یک مقام ارشد نظامی ایالات متحده می گوید که روسیه هنوز هم سعی می ورزد تا در مقابل تلاش های بین المللی در مورد روند مصالحه در افغانستان از نفوذ بر خوردار باشد.
جنرال جوزف ووتل، فرمانده قوای مرکزی ایالات متحده، در مصاحبه ای با صدا امریکا همچنین گفته است که ایران، رقیب دیگر امریکا در منطقه،نیز تلاش می کند تا با هر دو طرف—حکومت افغانستان و گروه طالبان—نقش بازی کند.
این نظامی امریکایی گفته است که روسیه و ایران هر دو در قضیۀ افغانستان دخیل اند، اما به دلایل متفاوت.
آقای ووتل گفته است که "فکر می کنم که آنان [مقامات روسی] از استراتیژی پیروی می کنند که در رقابت با ما قرار دارد. آنان تلاش می کنند تا به هر گونۀ ممکن در افغانستان، سوریه و یا هر جایی دیگر اعمال نفوذ کنند."
به گفتۀ این مقام ارشد نظامی ایالات متحده، "اطلاعات غلط" یکی از روش های است که روسیه در کشور های مانند افغانستان، عراق و سوریه، استفاده می کند و از این طریق تبلیغات گروه داعش را تقویت می کند.
این نظامی امریکایی در اواخر مارچ ۲۰۱۷ نیز گفته بود که روسیه از گروه طالبان در افغانستان حمایت می کند تا به گونه ای نقش حکومت افغانستان و امریکا را در آن کشور تضعیف کند.
جنرال جوزف ووتل، در آن زمان در مجلس استماعیه کمیته خدمات نظامی امریکا گفته بود که به باور وی روسیه تلاش می کند تا در منطقه از نفوذ بر خوردار باشد و تصور آن می رود که مسکو ممکن به گروه طالبان سلاح و یا سایر کمک ها را فراهم کند.
توماس جانسن، پروفیسور در پوهنتون نیروهای بحری و نویسندۀ کتاب "به روایت طالبان" می گوید، باوجودیکه مقامات امریکایی به نحوی در بارۀ نقش مسکو در افغانستان از مبالغه کار گرفته اند، اما روسیه تلاش می ورزد نفوذ خود را در داخل افغانستان بیشتر سازد.
آقای جانس می گوید "تصوری که گویا مقامات روسی بر طالبان تاثیرگذار اند، مبالغه آمیز مطرح شده است."
این تحلیلگر امریکایی تاکید می کند که افغان ها به صورت کل، تجاوز شوروی سابق را بر افغانستان به یاد دارند و از روس ها "بیزار" اند.
آقای جانسن که مدتی را در افغانستان نیز سپری کرده و کتابی تحت عنوان "روایتی از طالبان"نوشته است، تاکید می کند که ولادمیرپوتین، رئیس جمهور روسیه، بازیگر جهانی استتلاش می کند نقش ایالات متحده را در هر نقطۀ جهان تضعیف کند.
او به این باور است که "پوتین دید جهانی داشته، شطرنج بازی می کند و تلاش می ورزد ایالات متحده به هیچ یک از اهداف خود در افغانستان دست نیابد."
اما مت دیرینگ از پوهنتون دفاع ملی مستقر در شهر واشنگتن دی سی، به این باور است که روسیه از طریق حمایت به گروه طالبان و یا سایر گروه هایی مخالف حکومت، منافع خود را تامین می کند.
حکومت روسیه از تماس های خود را با گروه طالبان چشم پوشی نمی کند، اما ادعا می کند که مسکو تلاش می کند تا گروه طالبان را به مذاکرات صلح ترغیب کند.
نقش ایران
جنرال جوزف ووتل گفته است که ایران تلاش کرده است تا "با هر دو طرف" متخاصم—حکومت افغانستان و گروه طالبان—در ارتباط باشد. اما به گفتۀ این نظامی امریکایی، بر خلاف روسیه، ایران از ثبات خود نگرانی بیشتر دارد.
آقای ووتل گفت "آنان [رهبران ایران] به ما کدام میل و رغبت ندارند. اما فکر می کنم که ایران در سرحدات شرقی خود که در غرب افغانستان موقعیت دارد، نگرانی دارد."
انتونی کاردسمن، تحلیلگر در مرکز مطالعات استراتیژیک بین المللی، در مصاحبه یی با صدای امریکا گفت که مبارزه بر ضد گروه دولت اسلامی یا داعش یکی از دلایلی است که تهران وا داشته تا از گروه طالبان حمایت کند.
به گفتۀ کاردسمن "یکی از حدس و گمان ها این است که ایران از طالبان حمایت می کند تا آن گروه در مقابل نقش روز افزون داعش در داخل افغانستان مبارزه کند."
فاطمه امان، تحلیلگر مستقر در قبرس، نظر مشابه دارد و می گوید که "هدف استراتیژیی که ایران از آن نفع می برد این است که آنان[مقامات ایرانی] شرایط را برای طالبان مساعد تر می کنند تا در مقابل داعش مبارزه صورت بگیرد."