در حالیکه ممنوعیت آموزش بر دختران بالاتر از صنف ششم هنوز پابرجاست، مکاتب افغانستان روز سه شنبه ۲۱ مارچ (اول حمل) بازگشایی شدند، اما دانشآموزان از آغاز سال تعلیمی بیاطلاع بوده و هیچ دانشآموزی در مکاتب حضور نیافت.
با آنکه همه ساله در نخستین روز سال نو خورشیدی رخصتی عمومی اعلام میشد، طالبان این رخصتی را از تقویم خود حذف، مکاتب را بازگشایی کرده و از مامورین دولتی نیز خواسته بودند که در این روز به کار شان حاضر شوند.
طالبان پس از تسلط بر افغانستان، محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران در این کشور وضع کرده اند. این گروه مکاتب دخترانۀ بالاتر از صنف ششم را تا "امر ثانی" تعطیل کرده و همچنان در ماه دسمبر ۲۰۲۲، دختران و زنان را از ادامۀ تحصیل در پوهنتونها نیز تا "اطلاع ثانی" منع کردند. افغانستان تنها کشوری در جهان است که دختران در آن از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و پوهنتون منع شده اند.
خبرگزاری فرانس پرس به نقل از چندین معلم و مقام گفته است که وزارت تعلیم و تربیهٔ طالبان هیچ نوع اطلاعیهٔ رسمی در مورد بازگشایی مکاتب نشر نکرده است.
محمد عثمان عطایی، معلم در مکتب سیدالناصری در این مورد گفت: "نامهای که در مورد بازگشایی مکاتب از سوی وزارت تعلیم و تربیه فرستاده شده بود، امروز از سوی مدیر مکتب به ما داده شد، اما از آنجایی که اطلاعیه عمومی داده نشده بود، هیچ دانش آموزی [به مکتب] نیامده بود."
روز سه شنبه مصادف با روز اول سال نو است و این روز قبل از تسلط طالبان در اگست ۲۰۲۱ به گونهٔ گسترده در افغانستان تجلیل میشد، اما جشن باستانی نوروز و تجلیل از سالنو ۱۴۰۲ خورشیدی برای دومین سال پیهم در افغانستان برگزار نشد و حکومت طالبان بار دیگر از تجلیل این جشن به گونۀ رسمی خودداری کرد.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید آغاز سال ۱۴۰۲ خورشیدی؛ نوروز برای دومین سال زیر سلطۀ طالبان در افغانستان تجلیل نشد
باوجودیکه مکاتب بازگشایی شده اند، بیش از سه میلیون دختر افغان که قبلاً در صنوف بالاتر از ششم درس میخواندند، در بیش از ۱۸ ماه تسلط طالبان بر افغانستان از حق آموزش محروم شده اند.
صدف حیدری ۱۵ ساله، باشنده کابل که امسال باید صنف ۱۱ را شروع می کرد، گفت: "طالبان همه چیز را از ما ربوده اند. من افسرده و شکسته هستم."
طالبان به تاریخ ۱۷ سپتمبر ۲۰۲۱ مکاتب پسران را بازگشایی کرد اما به دختران از صنف ششم به بالا اجازه حضور در مکاتب را ندادند که واکنشهای گستردۀ جهانی را در پی داشت.
طالبان تاکید کرده اند که قبل از بازگشت دختران، در حال تهیه دستورالعملی استند که "یک محیط یادگیری امن" که به گفته طالبان اسلامی باشد، برای آنان ایجاد کنند.
تضمین حقوق بشری به ویژه حقوق تحصیل و کار برای زنان و دختران یکی از عمدهترین موضوعاتی بوده که طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان با آن مواجه بوده و نهادهای بینالمللی قبل از هر گونه بحث در مورد به رسمیت شناختن دولت جدید طالبان، خواستار اثبات احترام به این حقوق شده اند.
تا اکنون هیچ کشوری حکومت گروه طالبان را به رسمیت نشناخته و ملل متحد گفته است که افغانستان تحت حکومت طالبان "سرکوبگرترین کشور جهان" برای حقوق زنان است.
طالبان پس از آنکه در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر در افغانستان مسلط شدند، عملاً زنان را از زندگی عامه کنار زده و به طور روز افزون محدودیتهای سختگیرانه را بر زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع کرده و آنان را نه تنها از کار در دفاتر دولتی و سازمانهای غیرحکومتی، بلکه از رفتن به مکتب و دانشگاهها نیز منع کرده اند.
ممنوعیت سفر زنان بدون محرم، عدم اجازه رفتن به حمام، پارکهای تفریحی، کلبهای ورزشی و حجاب کامل اجباری از جمله سایر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان بر زنان و دختران به حساب میرود.