لینک های دسترسی

Breaking News

طالبان: زلزله‌های اخیر به آبده‌های تاریخی هرات آسیب زده است


مقام‌های محلی حکومت طالبان در هرات می‌گویند که در زمین‌لرزه‌های اخیر در این ولایت افزون بر خسارات هنگفت جانی و مالی، بناهای تاریخی را نیز آسیب رسانده است.

احمدالله متقی، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در هرات، روز جمعه ۲۰ اکتوبر (۲۸ میزان) به صدای امریکا گفت که در کنار سایر آثار تاریخی، مسجد جامع ولایت هرات نیز آسیب دیده است.

او گفت: "تقریباً ۸۸۰ بنای تاریخی در هرات داریم که آسیب دیده اند، مثلاً مسجد معروف شهر هرات که بیش از ۸۰۰ سال قدمت دارد، بسیاری ساحات آن تخریب شده است... کاشی‌ها ریخته اند... و نیز هرات قدیم که در آن خانه‌ها و بناهای تاریخی داریم."

متقی همچنان هفته گذشته در شبکه اجتماعی ایکس عکس‌هایی از قلعه تاریخی اختیارالدین منتشر کرد که در زلزله‌های اخیر برخی نقاط آسیب دیده است.

رییس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت هرات گفت که برای جلوگیری از آسیب بیشتر به بناهای تاریخی یک سلسله تدابیر اتخاذ شده است.

متقی گفت: "ما هیاتی را موظف کرده ایم و روی آن کار می‌کنیم و اکنون از آسیب‌های بیشتر جلوگیری شده و کمربندی‌هایی که برای محافظت این آبده‌ها از آسیب‌های بیشتر وجود دارد، ساخته شده است."

بر اساس گزارش اداره زمین‌شناسی ایالات متحده، سه زلزله با قدرت ۶.۳ درجه به مقیاس ریکتر به تاریخ هفتم، ۱۱ و ۱۴ اکتوبر در ولایت هرات به وقوع پیوست. همچنان این ولایت شاهد پس‌لرزه‌های قوی نیز بود.

این رویداد طبیعی افزون بر هزاران کشته و زخمی که بر جا گذاشت، خسارات هنگفت مالی نیز به مردم وارد کرد. سازمان جهانی صحت بر اساس ارزیابی سریع تصاویر ماهواره‌ای اعلام کرد که در زلزله‌های هفته گذشته ۲۱هزار و ۱۸۲ ساختمان آسیب دیده است.

قبل از زلزله‌های اخیر در ولایت هرات، مناره‌های مساجد هرات طی سال‌های گذشته نیز تخریب شده بود.

در سال ۱۳۹۹ خورشیدی محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان، از بنیاد فرهنگی آغاخان و یونسکو درخواست همکاری کرد تا از تخریب پنجمین مناره مصلای هرات جلوگیری شود. شاهزاده کریم آغاخان رییس بنیاد آغاخان نیز قول همکاری در بازسازی این مناره را داده بود.

مناره‌های باستانی هرات در دوره تیموریان ساخته شده اند و نشانه‌های معماری آن دوره را به خوبی برجسته کرده است.

بنیاد آغاخان از طریق برنامه‌های فرهنگی خود اقدام به بازسازی مسجد عبدالله انصاری، زیارتگاه تیموری و ارگ اختیارالدین در هرات کرده و همچنین در حفاظت از بنای پیچیده مسجد نه گنبدی بلخ که در قرن نهم ساخته شده، نیز کار کرده است.

گروه

XS
SM
MD
LG