دفتر کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان میگوید که بر اساس ارزیابی این اداره، بازداشت مهاجران افغان توسط نهادهای امنیتی پاکستان به شدت افزایش یافته است.
این اداره ملل متحد امروز جمعه هشتم دسمبر (۱۷ قوس) با نشر گزارشی گفت که طی حدود یک ماه نزدیک به ۲۸هزار مهاجر افغان در پاکستان بازداشت شده اند.
گزارش گفته است: "این [رقم] نشان دهنده افزایش بیش از هشت برابری در بازداشت و توقیف [مهاجران افغان در پاکستان] در مقایسه با مجموع سال ۲۰۲۳ تا پایان اکتوبر است".
همچنان دفتر کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در گزارش گفته است که از ۱۵ سپتمبر، بیش از ۴۴۸هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
بر اساس گزارش، پاکستان در ماه نومبر اخراج مهاجران افغان را از آن کشور شدت بخشید که در این ماه ۲۴هزار افغان از پاکستان با زور به کشورشان برگردانده شدند.
در گزارش آمده است که از اول دسمبر تا هشتم این ماه حدود ۱۳۰۰ مهاجر افغان از پاکستان با جبر اخراج شده اند و بیشتر تحرکات از طریق گذرگاههای تورخم و سپینبولدک صورت میگیرد.
اما این سازمان گفته است که غلامخان و بادینی نیز دو مسیر دیگر برای برگشت و اخراج مهاجران افغان از پاکستان است.
پاکستان به مهاجران افغان فاقد اسناد قانونی اقامت هشدار داده بود که تا اول ماه نومبر این کشور را ترک کنند، در غیر آن بازداشت شده و اخراج خواهند شد. حکومت پاکستان گفته است که ۱.۷ میلیون شهروند افغانستان بدون داشتن مدارک قانونی اقامت در پاکستان به سر میبرند.
آصف درانی، نمایندهٔ ویژه پاکستان برای افغانستان روز چهارشنبه ششم دسمبر (۱۵ قوس) گفت که از اول ماه نومبر به اینسو حدود ۴۵۰ هزار شهروند افغانستان به کشور شان برگشته اند.
تصمیم حکومت موقت پاکستان مبنی بر اخراج پناهجویان بدون مدارک قانونی، به شمول حکومت طالبان با واکنش سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی حقوق بشر مواجه شده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در اعلامیهای از تمامی کشورهایی که مهاجران افغان در آن زندگی میکنند، خواست تا افغانها را مجبور به بازگشت اجباری نکنند.
همچنان چندین نهاد سازمان ملل متحد تصمیم برای اخراج دسته جمعی مهاجران افغان از پاکستان را محکوم کرده و از این کشور خواسته اند که طرح اخراج مهاجران افغان را لغو کند.
حکومت پاکستان میگوید که در حال حاضر بیش از چهار میلیون مهاجر افغان در این کشور زندگی میکنند که از این میان یک میلیون و ۷۰۰هزار نفر فاقد مدارک اقامت قانونی هستند.