صندوق جمعیت ملل متحد با اظهار نگرانی گفته است که در حدود هشت سال، میزان مرگ و میر زنان حامله در زمان زایمان در جهان کاهش نیافته است.
این ادارهٔ ملل متحد در یک گزارش تازه گفته است که روزانه ۸۰۰ زن در زمان زایمان در جهان جان میبازند و این رقم از سال ۲۰۱۶ به اینسو کاهش نیافته است.
در گزارش آمده است که بیش از ۵۰ درصد این مرگ و میر قابل جلوگیری در کشورهای اتفاق میافتد که درگیر بحران بشری و جنگ اند. افغانستان نیز در زمرهٔ کشورهای است که میزان مرگ و میر زنان حامله در آن بلند است.
سال گذشته، ملل متحد هشدار داد که اگر در بخش سلامت مادران در افغانستان اقدامات فوری و پایدار انجام نشود، تا سه سال دیگر ممکن هزاران مادر حامله با تهدید مرگ مواجه شوند.
بر اساس آمار سال گذشتهٔ سازمان جهانی صحت، افغانستان با ۶۳۸ مرگ در هر صدهزار تولد زنده، بلندترین آمار مرگ و میر مادران را در آسیا دارد.
ملل متحد تخمین میزند که هر ماه، ۲۴هزار زن در مناطق دورافتادۀ افغانستان زایمان میکنند و آنها به دسترسی به پرستاران ماهر چون قابلهها به ویژه در زمان بحران بشری کنونی نیاز دارند. این در حالی است که طالبان دروازههای مکاتب و موسسات تحصیلات عالی را به روی زنان مسدود کرده اند.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان سال گذشته گفته بود که بر اساس سروی سال ۲۰۲۰ میلادی، نزدیک به ۳۷هزار قابله در سراسر افغانستان فعالیت میکرد که از این میان ۷۰۰۰ آن در شفاخانهها و مراکز صحی دولتی و حدود ۵۰۰۰ نیز در سکتور خصوصی مشغول کار بودند.
گفته میشود که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان و ادامۀ محدودیتهای سختگیرانۀ این گروه بر زنان و دختران، بسیاری از قابلهها و دیگر کارمندان صحی زن شغل خود را ترک کرده و شماری محدود به کار خود در این بخش ادامه داده اند.
بر اساس گزارش صندوق جمعیت ملل متحد، در جهان در میان هر ۱۰ زن، یکی از آنها نمیتواند در مورد حمل گرفتن تصمیم بگیرد.
گزارش سالانه این ادارهٔ ملل متحد در مورد جمعیت جهان حاکیست که چگونه تبعیض و نابرابری در بسیاری از بخشهای جهان بر سلامتی زنان و مسایل جنسی، سبب پیشرفتها شده و هنوز هم میشود.
صندوق جمعیت ملل متحد همچنان گفته است که در پاکستان نیز در هر ۵۰ دقیقه یک زن حامله به دلیل نبود تسهیلات صحی یا نبود دوا جان میبازد.
رادیو دیوهٔ صدای امریکا گزارش داده است که در پاکستان برای هر ۱۵۰۰ بیمار یک شفاخانه موجود است و در سراسر این کشور برای زنان حامله و اطفال تنها ۷۵۶ مرکز صحی وجود دارد.
گروه