لینک های دسترسی

Breaking News

طالبان دفتر تلویزیون آرزو را در کابل مسدود و هفت کارمند آن را بازداشت کردند - مرکز خبرنگاران


مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که کارمندان استخبارات و وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به دفتر تلویزیون آرزو در کابل یورش برده و پس از چندین ساعت بررسی، ضمن بستن دروازۀ این دفتر، هفت کارمند این رسانه را با خود برده‌اند.

این نهاد حامی رسانه‌ها ناوقت روز چهارشنبه چهارم دسمبر (۱۴ قوس) گفت که طالبان با یورش به این دفتر رسانه‌ای، با کارمندان آن بدرفتاری کرده و همچنان برخی از وسایل به ویژه کمپیوترهای آن را ضبط کرده‌اند. مرکز خبرنگاران افغانستان این اقدام طالبان را محکوم کرده و خواستار آزادی بازداشت شدگان و بازگشایی هرچه زودتر و بدون قید و شرط دفتر این رسانۀ خصوصی شده است.

وزارت امر به معروف طالبان روز پنجشنبه گفته است که دفتر تلویزیون آرزو در کابل را به خاطر "حفظ ارزش‌های اسلامی" بسته و این رسانه را به حمایت مالی رسانه‌های تبعیدی، اقدام به استخدام غیررسمی افراد برای دوبله "سریال‌های مبتذل" متهم کرده است.

یک منبع به این نهاد حامی خبرنگاران گفته است: "کارمندان استخبارات [طالبان] ضمن لت و کوب یکی از محافظان تلویزیون، با بدرفتاری، تلیفون‌های کارمندان را از آنان گرفتند تا به بیرون از دفتر تماس نگیرند و سپس از هر کدام از آنان در مورد کارشان تحقیق کردند."

این منبع همچنان افزوده است: "کارمندان استخبارات و امر به معروف [طالبان] روند بررسی دفتر تلویزیون آرزو و تحقیق از کارمندان را تا ساعت سه بعد از ظهر ادامه دادند و سپس هفت تن از کارمندان از جمله امان‌الله عظیمی، مدیر دفتر کابل، خالد بارکزی، مجری، امیرحسین عطریان، تهیه کننده و مدیر اداری، ظهیر، مدیر بخش تولید، سمیع، هارون و بکتاش کارمندان بخش تولید تلویزیون را بازداشت و همراه با کمپیوترهای دفتر با خود بردند."

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که افراد طالبان در کاغذی که با آن دروازۀ دفتر تلویزیون خصوصی آرزو را مهر لاک کردند، نگاشته اند که این اقدام به دلیل نشر "سریال‌های غیراخلاقی و مبتذل" انجام شده است.

تلویزیون خصوصی آرزو در ماه میزان ۱۳۸۵ خورشیدی، در شهر مزار شریف مرکز، ولایت بلخ به فعالیت آغاز کرد. این تلویزیون پس از آن، در ماه جدی ۱۳۸۸، دفترش را در کابل افتتاح کرد که دارای استدیوی ویژه برای تهیه و نشر خبر و بخش تولید محتوا و دوبله بود که بر اساس معلومات مرکز خبرنگاران، در آن "گزارش‌های مستند حیات وحش" و "سریال‌های اسلامی" ساخت ترکیه، به فارسی دوبله و نشر می‌شد.

منابع به مرکز خبرنگاران افغانستان گفته اند که در حال حاضر، حدود ۶۰ درصد برنامه‌های تلویزیون خصوصی آرزو در کابل تولید می‌شود و ۷۰ کارمند، به شمول هشت خبرنگار در این رسانه در کابل مصروف کار اند.

این در حالی است که پیش از این، مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت ۲۱ نومبر (اول قوس) "روز جهانی تلویزیون" گفته بود که محدودیت‌های طالبان بر تلویزیون‌ها در افغانستان رو به افزایش نهاده و در یک سال پسین، کم از کم ۱۲ تلویزیون یا به دستور مستقیم طالبان یا هم به دلیل محدودیت‌های این گروه بسته شده است.

این نهاد مدافع رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستان افزود که در سه سال گذشته، طالبان کم از کم ۲۱ فرمان یا دستورالعمل را صادر کرده اند که با قانون رسانه‌ها که خود این گروه بر انفاذ آن تعهد کرده اند، هم‌خوانی ندارد. از این جمله، هدف هفت فرمان یا دستورالعمل محدود کردن آزادی رسانه‌های تصویری است.

طالبان در سه سال گذشته که بر افغانستان حاکم شده اند، محدودیت‌های فراوانی را بر رسانه‌ها وضع کرده اند.

همچنان در تازه‌ترین مورد، هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر گزارشی گفت که، ۳۳۶ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران و کارمند رسانه‌ی را در بیش از سه سال حاکمیت طالبان بر این کشور مستند کرده است.

یوناما به تاریخ ۲۶ نومبر (ششم قوس) در این گزارش که تحت نام "آزادی رسانه‌ها در افغانستان" منتشر شده از صدها مورد بازداشت‌ خودسرانه، شکنجه، بدرفتاری و تهدید خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرد.

بر بنیاد این گزارش،‌ یوناما از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ که طالبان بر افغانستان مسلط شدند،‌ تا ۳۰ سپتمبر امسال، از ۲۵۶ مورد توقیف خودسرانۀ خبرنگاران، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ واقعۀ تهدید یا ارعاب پرده برداشته است.

گروه

XS
SM
MD
LG