دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) با نشر گزارشی گفته است که در سال جاری میلادی، ۴۳۳ تن تریاک در افغانستان تولید شده که در مقایسه با سال گذشته، افزایش ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
در این گزارش که روز چهارشنبه ۲۷ نومبر (هفتم قوس) نشر شد، آمده است که با وصف این افزایش، تولید تریاک در مقایسه با سال ۲۰۲۲ میلادی، پیش از صدور فرمان هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان دربارۀ منع کشت خشخاش و تولید مواد مخدر، ۹۳ درصد کاهش یافته است.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در اپریل ۲۰۲۲ با صدور فرمانی کشت کوکنار را در افغانستان ممنوع کرد.
در این گزارش آمده است: "عاید تریاک در سال ۲۰۲۴، تقریباً ۲۶۰ میلیون دالر امریکایی برآورد شده است که نسبت به سال گذشته ۱۳۰ درصد افزایش را نشان میدهد، اما در مقایسه با سال ۲۰۲۲ و قبل از وضع ممنوعیت [رهبر طالبان] ۸۰ درصد کمتر است."
غاده ولی، رییس اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد گفت: "سال دوم سطح پایین کشت و تولید تریاک فرصتها و چالشهای پیچیدهای را ایجاد میکند. تلاشهای بینالمللی باید هماهنگ شوند تا اطمینان حاصل شود که این کاهش با تولید مواد مخدر ترکیبی خطرناک مانند متامفتامین در داخل افغانستان یا منطقه جایگزین نشود."
ولی همچنان گفته است که باید برای جوامع روستایی وابسته به کشت خشخاش کمک بیشتر انجام شود تا از طریق سرمایهگذاری در زیرساختها، منابع زراعتی و معیشتهای پایدار، کشاورزان به بدیلهای قانونی و اقتصادی رو بیاورند.
یافتههای ملل متحد نشان میدهد که کشت خشخاش و تولید تریاک از ولایتهای غربی به شمال-شرق افغانستان منتقل شده است. این ادارۀ ملل متحد اضافه کرده که دو – سوم تولید تریاک در سال جاری میلادی در ولایتهای شمال-شرق این کشور اختصاص دارد.
ملل متحد با ابراز نگرانی گفته است: "در سال، ۲۰۲۴ دهقانان بیشتر محصولات بدیل مانند، غلات و پنبه را در زمینهای غیر مزروع قبلی کشت کردند. با اینحال، درآمد حاصل تریاک تا ۶۰ برابر بیشتر از گندم است. بدون بدیلهای قانونی و سودآور، دشواریهای اقتصادی ممکن است برخی دهقانان را تشویق به بازگشت به کشت خشخاش کند."
این ادارۀ ملل متحد همچنان با اشاره به گزارش ماه نومبر خود گفته است که بر اساس بررسیهای آنان، در سال جاری میلادی، کشت کوکنار در افغانستان در مقایسه با سال قبل آن، ۱۹ درصد افزایش یافته و ۱۲هزار و ۸۰۰ هکتار زمین کوکنار کشت شده بود.
ملل متحد اضافه کرده است که با وجود افزایش کشت کوکنار در جریان امسال، کشت آن در مقایسه با سال ۲۰۲۲ کمتر است. در این گزارش آمده که در سال ۲۰۲۲، ۲۳۲هزار هکتار زمین در سراسر افغانستان کوکنار کشت شده بود.
پیش از این، دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان(سیگار) در گزارشی گفته بود که ممنوعیت فعلی طالبان به طور قابل توجهی بر کشت تریاک تاثیر گذاشته است، اما به گفتۀ سیگار هیچ اقدامی علیه انبارهای موجود تریاک دهقانان زمیندار و تاجران صورت نگرفته است.
گروه