وزارت خارجۀ حکومت طالبان به تصمیم تازۀ ناروی دربارۀ عدم پذیرش نمایندۀ این گروه به عنوان سفیر افغانستان در آن کشور واکنش نشان داده و آن را "ناامیدکننده" خوانده است.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی این وزارت ناوقت روز جمعه ششم دسمبر (۱۶ قوس) با نشر اعلامیهای گفت که تعامل دپلوماتیک برای ارتقای درک و احترام متقابل میان طرفها موثر است، حتا اگر اختلاف دیدگاهها در آن وجود داشته باشد.
ناروی به تاریخ پنجم دسمبر (۱۵ قوس) اعلام کرد که در اعتراض به رفتار طالبان با زنان و دختران افغان، از دادن اعتبارنامه به هر نمایندۀ جدید افغانستان که از سوی حکومت طالبان منصوب شود، خودداری خواهد کرد.
اسپن بارت اید، وزیر خارجۀ ناروی گفت که اگر طالبان قصد معرفی سفیر جدید را داشته باشند "ما برای طالبان واضح ساختیم که هیچ سوالی در مورد پذیرش سفیر جدید افغانستان در اسلو وجود ندارد."
او افزود: "اخیراً محدودیتهای جدیدی (در افغانستان) به ویژه زنان و دختران افغان را متاثر ساخته است، و به این دلیل ناروی روابط خود را (با طالبان) کاهش میدهد."
پیش از این سفارت افغانستان در اسلو توسط مقامات حکومت پیشین افغانستان اداره میشد، اما به تاریخ ۱۲سپتمبر سال روان میلادی بسته شد. مقامات ناروی در آن زمان اعلام کردند که سفارت افغانستان را به درخواست حکومت طالبان بسته کرده اند.
بلخی همچنان گفته است: "دسترسی به خدمات قونسلی از حق اساسی هر شهروند است، ما قویاً همه طرفها را تشویق میکنیم که تا با روحیه همکاری بینالمللی به این اصل اولویت دهند."
به گفتۀ سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان، آنان امیدوار اند که چنین تصمیمها به امور داخلی کشورها ارتباط داده نشود.
طالبان در حالی به این اقدام ناروی واکنش نشان داده اند که به گفتۀ وزارت خارجۀ آن کشور، ناروی فقط یک مقام افغان را برای رسیدگی به "امور قونسلی، ویزه و سایر امور عاجل" میپذیرد.
این در حالی است که شماری از رسانهها گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
مقامهای طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که گزارش شده است به دستور ملا هبتالله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.
اما طالبان در ماه سپتمبر ۲۰۲۱ درست یک ماه پس از برگشت مجدد به قدرت در افغانستان، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع کردند و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها محروم کردند.
در سه سال گذشته، از زمانی که طالبان بر افغانستان مسلط شدند، هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است، اما برخی کشورها، از جمله ایران، پاکستان، چین و روسیه، سفارتخانهها و ماموریتهای دپلوماتیک افغانستان را به دپلوماتهای منصوب از سوی طالبان واگذار کردهاند.
گروه