مسوولان برنامه جهانی غذا بار دیگر در مورد کمبود بودجه برای ادامه برنامههای خود در افغانستان هشدار داده و گفته اند که پس از ماه اکتوبر، پولی برای تامین مالی برنامههای خود در این کشور ندارند.
شاو وی لی، رییس برنامه جهانی غذا در افغانستان به خبرگزاری رویترز روز جمعه ۳۰ جون (نهم سرطان) در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت که این اداره کمکهای ماهیانه و نقدی خود را از قبل به هشت میلیون افغان کاهش داده است.
او گفته است: "ما توانستیم تا دو ماه آینده به پنج میلیون نفر کمک فراهم کنیم، اما پس از آن هیچ منبع دیگری نداریم".
خانم شاو وی لی افزود که فکر میکند این بیانگر وضعیت فوری است و نشان میدهد که این ادارۀ امدادرسان با چه شرایطی مواجه شده است.
بر اساس برآوردهای برنامه جهانی غذا که خبرگزاری رویترز گزارش داده، کاهش کمکها از ماه اگست آغاز میشود و با کاهش بیشتر در ماه سپتمبر، در اکتبر متوقف خواهد شد.
به دلیل کاهش کمکهای بینالمللی به افغانستان، سازمان ملل درخواست کمکهای بشردوستانه برای افغانستان را در ماه جون بیش از یک میلیارد دالر کاهش داد.
نهادهای بینالمللی، علت کاهش کمکهای جامعه جهانی به افغانستان را، بحرانهای سایر نقاط جهان خوانده و گفته اند که ممانعت حکومت طالبان مبنی بر کار زنان در سازمانهای کمکرسانی از جمله سازمان ملل مزیدی بر علت است.
طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ کار زنان را در سازمانهای غیردولتی داخلی و خارجی ممنوع کردند و پس از آن در اپریل سال جاری، زنان افغان را از کار در دفاتر سازمان ملل منع کردند.
بر اساس گزارش برنامه جهانی غذا، حدود ۱۵ میلیون افغان با مشکل کمبود غذا روبرو استند.
رییس این اداره ملل متحد در افغانستان گفته است که برنامه جهانی غذا تا مارچ ۲۰۲۴ برای ادامه برنامههای جاری خود در افغانستان به یک میلیارد دالر نیاز دارد.
این مقام برنامه جهانی غذا تاکید کرده است که با وجود توقف کمکها، این اداره به برنامههای خود مثل برنامه سوتغذیه در افغانستان ادامه خواهد داد.
شاو وی لی گفت که ممنوعیت کار زنان "نگرانی معتبر" نهادهای امدادرسان است، اما افزود که نیمی از دریافت کنندگان کمکهای برنامه جهانی غذا زنان هستند.
همچنان او هشدار داده است که قبل از آغاز فصل زمستان در افغانستان باید در ماه اکتوبر قبل از بندشدن راههای مواصلاتی کمکها در مناطق دوردست جابجا شود و برای این کار بیش از ۱۰۰ میلیون دالر نیاز است که در حال حاضر این اداره هیچ بودجهای برای آن ندارد.
برنامه جهانی غذا گفته است که ۱۹.۹ میلیون نفر در افغانستان با عدم مصوونیت غذایی روبرو استند و شش میلیون نفر از این بین با تهدید عدم مصوونیت غذایی مواجه اند. این اداره ملل متحد گفته است که برای شش ماه آینده ۱.۴۶ میلیارد دالر نیاز دارد.