کمیسیون حقوق بشر: به 'رسمیت شناختن طالبان' نباید شامل آجندای نشست دوحه باشد

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید که هرگونه تلاش برای به رسمیت شناختن طالبان در شرایط کنونی برای افغان‌ها قابل قبول نیست و این بحث نباید در آجندای نشست دوحه و سایر جلسات شامل شود.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ناوقت پنجشنبه ۲۷ اپریل (هفتم ثور) با نشر اعلامیه‌ای گفت که این کمیسیون از گفتگوهای کشورها و نهادهای مهم در مورد وضعیت افغانستان استقبال می‌کند.

اما این نهاد که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ در خارج از این کشور فعالیت می‌کند، تاکید کرد که ملل متحد باید به عنوان هماهنگ‌کننده اصلی بینالمللی که در بخش حقوق بشر اسناد مهمی را تهیه و تصویب کرده است، حقوق اساسی مردم افغانستان به ویژه وضعیت اسفناک زنان و حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی به حاشیه رانده شده را در آجندای نشست دوحه قرار دهد.

این کمیسیون گفته است:‌ "هیچ دلیلِ سیاسی و استراتیژیک نباید سبب معامله با حقوق ‌بشری شهروندان افغانستان گردد. در صورتی ‌که حقوق ‌بشر از جایگاه اصلی‌اش در این مذاکرات و مباحثات نزول کند، در آن ‌صورت سازمان ‌ملل ‌متحد از اصول پایه‌ای خود عدول کرده و سبب نزول شان و اعتبارش در سطح ملی، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای می‌گردد".

همچنان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، حضور نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای ناظر بر حقوق بشر را در نشست دوحه یادآوری کرده و گفته است که این امر به اشتراک‌کنندگان در ارایه تصویر واقعی از وضعیت بشری در افغانستان کمک خواهد کرد.

این کمیسیون نیز تاکید کرده است: "نظر به وضعیت مهم و پیچیدۀ کنونی، باید دسترسی شهروندان به اطلاعات در باب این نشست ارزنده، از طریقِ رسانه‌های آزاد فراهم گردد. نباید اجندا، بحث‌ها و تصامیم در این نشست در پشت درهای بسته راه‌اندازی و اتخاذ شود".

قرار است نشستی درباره افغانستان در روزهای دوشنبه و سه شنبه پیشرو با میزبانی سرمنشی سازمان ملل متحد در دوحه پایتخت قطر برگزار شود. سازمان ملل متحد گفته است که نمایندگان ویژه شماری از کشورها برای افغانستان با اشتراک در این نشست در مورد اهداف مشترک برای یافتن راه حل پایدار به وضعیت افغانستان بحث خواهند کرد.

دیدار مقامات طالبان با معاون یوناما

در این حال، ملا عبدالسلام حنفی، معاون اداری رییس‌الوزرای حکومت طالبان، روز پنجشنبه ۲۷ اپریل (هفتم ثور) در دیدار با مارکس پوتزل، معاون سیاسی دفتر هیات معاونت ملل متحدر در افغانستان (یوناما) در مورد نشست دوحه در مورد آینده افغانستان گفتگو کرده است.

در اعلامیه‌ای دفتر معاون رییس‌الوزرای حکومت طالبان آمده که معاون سیاسی یوناما به حنفی گفته است که نمایندگان ۲۲ کشور و دو سازمان بین‌المللی در نشست دوحه، در مورد امنیت دایمی افغانستان، منطقه و جهان، حقوق بشر و سایر موضوعات بحث و تبادل نظر خواهند کرد.

به نقل از اعلامیه، حنفی به معاون سیاسی یوناما گفته است که حکومت طالبان به قوانین بین‌المللی، حقوق بشر، آموزش و آزادی مطبوعات در چارچوب "شریعت اسلامی و منافع ملی خود" احترام می‌گذارد.

او تاکید کرده که طالبان امیدوار است تا اشتراک کنندگان نشست دوحه با توجه به اقدامات مثبت و مهم حکومت آن گروه در زمینه های فوق، تصمیم‌های موثر و مثبتی اتخاذ کنند.

خبر نشستی در مورد افغانستان در دوحه را ابتدا خانم امینه محمد، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد، به تاریخ ۱۷ اپریل (۲۸ حمل) در دانشگاه پرینستون امریکا اعلام کرد. خانم محمد گفت که در نشست دوحه در مورد به رسمیت شناختن حکومت طالبان بحث خواهد شد. این اظهارات او در داخل و خارج از افغانستان با واکنش‌های گسترده مواجه شد.

امینه محمد ابراز امیدواری کرد که گام‌های کوچک پیدا شود تا آنان را در مسیر به رسمیت شناختن طالبان بازگرداند.

او گفت: "آیا ممکن است؟ من نمی‌دانم. (اما) این بحث باید اتفاق بیفتد. طالبان آشکارا خواهان به رسمیت‌شناخته شدن استند، و این اهرم (فشار) است که ما داریم."

شماری از کشورها از جمله امریکا و روسیه به سخنان این مقام عالی سازمان ملل واکنش نشان دادند و بحث به رسمیت شناختن طالبان را زودهنگام دانستند. سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در ۲۵ اپریل در نیویارک به خبرنگاران گفت که مسکو معتقد است که طالبان یک "واقعیت" است و لازم است با آنها گفتگو شود.

اما مسکو تصور می‌کند طالبان یک "واقعیت" است و گفتگو با آنان لازمی است.

اما این دپلومات ارشد روسی تاکید کرد: "مسکو حکومت طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد مگر اینکه به تعهدات شناخته شده بین‌المللی خود، یعنی فراگیربودن نهادهای حکومتی، نه فقط در مفهوم قومی، بلکه در بعد سیاسی عمل کند".

همچنان به گفتۀ لاوروف، حقوق اساسی بشر به شمول حقوق زنان و دختران از دیگر معیارهای جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان است.

ویدانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، نیز‌ روز سه‌شنبه ۲۵ اپریل (پنجم ثور) بار دیگر تاکید کرد که هر گونه به رسمیت شناختن ادارهٔ سرپرست طالبان کاملاً خارج از بحث است و در دستور کار قرار ندارد.