به دنبال نگرانیهای جامعۀ جهانی از وضعیت حقوق بشری پس از سلطۀ طالبان در افغانستان، پارلمان اروپا در بروکسل، پایتخت بلجیم، نشستی را برای بررسی وضعیت وخیم زنان افغانستان آغاز کرد.
پارلمان اروپا پیش از این اعلام کرده بود که در این نشست اعضای پارلمان اروپا، زنان برجسته افغان، نمایندگان سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای جهانی دعوت شده اند.
سیما سمر، شهرزاد اکبر، رییسان پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان، حبیبه سرابی، عضو هیات پیشین گفتگوهای صلح با طالبان، حوریه مصدق، عضو پیشین سازمان عفو بینالملل، ظریفه غفاری، نخستین شهردار زن افغان در میدانوردک و صحرا کریمی، رییس پیشین افغان فلم، از زنانی اند که در این نشست دعوت شده اند.
حبیبه سرابی گفت که زنان پارلمان اروپا خواستند از این طریق از زنان افغان قدردانی کنند و در ضمن از تجارب آنها آگاهی یابند و چگونگی حمایت از زنان در داخل افغانستان را بررسی کنند.
خانم سرابی افزود: "خواست و توقع من از این نشست این است که زنان اروپا و زنان جهان در کنار زنان افغانستان قرار بگیرند و آنچه را که در داخل افغانستان میگذرد، به وضاحت ببینند و مسایلی را که در داخل افغانستان میگذرد باید نظارت کنند و فشار لازم را وارد کنند تا اینکه زنان افغان بتوانند از وضعیتی که فعلاً قرار دارند، نجات پیدا کنند".
شماری از فعالان حقوق زن از برگزاری چنین نشستی در قبال وضعیت زنان افغانستان استقبال میکنند؛ اما از چگونگی انتخاب نمایندگان زن در این نشست انتقاد دارند.
سمین صفری، خبرنگار افغان به صدای امریکا گفت که این نشست در اصل میتواند بر تصمیمهای جامعۀ جهانی تاثیرگذار باشد، اما با توجه به اینکه طالبان به هیچ نهاد داخلی و خارجی پاسخگو نیستند و تعهد هم ندارند، نمیتوان به نتیجۀ آن دل بست.
او افزود: "من بعید میدانم که نتایج آن بتواند وضعیت زنان افغانستان را تغییر دهد، به خصوص اینکه نمایندۀ زنانی که در داخل از همۀ حقوق شان محروم شدند، در این نشست حضور ندارند و در این نشست بیشتر زنانی که در ۲۰ سال گذشته تمامی امتیازهای مربوط به جامعه زنان را ربودند و به محضی اینکه تهدیدی متوجه جان آنها شد، کشور را ترک کردند و به خارج پناه بردند."
خواست زنان
عارفه فاطمی، یکی از فعالان حقوق زن به صدای امریکا گفت که در این نشست باید به گونۀ واقعی مشکل افغانستان به ویژه زنان افغان محور بحث باشد و رهبران زنان معترض باید به رسمیت شناخته شوند.
به رسمیتشناختن حقوق زنان مبتنی بر ارزشهای حقوق بشری، رفع هرگونه محدودیتهای طالبانی علیه زنان، تضمین آزادیها، حق تحصیل، کار و مشارکت سیاسی، مشارکت بدون تبعیض زنان بر بنیاد شایستگی در امور و عدم تبعیض جنسیتی را خانم فاطمی از جمله خواستهای مهم زنان معترض افغان از این نشست خواند.
او افزود: "زنانی که در افغانستان به جرم زن بودن گوش و بینی بریده میشوند؛ فعالین حقوق بشر که به خاطر آزادی صدا بلند میکند، زندانی میشوند، تجاوز میشوند، دستگیر میشوند، از خانههای شان ربوده میشوند، و عدهای زیادی از زنان که در زندان خانگی به سر میبرند، پیامی است از تمام زنان افغانستان به همچون نشستها و کسانی که از ما نمایندگی میکنند، خواهان این استیم که این نشستها نتیجه داشته باشد و اقدامات فوری و کارایی را داشته باشد".
خانم فاطمی افزود که باید برای پاسداری از حقوق و آزادیهای زنان در افغانستان و تضمین آن، هیاتی بیطرف با نظارت سازمان ملل متحد تشکیل شود.
در همین حال شماری از زنان از جامعۀ جهانی به ویژه زنان عضو در پارلمان اتحادیه اروپا خواستهای را مطرح میکنند.
فتانه بیات، یکی از معلمان گفت: "ترس ما از این نشستها این است که به نفع طالبان نباشد و امیدوارم که همه جهان تا به حال چهرههای اصلی اینها را شناسایی کرده باشد و امیدوار استم که هیچ کشوری اینها را به رسمیت نشناسند".
طالبان از برگزاری نشستها در قبال افغانستان استقبال کرده اند. انعامالله سمنگانی، معاون سخنگوی حکومت طالبان گفته است که باید چنین گفتگوها به هدف سازندگی باشد و به راه حل خوب منجر شود.