آیا کمک‌های‌ نقدی جامعه جهانی به افغانستان تعلیق یا متوقف شده است؟

پس از آنکه طالبان زنان و دختران را از تحصیلات عالی و کار در موسسات غیرحکومتی منع کردند، از حدود سه هفته گذشته به اینسو، از انتقال بستۀ کمک‌های نقدی جامعه جهانی به هدف رسیدگی به بحران بشری در افغانستان خبری نیست.

بانک مرکزی افغانستان که توسط مقام‌های طالبان رهبری می‌شود، پس از انتقال هر بسته‌ ۴۰ میلیون دالری به افغانستان، اعلامیه‌ای در ویب‌سایت و صفحۀ تویترش نشر می‌کرد، اما در سه هفته گذشته هیچ معلوماتی در مورد انتقال این کمک‌ها به افغانستان نشر نکرده است.

بر اساس معلومات بانک مرکزی افغانستان آخرین بسته مالی ۴۰ میلیون دالری کمک‌های جامعه جهانی به تاریخ ۱۴ دسمبر به کابل رسیده است.

حسیب‌الله نوری، سخنگوی این بانک از صحبت در مورد احتمال تعلیق و یا توقف این کمک‌ها به افغانستان با صدای امریکا خودداری کرد، اما برخی از تحلیل‌گران افغان به این باور اند که با ادامۀ محدودیت‌های طالبان بر زنان ممکن جامعه جهانی کمک‌های نقدی خود را به افغانستان تعلیق و یا موقتاً متوقف کرده باشد.

بریالی نصرتی، تحلیلگر مسایل سیاسی روز دوشنبه دوم جنوری (۱۲ جدی) به صدای امریکا گفت که ممکن این کمک‌ها به هدف رسیدگی به نیازمندان در افغانستان در "خفا" ادامه داشته باشد.

آقای نصرتی افزود: "اگر کمک‌ها به دلیل بی‌اعتنایی طالبان به خواست‌های جامعه جهانی قطع شده باشد، طالبان از ابتدا تا امروز بی‌اعتنا بوده اند. آن‌ها اعتنای هیچ چیز را ندارند و این موضوع را همه به شمول سیاست‌مداران در جهان و کشورهای کمک‌کنندۀ بشری می‌فهمند."

آقای نصرتی اضافه کرد که بحران بشری با گذشت هر روز در افغانستان شدت یافته و طالبان به خواست‌های مردم افغانستان نیز هیچ توجهی نکرده اند.

با آنهم شماری دیگری به این نظر اند که ممکن ایالات متحده به هدف آوردن فشار بر طالبان این کمک ها را قطع کرده باشد.

روح‌الله احمدزی، آگاه مسایل اقتصادی به صدای امریکا گفت که قطع این کمک‌ها تاثیر منفی روی زندگی مردم افغانستان خواهد گذاشت. او اضافه کرد: "طالبان بر هر نحوه که است در یک‌ونیم سال گذشته، پول‌های زیادی را از بابت عواید گمرکات و کمک‌های به این شکل که به صورت غیرشفاف دریافت می‌کردند، ممکن خزانه خود را پر کرده باشند."

به گفتۀ آقای احمدزی، در ماه‌های گذشته بخشی از این کمک‌های نقدی، به هدف ثبات پول افغانی در برابر اسعار خارجی استفاده می‌شد.

او همچنان گفت: "اگر این کمک‌ها قطع می‌شود، در قدم اول قیمت پول افغانی، پایین خواهد آمد و در این صورت، تاثیرات مستقیم روی قیم مواد ارتزاقی و مواد اولیه خواهد داشت و این کمرشکن خواهد بود به مردم افغانستان، و من فکر می‌کنم که ایجاد فشار بالای حاکمیت طالبان از این راه موثر نخواهد بود."

بر اساس آمار سازمان ملل متحد بیش از ۲۸ میلیون نفر در افغانستان، از جمله میلیون‌ها زن و کودک، برای زنده ماندن نیاز به کمک دارند، زیرا به گفتۀ این سازمان این کشور با "خطر قحطی، زوال اقتصادی، فقر ریشه‌دار و زمستان بی‌رحم" دست و پنجه نرم می‌کند.

بر اساس معلومات بانک مرکزی افغانستان، پس از تسلط طالبان بر افغانستان در حدود یک میلیارد و ۷۹۳ میلیون دالر کمک‌های نقدی جامعه جهانی به هدف رسیدگی به بحران بشری وارد افغانستان شده، اما روشن نیست که چه مبلغ آن به مصرف رسیده است.

پیش از این سخنگوی وزارت مالیۀ حکومت طالبان به صدای امریکا گفته بود که این کمک‌های نقدی توسط سازمان‌های بین‌المللی در افغانستان به مصرف می‌رسد و آنان هیچ نقشی در این کمک‌های بشری ندارند.

این در حالی است که وزارت اقتصاد طالبان از تاریخ ۲۴ دسمبر به اینسو، به دلیل آنچه "عدم رعایت حجاب اسلامی" خوانده شده، مانع کار و فعالیت زنان در سازمان‌های غیردولتی شده است.

با وصف واکنش و انتقادات گستردهٔ بین‌المللی، گروه طالبان از تصمیم خود مبنی بر ممانعت از کار زنان در سازمان‌های غیردولتی دفاع کرده و آن را همسو و در مطابقت با قوانین اسلامی خوانده است.