مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که شبکۀ رادیو و تلویزیون "همیشه بهار" و رادیوهای "نن" و "جوانان" در شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار، از سوی طالبان مسدود شدند.
این مرکز امروز یکشنبه ششم اگست (۱۵ اسد) با نشر اعلامیهای گفته است که رادیو و تلویزیون "همیشه بهار" پنج روز پیش به تاریخ دهم اسد زمانی از سوی طالبان مسدود شد که در آنجا کارگاه آموزشی خبرنگاری با حضور زنان و مردان برگزار شده بود.
در اعلامیه آمده است: "نیروهای امنیتی اداره محلی [طالبان] این کارگاه آموزشی را به دلیل آن چه که سرکشی از دستور امارت اسلامی مبنی بر منع تحصیلات عالی زنان و آموزش مختلط خواندند، به هم زدند و یک روز بعد نیز دروازه همیشه بهار را بستند."
به نقل از اعلامیه، کمیسیون رسیدگی به تخطیهای رسانهای با حضور نمایندگان دفتر والی، استخبارات، قوماندانی امنیه، اطلاعات و فرهنگ و امر به معروف و نهی از منکر طالبان، تصمیم گرفتند که این رسانه را ببندند، بنابرین دروازۀ آن را قفل زدند.
به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، با بستهشدن این رسانه، دو رادیوی محلی نیز از نشرات بازماندند، چون دفتر رادیو "نن" و فرستندۀ رادیو "جوانان" در ساختمان شبکۀ رادیو تلویزیون همیشه بهار است و مسوولان محلی به این دو رسانه نیز اجازۀ نشرات نمیدهند.
بر بیناد معلومات این مرکز رادیو "نن" در سال ۱۳۸۷ ایجاد شده است و شبکۀ "همیشه بهار" از طریق فرستنده تقویتی رادیو جوانان که مرکز آن در کابل موقعیت دارد، از حدود شش سال پیش زمینه نشر برنامههای این رسانه را در ولایت ننگرهار فراهم کرده بود.
در اعلامیه آمده است که مرکزخبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی عمیق این اقدام را خلاف قانون رسانههای همگانی کشور و در راستای تشدید فشار و اعمال محدودیتهای جدی بر رسانههای آزاد میداند.
این در حالی است که بر اساس ماده چهارم قانون رسانههای همگانی افغانستان – که طالبان نیز آن را تا حدودی پذیرفته اند – "هيچ شخص حقيقی يا حکمی نمیتواند فعاليت آزاد رسانههای خبری و يا معلوماتی را منع، تحريم، سانسور يا محدود" نموده و يا طور ديگری در امور و نشر برنامههای رسانههای همگانی و معلوماتی "مداخله" کند.
مرکز خبرنگاران افغانستان بر عملیشدن قانون رسانههای همگانی توسط حکومت طالبان تاکید کرده و از مسوولان محلی طالبان در ننگرهار خواسته است که در تصمیم خویش تجدید نظر کنند.
پس از به قدرت رسیدن دوباره در افغانستان، طالبان بر علاوۀ وضع محدودیت بر نحوۀ نشرات رسانههای داخلی، نشرات رسانههای خارجی چون صدای امریکا، بی بی سی و دویچه ویله را که از طریق رسانههای داخلی افغانستان پخش میشد، متوقف کردند.
گروه طالبان همچنان نشرات رادیو آشنا صدای امریکا و رادیو آزادی و بعدا هم ویب سایتهای صدای امریکا را مسدود کردند. رادیو صدای امریکا اکنون برای شنوندگان افغان خود، از بیرون از افغانستان به نشرات ادامه میدهد و کاربران با استفاده از فلترشکن میتوانند در داخل افغانستان به محتویات وبسایتهای صدای امریکا دسترسی یابند.
این در حالی است که بر اساس معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، در سال ۱۴۰۱، دستکم ۲۳۷ رویداد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران از جمله ۹۴ مورد بازداشت خبرنگاران در افغانستان ثبت شده بود.
اما حکومت طالبان ادعا می کند که به آزادی بیان و مطبوعات پابند است. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در صحبت با صدای امریکا گفت که نشرات و حضور زنان در تلویزیونهای صدای امریکا و بی بی سی مطابق معتقدات و باورهای مردم افغانستان نیست.
گروه