وزارت خارجهٔ ایران گفته است که روی موضوع حقابهٔ هلمند گفتگوها میان کابل و تهران انجام شده و توافق صورت گرفت تا طالبان اقدامات تازه و مثبت را روی دست گیرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، در یک نشست خبری گفت که "انتظار داریم مقامات دولت افغانستان نسبت به اجرای معاهده و تامین حقآبه ایران مسوولانه عمل کرده و حسن نیت خودشان را نشان دهند".
بر اساس گزارش خبرگزاری فارس، کنعانی افزود: "گفتوگوهای خوبی در سطوح عالی با مقامات دولت سرپرستی افغانستان انجام و در این رابطه توافق شد که طرف افغانستان گامهای مثبت جدیدی بردارد و اقدامات فنی لازم هم انجام شود."
این مقام ایرانی اضافه کرد که "برای اینکه در فضای آرامتری مذاکرات را پیش ببریم، در این مرحله مایل به انجام مسایل رسانهای و خبری نبودیم."
مقامات وزارت انرژی و آب حکومت طالبان گفته اند که در نشستهای نوبتی با مقامات ایران گفتگوهایی صورت گرفته است.
رسانههای محلی در افغانستان از عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و آب حکومت طالبان نقل کرده که گفته است، موضوع حقابهٔ ایران از طریق گفتگوها قابل حل است.
طلوعنیوز به نقل از این مقام طالبان نگاشته که گفته است: "در این مورد مواضع وزارت انرژی و آب را روشن کردهایم. ما بر اساس تعهدنامهای که صورت گرفته متعهد هستیم. زمانیکه خشکسالی فرابرسد ما باید به معاهده مراجعه کنیم که تمامی موارد در آن ذکر شده است."
پیش از این، ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران، به افغانستان هشدار داده و خواستار دریافت حقابهٔ این کشور از دریای هلمند شده بود.
رییسی گفته بود: "به حاکمان افغانستان میگویم این مطلب را عادی تلقی نکنند و موضوع را جدی بدانند، اخطار می دهم حق مردم سیستان و مردم سیستان وبلوچستان را سریعتر بدهند".
در واکنش به آن، امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان گفته بود که افغانستان به موافقتنامهٔ سال ۱۳۵۱ میان دو کشور متعهد است و مقامات ایرانی نباید سر و صدا ایجاد کنند.
اما این مقام حکومت طالبان گفته بود: "از حکومت ایران میخواهیم که موضوع حیاتی آب را سیاسی نسازند و بهتر است همچون مسایل را به عوض سر و صداهای مطبوعاتی از راه تفاهم و گفتگوهای رو در رو حل نماییم."
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید متقی به ایران: سرو صدا ایجاد نکنید و موضوع آب را سیاسی نسازیداین در حالی است که چندی پیش به دنبال کشیدگیها مرتبط به حقابهٔ هلمند میان طالبان و حکومت ایران، نیروهای مرزی ایران با جنگجویان طالبان درگیری شدند که در نتیجهٔ آن به هر دو طرف تلفات وارد شد.