یک گزارش تازه از وضعیت امنیت غذایی و تغذیه در جهان نشان میدهد که در حال حاضر به گونۀ اوسط ۷۳۵ میلیون نفر در جهان با گرسنگی مواجه اند.
این گزارش را ادارۀ خوراکه و زراعت، صندوق بینالمللی توسعه زراعت، صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان، سازمان جهانی صحت و برنامه جهانی غذا به گونه مشترک تهیه و امروز پنجشنبه ۱۳ جولای (۲۲ سرطان) منتشر کردند.
در گزارش آمده است که بیش از ۱۲۲ میلیون نفر دیگر در جهان از سال ۲۰۱۹ به دلیل همهگیری، شوکهای اقلیمی مکرر و درگیریها از جمله جنگ در اوکراین با گرسنگی روبرو شده اند.
گزارش گفته است: "نسخه ۲۰۲۳ این گزارش نشان میدهد که بین ۶۹۱ تا ۷۸۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ با گرسنگی مواجه بوده اند که میانگین آن ۷۳۵ میلیون نفر است. این نشاندهنده افزایش ۱۲۲ میلیون نفری نسبت به سال ۲۰۱۹، قبل از همهگیری کووید۱۹ است".
این نهادهای بینالمللی هشدار داده اند که اگر وضعیت به شکل کنونی باقی بماند، هدف توسعه پایدار جهت پایان دادن به گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ میلادی محقق نخواهد شد.
بر اساس یافتههای این گزارش بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ روند گرسنگی در شماری از بخشهای جهان متوقف شد اما هنوز هم مناطق زیادی در جهان با بحرانهای عمیق غذایی مواجه اند.
گزارش گفته است که در آسیا و امریکا لاتین در این مدت گرسنگی کاهش یافت، اما در آسیای غربی، دریای کارایب و سراسر مناطق افریقا گرسنگی در سال ۲۰۲۲ رو به افزایش بود.
گزارش با اشاره به وضعیت گرسنگی در افریقا گفته است: "از هر پنج نفر یک نفر در این منطقه با گرسنگی مواجه است. این قاره، بیش از دو برابر میانگین جهانی است".
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد هنگام ارایه این گزارش در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک از طریق پیام ویدیویی گفت که پرتوهای امید وجود دارد، برخی از مناطق در مسیر دستیابی به اهداف تغذیهای ۲۰۳۰ استند. اما به طور کلی، به یک تلاش جهانی شدید و فوری برای نجات اهداف توسعه پایدار نیاز است.
او گفت: "ما باید در برابر بحرانها و شوکهایی که عدم مصوونیت غذایی را از درگیری به اقلیم سوق میدهند، مقاومت کنیم".
روسای پنج نهاد ملل متحد، در این گزارش گفته اند که بدون شک، به صفر رساندن گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ چالش دلهره آور است. به گفتۀ آنان پیشبینی میشود که تقریباً تا ۶۰۰ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ همچنان با گرسنگی مواجه باشند.
آنان گفته اند که با توجه به محرکهای اصلی عدم مصوونیت غذایی و سوتغذیه، چارهای ندارند جز اینکه برای تغییر سیستمهای زراعت و برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، تلاشهای شان را دو برابر کنند.
فراتر از گرسنگی
این پنج ادارۀ ملل متحد وضعیت مصوونیت غذایی و تغذیه در سال ۲۰۲۲ را همچنان وخیم توصیف کرده اند.
گزارش تازه نشان میدهد که تقریباً ۲۹.۶ درصد از جمعیت جهان (۲.۴ میلیارد نفر) دسترسی دایمی به غذا نداشتند، که از این جمله حدود ۹۰۰ میلیون نفر با عدم مصوونیت شدید غذایی بودند و متباقی در سطح متوسط قرار داشتند.
در همین حال، پنج ادارۀ ملل متحد میگویند که ظرفیت مردم برای دسترسی به رژیمهای غذایی سالم در سراسر جهان بدتر شده است، طوری که بیش از ۳.۱ میلیارد نفر در جهان (۴۲ درصد جمعیت دنیا) در سال ۲۰۲۱ قادر به پرداخت هزینههای یک رژیم غذایی سالم نبودند.
بر اساس گزارش این رقم نشاندهنده افزایش ۱۳۴ میلیون نفری در مقایسه با سال ۲۰۱۹ است.
سیندی مککین، مسوول اجرایی برنامه جهانی غذا میگوید که گرسنگی رو به افزایش است در حالی که منابع فوری مورد نیاز برای محافظت از آسیبپذیرترین افراد به طور خطرناکی رو به اتمام است.
مککین تاکید میکند: "ما با بزرگترین چالشی که تا به حال دیده ایم مواجه هستیم. ما به جامعه جهانی نیاز داریم که سریع، هوشمندانه و دلسوزانه عمل کند تا مسیر را معکوس کند و گرسنگی را تغییر دهد".
گزارش همچنان گفته است که میلیونها کودک زیر پنج سال همچنان از سوتغذیه رنج میبرند، در سال گذشته، ۱۴۸ میلیون کودک زیر پنج سال (۲۲.۳ درصد کودکان در جهان) قد کوتاه داشته، ۴۵ میلیون (۶.۸ درصد کودکان سراسر دنیا) جان داده و ۳۷ میلیون نیز اضافه وزن بوده اند.
کاترین راسل، مدیر اجرایی صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان میگوید که سوتغذیه یک تهدید بزرگ برای بقا، رشد و تکامل کودکان در سراسر جهان است.
او معتقد است که مقیاس بحران تغذیه پاسخ قویتری را میطلبد که بر کودکان متمرکز شود. به باور راسل پاسخ قوی به بحران، شامل اولویتدهی به دسترسی به رژیمهای غذایی مقرون به صرفه و خدمات تغذیه ضروری، محافظت از کودکان و نوجوانان در برابر مواد مغذی ضعیف، غذاهای فوق فرآوریشده و تقویت زنجیره تامین مواد غذایی از جمله غذاهای غنیشده و درمانی برای کودکان میشود.
تدروس ادهانوم گبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت مرگ و میر کودکان را به طور غیرقابل قبولی بلند توصیف کرده و گفته است که هیچ پیشرفتی برای کاهش وزن کودکان اضافه وزن حاصل نشده است.
او تاکید کرده است: "ما به سیاستها، سرمایهگذاریها و اقدامات عمومی هدفمند برای ایجاد محیطهای غذایی سالمتر برای همه نیاز داریم".
همچنان گزارش اذعان کرده است که در تغذیه با شیر مادر در سراسر جهان پیشرفت دیده شده است، طوری که ۴۸ درصد نوزادان کمتر از شش ماه از شیر مادر مستفید میشوند و این نزدیک شدن به هدف ۲۰۲۵ است.
اما گزارش تاکید کرده است که برای دستیابی به اهداف سوتغذیه در سال ۲۰۳۰ به تلاشهای بیشتر و هماهنگ نیاز است.
آلوارو لاریو، رییس صندوق بینالمللی توسعه زراعت ملل متحد گفته است که دنیای بدون گرسنگی ممکن است، ولی آنچه از دست میرود سرمایهگذاری و اراده سیاسی برای اجرای راههای حل این مشکل است. او تاکید کرده است که اگر گرسنگی به یک اولویت جهانی تبدیل شود، میتوان آن را ریشهکن کرد.