یک سروی مشترک حکومت افغانستان و سازمان ملل متحد که در مورد کشت کوکنار و تولید موادمخدر در افغانستان انجام شده، نشان میدهد که در سال ۲۰۱۶ میلادی در این کشور، کشت کوکنار ده فیصد و تولید تریاک ۴۳ فیصد افزایش یافته است.
وزارت مبارزه با موادمخدر افغانستان و ادارۀ مبارزه با موادمخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) به روز یکشنبه در نشست خبری جزئیات سروی شان در مورد کشت کوکنار و تولید تریاک را منتشر کردند.
سلامت عظیمی وزیر مبارزه با موادمخدر افغانستان هنگام نشر این سروی گفت، در سال روان به دلیل ناامنیها ۲۰۱ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده است که این رقم در سال ۲۰۱۵ میلادی، به ۱۸۳ هزار هکتار میرسید.
خانم عظیمی گفت "بر اساس این سروی، ۹۳ فیصد کشت در زونهای جنوب، شرق و غرب صورت گرفته است، تنها در هلمند در سال ۲۰۱۶، هشتاد هزار و ۲۷۳هکتار زمین کوکنار کشت شده است".
وزیر مبارزه با موادمخدر افغانستان افزود، امسال به دلیل ناامنیها و کمبود بودجه، مبارزه با کشت کوکنار مؤفق نبوده است.
اندری اویتسیان رئیس ادارۀ مبارزه با موادمخدر و جرایم سازمان ملل متحد در این نشست گفت، امسال به دلیل خوب بودن وضعیت هوا، میزان تولید تریاک ۴۳ تُن، افزایش یافته است.
سال گذشته در افغانستان از کوکنار ۳۳۰۰ تُن تریاک به دست آمده بود؛ اما سروی جدید نشان میدهد که امسال ۴۸۰۰ تن تریاک تولید شده است.
هرچند آقای اویتسیان اظهار خوشی کرد که در ولایت هلمند، میزان کشت کوکنار هفت فیصد کاهش یافته؛ اما افزود، در ولایات شمالی افغانستان به شمول ولایت جوزجان که قبلاً از کشت کوکنار صفر شده بود؛ به دلیل ناامنیها امسال دوباره کوکنار کشت شده است.
او گفت "این یک مسألۀ تأسفآور است که ما شاهد افزایش کشت کوکنار و تولید تریاک استیم که ممکن عوامل آن که در شمال افغانستان شدت ناامنیها باشد، که این این در منطقه یک مسألۀ نگرانکننده است".
رئیس ادارۀ مبارزه با موادمخدر و جرایم سازمان ملل متحد افزود، در بخش مبارزه با موادمخدر به کمکهای شان به افغانستان ادامه میدهند.
گرفتاری قاچاقبران موادمخدر
بازمحمد احمدی معین مبارزه با موادمخدر افغانستان در این نشست گفت، در هفت ماه امسال، نیروهای ویژه مبارزه با موادمخدر در سراسر این کشور، ۱۲۶۳ عملیات بزرگ و کوچک را انجام داده اند.
به گفتۀ احمدی، در نتیجۀ این عملیاتها، ۱۴۰۸ قاچاقبر گرفتار و به پنجۀ قانون سپرده شده اند.
او افزود "در میان آن قاچاقبران، ۲۱۴قاچاقبر بزرگ شامل است، ۸۵ متوسط و ۱۱۰۹ قاچاقبر کوچک میباشند که در سراسر کشور گرفتار شده اند".
جنرال احمدی گفت، امسال ۱۲ قاچاقبر بینالمللی که مورد نظر جامعۀ جهانی اند؛ نیز بازداشت گردیده اند.
بر اساس معلومات معینیت مبارزه با موادمخدر وزارت داخلۀ افغانستان، دوازده پولیس، پنج منسوب اردوی ملی، ۳۹ زن و چهار تبعۀ خارجی در بین ۱۴۰۸ قاچاقبر بازداشتشده شامل میباشند.
همچنان در جریان عملیاتهای پولیس مبارزه با موادمخدر، در هفت ماه گذشته ۲۳۷.۵ تن انواع گوناگون موادمخدر را کشف و ضبط کرده اند.
جنرال احمدی افزود که در ولایات بدخشان، ننگرهار و فراده، ۳۵ فابریکۀ تولید هیرویین نیز در هفت ماه گذشته از بین رفته اند.
این در حالی است که سال گذشته افغانستان، هفتاد فیصد از موادمخدر جهان را تولید کرده است. جامعۀ جهانی نیز با نگرانی گفته بود که بخش بزرگی از عواید موادمخدر، به جیب گروههای مخالف مسلح دولت میریزد و این مسأله سبب تداوم جنگ در این کشور شده است.
در حال حاضر بر اساس ارقام رسمی وزارت مبارزه با موادمخدر افغانستان، ۳.۵ میلیون افغان به نحوی از موادمخدر استفاده میکنند که در این میان وضعیت ۱.۵میلیون آنان نگرانکننده گفته شده است؛ اما به تازگی افغانستان، مبارزه با موادمخدر را در اولویت قرار داده است.