نمایندهٔ ویژهٔ امریکا در امور زنان و دختران افغان و حقوق بشر افغانستان میگوید که نیاز است تا این کشور از استعداد و تواناییهای زنان و دختران برای حرکت به طرف ثبات و آیندۀ که شایستۀ آن است، استفاده کند.
رینا امیری روز چهارشنبه دوم مارچ (۱۱ حوت) در رشته پیامهای در صفحۀ تویتر خود نگاشته است که در چند روز گذشته با برخی از مقامهای قطر در آن کشور دربارۀ حقوق بشر، حقوق زنان و اهمیت رهبری جهان اسلام در مورد این موضوعات بحث و گفتگو کرده است.
خانم امیری افزوده که با شماری از مقامهای زن در قطر در مورد حمایت آنان از زنان و هنرمندان در افغانستان صحبت کرده و آنان را تشویق کرده است که به کمکهای بشردوستانه خود به افغانستان ادامه داده و نیز از آموزش و پرورش در این کشور پشتیبانی کنند.
او همچنین گفته است: "با بسیاری از متحدین و شرکای خود در دوحه دربارۀ اهمیت هماهنگی و تلاشهای ما در زمینه آموزش دختران، اشتغال زنان و حقوق بشر صحبت کردهام. درک جمعی این است که پیشرفت در افغانستان با پیشرفت زنان، دختران و اعضای جمعیتهای در معرض خطر بستگی دارد."
این مقام امریکایی به دستاوردهای اخیر تیم دختران رباتساز افغانستان اشاره کرده و افزوده که آنان "بازتابی قدرتمند از استعداد، بینش و نبوغ" دختران افغان اند.
به باور خانم امیری آموزش و پرورش دختران رفاه اجتماعی و اقتصادی جوامع را بهبود بخشیده و میتواند به رشد و نوآوری افغانستان بیشتر کمک کند.
خانم امیروی همچنین افزوده است: "به مشارکت جهان اسلام برای نشان دادن تنوع غنی در اسلام و جایگاه زنان و دختران در فضاهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ادامه خواهم داد. افغانستان باید از استعداد زنان و دختران خود برای حرکت به سوی ثبات و آیندهای که افغانها شایسته آن استند، استفاده کند."
طالبان پس از تسلط بر کابل تعهد کردند که حقوق زنان و دختران را مطابق قوانین اسلامی رعایت خواهند کرد و "عفو عمومی" را برای تمام کارمندان حکومت پیشین اعلام کردند. اما مدافعان حقوق بشر بیم دارند که ممکن زنان و دختران مانند حاکمیت قبلی طالبان از کار و تعلیم باز داشته شوند.
جامعه جهانی همواره گفته است که گروه طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان حقوق بشر را در این کشور نقض و محدویتهای زیادی در بخش آموزش، کار و فعالیت زنان در اجتماع وضع کرده است.
این در حالی است که پوهنتونهای عمده در افغانستان به تاریخ ۲۶ فبروری (هفتم حوت) پس از شش ماه وقفه دوباره به روی محصلین باز شد، اما شماری اندکی از زنان و دختران در صنوف درسی حضور یافتند.
بر اساس گزارشها، دختران و پسران بر خلاف گذشته، اکنون جدا از هم در صنوف درسی به آموزش ادامه میدهند.
پیش از این نمایندهٔ ویژهٔ امریکا در امور زنان و دختران افغان و حقوق بشر افغانستان گفته بود که باید کشورهای اسلامی طالبان را در مورد احترام به حقوق بشر و عملیکردن تعهدات شان برای اجازۀ کار و آموزش برای زنان و دختران افغان و حضور آنان در زندگی اجتماعی و سیاسی پاسخگو قرار دهند.
خانم امیری افزوده که سازمان همکاریهای اسلامی باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا آنان برای حمایت از "ایجاد حکومت همهشمول" و پایان دادن به مجازات کسانی که از حقوق خود دفاع میکنند، اقدام کنند.
تحت حاکمیت طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، زنان عمدتاً از حق کار و تحصیل محروم بودند و معمولاً هنگام خروج از خانه مجبور بودند صورت خود را بپوشانند و با یک محرم همراه باشند.