برخی از جریانهای مخالف طالبان، به شمول شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، به مناسبت ۲۳مین سالروز ترور احمدشاه مسعود، فرمانده سابق مجاهدین، ضمن نگرانی از "هجوم افراطیت خشونتبار" در این کشور، گفته اند که بحران فعلی در افغانستان امنیت جهان را با خطر مواجه خواهد کرد.
در این شورا علاوه بر اشتراک شماری از رهبران و فرماندهان گروههای مجاهدین پیشین از جمله عبدالرشید دوستم، معاون نخست رییس جمهور پیشین افغانستان و رهبرحزب جنبش ملی، برخی از رهبران و مقامات مخالف حکومت طالبان که همگی در خارج استند، عضویت دارند.
این شورا روز یکشنبه هشتم سپتمبر (۱۸ سنبله) با نشر اعلامیهای گفت که احمد شاه مسعود در دشوارترین روزهایی که افغانستان تحت فشار "جنگهای تحمیلی" قرار داشت، در کنار دیگر مقاومتگران از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورش دفاع کرد.
اعضای این شورا که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، به بیرون از این کشور فرار کردند، مبارزه با وضعیت مسلط شده از بحرانهای فعلی در افغانستان را از وظایف اصلی خود عنوان کرده اند.
در اعلامیه آمده است: "در شرایط مسلط شدۀ کنونی در افغانستان، تمامی موازین حقوق بشری پامال و شهروندان کشور مورد ستم، ظلم و انواع جفا قرار گرفته و میگیرند و سوگمندانه در چنین وضعیتی بسیاری از کشورهای جهان که پاسداری از دموکراسی و حقوق بشر را از تعهدات اصلی شان میخوانند با چنین گروهی در تعامل خوشباورانه قرار دارند."
احمدشاه مسعود، فرمانده پیشین حزب جمعیت اسلامی، به تاریخ نهم سپتمبر ۲۰۰۲ (۱۸ سنبله سال ۱۳۸۰) در ولسوالی خواجه بهاالدین ولایت تخار در یک حمله انتحاری توسط دو ''تروریست عرب" که خود را خبرنگار معرفی کرده بودند، کشته شد.
در آن زمان که دوره نخست حکمرانی طالبان بود و این گروه بر کم و بیش ۹۰ درصد قلمرو افغانستان مسلط بود، نیروهای تحت رهبری احمدشاه مسعود، زیر چتر یک جبهه نظامی به نام مقاومت ملی، در چندین ولایت از جمله پروان در نزدیکی کابل علیه طالبان میجنگیدند.
حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری صلاحالدین ربانی نیز در پیامی گفته است که احمدشاه مسعود همواره خواهان افغانستانی بود که در آن "مردم بدون تبعیض و با حفظ تنوع فرهنگی و اجتماعی" در تعیین سرنوشت سیاسی خود نقش داشته باشند.
در اعلامیه این حزب آمده است: "امروز که کشور ما بار دیگر با بحرانها، چالشها و هجوم افراطیت خشونتبار مواجه است، بیش از هر زمان دیگری نیازمند آن استیم که از افکار و اعمال قهرمان ملی الهام بگیریم. تنها با اتحاد، همدلی و تعهد به آرمانهای او و دیگر شهدا می توانیم آیندهای روشن برای افغانستان بسازیم."
عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصالحۀ افغانستان و حامد کرزی رییس جمهور پیشین این کشور که هر دو در کابل زندگی میکنند، در پیامهای جداگانه از مبارزات طولانی احمدشاه مسعود برای آزادی افغانستان ستایش کرده اند.
عبدالله افزوده است: "آمرصاحب شهید درک عمیقی از تنوع قومی و مذهبی و مردم کشور داشت و همواره تلاش داشت تا مردم افغانستان را در محور منافع مردمی و ملی گردهم آورد."
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان در پیامی در صفحۀ فیسبوک خود نگاشته است: "هجدهم سنبله سالروز شهادت احمدشاه مسعود فرزند مجاهد و قهرمان افغانستان است. او یک افغان وطندوست بود و پیوسته برای آزادی وطن به مبارزه پرداخت. شیوهٔ مبارزه، حضور همیشگی در میان مردم و هنر بسیج آنها، مسعود را چهرهٔ شاخص جهاد افغانستان ساخت."
در زمان نظام جمهوری افغانستان، به احمدشاه مسعود عنوان ''قهرمان ملی'' اعطا شد و هر سال طی مراسم خاصی از مرگ وی تجلیل میشد و هجدهم سنبله در افغانستان رخصتی عمومی اعلام شده بود.
با آنهم، مردم کابل از نحو برگزاری و گشت کاروانهای وسایط افراد مسلح غیرمسوول که زیر نام تجلیل از روز شهید سبب آزار و اذیت مردم و ایجاد هرج و مرج میشد، شکایت داشتند.
حکومت طالبان در سه سال گذشته هیچ نشست رسمی در این روز برگزار نکرده و رخصتی عمومی را نیز لغو کرده است.
احمد مسعود فرزند احمد شاه مسعود، در حال حاضر رهبری "جبهه مقاومت ملی افغانستان'' را که یک جبههٔ سیاسی-نظامی ضد طالبان است، بر عهده دارد.
گروه