لینک های دسترسی

Breaking News

طالبان و مقام‌های ترکمنستان دربارۀ انتقال تجهیزات تخنیکی پروژه تاپی گفتگو کرده‌اند


کار عملی پروژۀ خط لولۀ گاز تاپی به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) توسط مقام‌های ارشد ترکمنستان و حکومت طالبان افتتاح شد.
کار عملی پروژۀ خط لولۀ گاز تاپی به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) توسط مقام‌های ارشد ترکمنستان و حکومت طالبان افتتاح شد.

وزارت مالیۀ حکومت طالبان گفته است که هیاتی به رهبری معین گمرکات و عواید این وزارت با وزیر امور سرحدات ترکمنستان در پیوند به انتقال کارگران تخنیکی، تجهیزات و ماشین‌آلات پروژۀ تاپی به خاک افغانستان بحث و گفتگو کرده اند.

این وزارت روز سه‌شنبه سوم دسمبر (۱۳ قوس) همچنان گفت که دیدار هیات طالبان با مقام‌های ترکمنستان همچنان در مورد سهولت در صدور ویزه به کارگران تخنیکی پروژه تاپی و اعمار یک بندر موقت در مرز میان دو کشور صحبت کرده اند.

به گفتۀ این وزارت قرار است پس از تبادل یاداشت‌ها میان وزارت‌های خارجۀ دو کشور، توافقات صورت گرفته میان دو طرف عملی شود.

بر بنیاد معلومات وزارت مالیۀ حکومت طالبان، مقام‌های ترکمنستانی گفته اند که در زمینه ایجاد سهولت‌ها و انتقال تجهیزات تخنیکی پروژۀ تاپی به افغانستان متعهد اند.

در این حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته است که کار پروژه تاپی در داخل خاک افغانستان آغاز شده و در حال حاضر در بخش‌های این کشور به شدت ادامه دارد.

مجاهد به تلویزیون ملی، تحت کنترول این گروه گفته است: "در خاک افغانستان عملاً کار (پروژه تاپی) آغاز شده...که کار آن تا مدت حداکثر دو سال به هرات می‌رسد. هموطنان ما در بخش‌های تخنیکی، کارهای عادی، امنیت و بخش‌های دیگر آن مصروف کار خواهند بود."

کار عملی پروژۀ خط لولۀ گاز تاپی به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) توسط مقام‌های ارشد ترکمنستان و حکومت طالبان افتتاح شد. در مراسم گشایش این پروژه، محمد حسن آخند، رییس الوزرای حکومت این گروه، تاپی را برای گسترش روابط این گروه با ترکمنستان و دیگر کشورهای منطقه مهم عنوان کرده و گفته بود که کار این پروژه پس از انتظار زیاد آغاز شد.

خط لوله انتقال گاز ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و جنوب آسیا (تاپی) حدود ۱۸۰۰ کیلومتر طول دارد که ۷۳۶ کیلومتر آن از ولایت‌های هرات، هلمند و قندهار در افغانستان می‌گذرد، این پروژه سالانه بیش از ۴۰۰ میلیون دالر به افغانستان عاید خواهد داشت.

مجموع هزینه این پروژه ۷.۶ میلیارد دالر برآورد شده است که بیشتر آن بر عهده ترکمنستان است و این کشور در این پروژه ۸۵ درصد و افغانستان، پاکستان و هند هر کدام پنج درصد سهم دارند.

بر اساس معلومات وزارت معادن و پترولیم افغانستان، پس از تکمیل شدن این پروژه، افغانستان در ده سال اول ۵۰۰ هزار متر مکعب گاز وارد می‌کند و در ۳۰ سال آینده این رقم به یک‌و‌نیم میلیارد متر مکعب افزایش خواهد یافت.

پروژۀ تاپی، به تاریخ چهارم حوت ۱۳۹۶، توسط محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان و مقام‌های ارشد ترکمستان، هند و پاکستان افتتاح شد.

در آن زمان، مراسم‌ جداگانه‌ای در ساحۀ "سلیم چشمه" ترکمنستان در نزدیکی مرز با افغانستان و شهر هرات برگزار شد و مقام‌های این کشورها ضمن اشتراک در آن، از تطبیق کامل این پروژه اطمینان دادند.

قرار بود، کار این پروژه به سرعت به پیش برود، اما مسایل امنیتی یکی از دلایل عمده بود که این پروژه چندین بار به تعویق افتاد و باعث ایجاد مشکلات در بخش سرمایه گذاری این پروژه شد.

طالبان در آن زمان از افتتاح این پروژه حمایت کردند، اما پس از آن گزارش‌هایی به نشر رسید که جنگجویان این گروه مانع برنامه‌های حکومت پیشین برای آغاز کار این خط لولۀ گاز در داخل افغانستان شده‌اند.

گروه

XS
SM
MD
LG