقع هستند، پوششی که تمام بدن آنها را کاملاً مخفی میکند و حرکت آنها را محدود میکند. این نوع پوشش ظالمانه نمادی از تمایل طالبان برای حذف زنان از عرصه عمومی و محدود کردن آنها در قلمرو خصوصی خانههایشان است."
در همین حال، جنبش صدای زنان افغانستان از سکوت جامعه جهانی به ویژه ایالات متحده در برابر نقض حقوق بشری زنان و اختطاف آنان توسط طالبان، انتقاد کرده است.
این جنبش با نشر اعلامیهای گفته است: "ما زنان معترض، خواهان رسانهای شدن تعهدنامه که طالبان با امریکا در نشست دوحه توافق کرده بودند و افغانستان و مردم آن را بازیچه بازیهای سیاسی خود و قربانی اهداف شوم خود کردند، استیم."
هدیه صاحبزاده، از اعضای این جنبش در پیام ویدیویی گفت که انقلاب زنان در جهان همواره پیروزی در پی داشته و مبارزۀ زنان افغان برای به دست آوردن حقوق اساسی شان هیچگاه کمرنگ نخواهد شد.
او با اشاره به عملکرد طالبان در برابر زنان – آنچه او جنایت علیه بشریت میخواند – گفت: "من امریکا، سازمان ملل متحد و طالبان را مسوول اصلی این جنایات میدانم، چون که چشمان بسته به طالبان اعتمادکردن عاقبتاش همین است که نصف از جامعه کشور به انزوا کشانیده شده اند."
جنبش خودجوش زنان معترض افغانستان نیز با نشر پیامی در صفحه فیسبوک گفته است که ایتلاف مستقل جنبشهای زنان در واکنش به اختطاف دختران و زنان به بهانه حجاب توسط گروه "وحشی و متحجر طالب" کمپاین "حجاب بهانه است، حذف زنان نشانه است" را راهاندازی کرده است.
این جنبش از مردم افغانستان خواسته است که در این کمپاین برای اعاده حقوق اساسی زنان بپیوندند.
این کمپاینهای اعتراضی زنان در حالی راهاندازی میشود که دفتر هیات معاونت ملل متحد (یوناما)، هفتۀ گذشته، از بازداشتها و توقیفهای خودسرانه اخیر زنان و دختران توسط طالبان به دلیل ادعای عدم رعایت قوانین پوشش اسلامی ابراز نگرانی عمیق کرده است.
روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه منشی عمومی ملل متحد و رییس یوناما، گفته است: "توقیفها ننگ عظیمی را به همراه دارد که زنان افغان را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد و همچنین سبب سلب اعتماد عمومی میشود."
پیش از این، نهادهای مختلف حقوق بشری و برخی شخصیتهای سیاسی افغانستان توقیف دهها دختر و زن جوان از سوی ماموران امر به معروف و نهی از منکر طالبان به اتهام "بدحجابی" در جادههای کابل را محکوم کرده و خواستار رهایی آنان و توقف این بازداشتها شده اند.
اما حکومت طالبان این گزارشها را رد کرده و بی اساس خوانده است.
گروه