طالبان عظیم عظیمی، فعال حقوق بشری را به دلیل سازماندهی تظاهرات علیه سفر معید یوسف، مشاور امنیت ملی پاکستان به کابل بازداشت کرده است.
آقای عظیمی روز دوشنبه ۱۷ نومبر در صفحه تویتر خود از تظاهرات خبر داده و از مقامات طالبان خواسته بود تا امنیت معترضین را بگیرند.
او در تویتر خود نگاشته بود:"فردا علیه پاکستان در کابل مظاهره میشود... این مظاهره علیه لفاظیهای اخیر پاکستان است. "
قرار بود آقای یوسف به روز سه شنبه ۱۸ جنوری به کابل بیاید، اما به گفتهٔ سفارت پاکستان در کابل، سفر هیات پاکستانی به دلیل خرابی آب و هوا به تعویق افتاده است.
افزون بر آقای عظیمی، سه فعال دیگر، احمد شاه، عبدالکریم بلال و حیات الله روفی نیز با او بازداشت شده اند.
عنایت الله قاضی زاده، فعال مدنی در یک مصاحبهٔ تلیفونی به صدای امریکا گفت: "دوستان ما طالبان را دیدند که بالای عظیم و دیگر فعالان در ساحهٔ شش درک کابل حمله و آنان را دستگیر کردند. "
مبین خان، سخنگوی قوماندانی پولیس کابل طی یک تویتی به صدای امریکا گفت: "اطلاعات را جمع آوری میکنم و با شما تماس خواهم گرفت." اما تاکنون هیچ مقام طالب در این مورد جزییاتی ارایه نکرده است.
در همین حال، شماری از افغان ها در شبکه های اجتماعی کمپاینی را برای آزاد ساختن این فعالان راه اندازی کرده اند.
هشتگ #ReleaseAzeem نیز در تویتر ایجاد شده است که هزاران بار به اشتراک گذاشته شده است. افغان ها از طالبان خواسته اند که آزادی بیان و فعالیتهای مدنی مردم را سلب نکنند.
پیش از این، دهها تن از زنان در کابل روز یکشنبه ۱۶ جنوری (۲۶ جدی) بار دیگر دست به تظاهرات زده و گفتند که در برابر اعمال محدویتها از سوی طالبان بر زنان خاموش نخواهند نشست.
این زنان معترض با سردادن شعارهای "عدالت – عدالت، خستهایم از اسارت"، "عالیه کجاست و زینب را چرا کشتید؟" به تظاهرات شان ادامه داده و خشونتهای افراد طالبان در بخشهایی این کشور را محکوم کردند.
به گفتۀ آنان طالبان هفته گذشته، زینب عبداللهی، کارمند حکومت پیشین را در یکی از محلات تلاشی در غرب کابل کشتند و همچنان عالیه عزیزی که افسر پیشین پولیس بود، را بازداشت کرده اند.
این زنان معترض همچنین گفتند که خانم عزیزی از چهار ماه به اینسو، در نزد این گروه قرار دارد و از سرنوشت وی هیچ خبری در دست نیست.
در همین حال گروهی از کارشناسان حقوق بشر ملل متحد گفته اند که رهبران طالبان تبعیض جنسیتی و خشونت علیه زنان و دختران را به گونۀ گسترده نهادینه میکنند.
اما مقامات طالبان همواره گفته اند که به حقوق همۀ اتباع افغانستان، به شمول زنان متعهد اند و حقوق زنان به ویژه حق کار و تحصیل آنان در "چوکات شریعت اسلامی" مصوون است.