ادارهٔ فضایی روسیه امروز ۲۰ اگست (۲۹ اسد) گفت که سفیهٔ لونا-۲۵ این کشور در جریان یک مانور پیش از نشست با سطح ماه تصادم کرد.
این اداره گفته است که بر اساس معلومات ابتدایی، این سفینه پس از تصادم نابود شده زیرا تلاشهای دو روزه برای تماس با آن نتیجهای در پی نداشته است.
پیش از این، ادارهٔ فضایی روسیه "روسکاسموس" گفته بود که فضاپیما لونا-۲۵ این کشور زمانی که به سطح ماه نزدیک میشد، دچار یک "وضعیت غیرعادی" شد.
این فضاپیمای روسی طبق برنامه قرار است دوشنبه، ۳۰ اسد در قطب جنوبی ماه فرود بیاید و در بخشی از ماه که دانشمندان تصور میکنند ممکن است آب یخزده و عناصر گرانبهای دیگری داشته باشد به کاوش بپردازد.
ادارهٔ فضایی روسیه در بیانیهای گفت که طی این عملیات، یک "وضعیت غیرعادی" در ایستگاه خودکار رخ داد که اجازه انجام مانور با پارامترهای تعیینشده را نمیدهد و کارشناسان در حال تجزیه و تحلیل وضعیت هستند.
این اداره همچنین تصاویری از دهانه زیمان ماه را که از این فضاپیما گرفته شده، منتشر کرده است. این دهانه سومین دهانه عمیق در نیمکره جنوبی ماه است که ۱۹۰ کیلومتر قطر و هشت کیلومتر عمق دارد.
لونا-۲۵ که روز چهارشنبه ۲۵ اسد وارد مدار ماه شد نخستین فضاپیمای روسی از سال ۱۹۷۶ است که این ماموریت را انجام میدهد.
روسیه به تاریخ ۱۱ اگست (۲۰ اسد) پس از حدود ۵۰ سال توسط راکت سیوز سفینهٔ لونا-۲۵ را به فضا پرتاب کرد.
این فضاپیما که تقریباً به اندازه یک موتر کوچک است قرار بود، برای مدت یک سال در قطب جنوب کار کند؛ جایی که دانشمندان ناسا و سایر ادارات فضایی دنیا در سالهای اخیر آثاری از وجود آب یخ زده را در دهانههای آن شناسایی کردهاند.
وجود آب در ماه میتواند منبع مهمی برای اکتشافات فضایی آینده باشد، چون می توان از آن برای ساخت سوخت استفاده کرد و در نتیجه قابلیت بالقوه ماه را برای تبدیل شدن به دروازهای سفر به مقاصد دورتر در فضا، از جمله مریخ، افزایش داد.
پیش از این، یوری بوریسوف، رییس ادارهٔ فضایی روسیه گفته بود که پرتاب این سفینه خطرات بلند را به همراه دارد.
او گفته بود که احتمال پیروزی این ماموریت حدود ۷۰ درصد است.
در همین حال ادارهٔ تحقیقات فضایی هند نیز به تاریخ ۱۴ جولای (۲۳ سرطان) اعلام کرد که یک فضاپیما را به قصد کاوشگری در سطح مهتاب، با موفقیت به فضا پرتاب کرد.
این ماموریت دومین تلاش ادارهٔ تحقیقات فضایی هند (ISRO) برای فرود آوردن یک ماهنورد بر روی مهتاب است. تلاش قبلی این کشور تقریباً چهار سال پیش ناکام شده بود.
سازمان تحقیقات فضایی هند تایید کرده است که فضاپیمای چاندریان۳ که به زبان سانسکریت مهتابپیما معنی میدهد، "موفقانه وارد مدار مهتاب" شده است.
در صورتیکه متباقی کارهای این ماموریت طبق برنامه به پیش برود، این فضاپیما بین تاریخ ۲۳ و ۲۴ اگست در قطب جنوبی مهتاب فرود خواهد آمد. قطب جنوب مهتاب تا کنون بسیار اندک کاوش شده است.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.
گروه