اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۲۷ اپریل (هفتم ثور) در مورد محدودیتهای طالبان بر حق کار و آموزش زنان و دختران افغان رایگیری کرده و از آن گروه میخواهد تا ممنوعیتهای وضع شده را لغو کند.
پیشنویس قطعنامه که صدای امریکا به آن دسترسی پیدا کرده، "نگرانی عمیق خود را از کاهش فزاینده احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان" ابراز میکند.
امارات متحده عرب و جاپان به گونهٔ مشترک پیشنویس این قطعنامه را تهیه کرده اند و دپلوماتها انتظار دارند که قطعنامه توسط شورای ۱۵ عضوی تصویب شود.
طالبان پس از حاکمیت شان بر افغانستان، محدودیتهای زیادی را بر فعالیت کاری و آموزشی زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه نه تنها زنان را از کار در دفاتر دولتی و سازمانهای غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مکتب و پوهنتون نیز منع کرده اند.
طالبان فقط دختران را تا صنف ششم اجازه رفتن به مکتب میدهند. علاوه بر آن، زنان از رفتن به پارکهای تفریحی، حمام عمومی و کلپهای ورزشی، نیز منع شده اند.
قطعنامه، ممنوعیت طالبان را بر کار زنان در تاریخ سازمان ملل متحد "بیپیشینه" توصیف کرده و میگوید که این ممنوعیت حقوق بشر و اصول بشردوستانه را تضعیف میکند. قطعنامه همچنین بر "نقش حیاتی زنان در جامعه افغانستان" تاکید میکند.
رای گیری روز پنجشنبه در حالی برگزار میشود که قرار است انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد به تاریخ اول و دوم ماه می، کنفرانسی را برای ارزیابی وضعیت افغانستان در دوحه، پایتخت قطر میزبانی کند.
در این نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان اشتراک خواهند کرد. ملل متحد گفته است که اشتراککنندگان در این نشست که پشت درهای بسته برگزار میشود، در مورد اهداف مشترک برای یافتن راه حل پایدار به وضعیت افغانستان بحث خواهند کرد.
این نشست در حالی برگزار میشود که هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، روز جمعه ۲۱ اپریل (اول ثور) با پخش نوار صوتی گفت که به خارجی اجازه نمیدهد که در امور اسلامی افغانستان مداخله کنند.
آخندزاده از ایجاد آنچه او به عنوان یک دولت "مبتنی بر شریعت" اسلامی در افغانستان پس از مسلط شدن مجدد طالبان در اگست ۲۰۲۱ یاد کرده، ستایش کرده است.
رهبر طالبان در این نوار صوتی گفته است که " این کامیابی و نیکبختی ملت افغانستان است که خداوند برای آنان سیستم شریعت اسلامی اعطا کرده است. به خداوند وعده داده ام تا زمانیکه زنده استم، حتا یک قانون کفری در افغانستان جای پیدا نمیکند."
قرار است شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد نیاز به رسیدگی به وضعیت وخیم اقتصادی و بشری در افغانستان از جمله از طریق تلاش برای احیای سیستمهای بانکی و مالی نیز تاکید کند.
قطعنامه بر حمایت سازمان ملل متحد از "یک افغانستان صلحآمیز، باثبات، مرفه و فراگیر" و همچنان "تعیین سرنوشت برای آیندهٔ سیاسی و مسیر توسعه افغانستان به رهبری و مالکیت افغانها" تاکید خواهد کرد.
افغانستان به عنوان یکی از بزرگترین وضعیتهای اضطراری در جهان ثبت شده است. سازمان ملل تخمین میزند که شش میلیون نفر در یک قدمی قحطی قرار داشته و ۲۸ میلیون افغان یا دو سوم حصهٔ جمعیت این کشور به کمک نیاز دارند.