سفیر چین: تعرفه گمرکی کالاهای صادراتی افغانستان را به صفر کاهش می‌دهیم

جاو شینگ، سفیر چین در کابل با عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان دیدار کرده و آنان در مورد تقویت روابط دوجانبه میان دو طرف صحبت کرده‌اند

سفیر چین در کابل گفته است که کشورش تصمیم دارد تعرفۀ گمرکی کالاهای صادراتی افغانستان به این کشور را معاف کند.

جاو شینگ، سفیر چین در کابل، در پیامی در صفحۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که در دیدار با عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان، در مورد تقویت روابط دوجانبه بحث و گفتگو کرده است.

شینگ افزوده است: "چین تعرفۀ گمرکی کالاهای صادراتی افغانستان را ۱۰۰ درصد معاف می‌کند."

باختر، خبرگزاری دولتی تحت کنترول طالبان، گزارش داده است که تطبیق معافیت از تعرفه کالاهای صادراتی افغانستان پس از ماه دسمبر امسال آغاز خواهد شد.

وزارت خارجهٔ چین نیز گفته است که روند معافیت از تعرفه کالاهای تجارتی افغانستان تا یک ماه دیگر آغاز می‌شود.

لین جیان، سخنگوی وزارت خارجۀ چین، ناوقت روز جمعه ۲۵ اکتوبر (چهارم عقرب) گفت: "باور داریم که این تصمیم خوبی برای هر دو کشور از نظر اقتصادی و تجاری خواهد بود."

در این حال، تجار افغان از این تصمیم دولت چین استقبال کرده و می‌گویند که این تصمیم به افزایش سطح صادرات کالاهای افغانستان و داد ستد میان دو کشور کمک خواهد کرد.

خان جان الکوزی، عضو هیات مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، به صدای امریکا گفت بیشتر صادرات افغانستان به چین، قالین و میوه خشک است و تعرفۀ کالاهای صادراتی این کشور در گذشته نیز بسیار بالا نبود.

الکوزی افزود: "صادرات ما به چین بسیار کم است. ما اخیراً میوه خشک، قالین و همچنان سنگ‌های معدنی را به چین صادر کرده‌ ایم. به هر حال اگر این امکانات مهیا شود، به نفع ما است و ما آنرا تقدیر می‌کنیم."

پیش از تسلط طالبان بر افغانستان، چین بزرگترین شریک اقتصادی این کشور به شمار می‌رفت، اما بر اساس اطلاعات اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، در حال حاضر داد ستد تجارتی میان دو کشور به ۸۰۰ میلیون دالر در سال رسیده است.

الکوزی همچنان گفت: "ما با چین تجارت زیادی داریم، چین قبلاً شریک تجاری اصلی ما بود، اما اکنون سالانه از ۶۰۰ میلیون تا ۸۰۰ میلیون دالر واردات داریم و صادرات ما بسیار کم است، حتا به ۵۰ میلیون دالر هم نمی‌رسد".

افغانستان در سال گذشته میلادی، به ارزش ۶۴ میلیون دالر کالا به چین صادر کرده بود. بر اساس معلومات اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، این کشور در حال حاضر بیشتر از ایران و کشورهای آسیایی میانه کالاهای مورد نیاز خود را وارد می‌کند.

اخیراً وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان گفت که در نه ماه سال جاری میلادی، سطح تجارت میان افغانستان و ایران به دو میلیارد و ۱۹۴ میلیون دالر رسیده است.

آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت به تاریخ ۱۷ اکتوبر (۲۶ میزان) با فرستادن یک پیام ویدیویی به رسانه‌ها گفت که افغانستان در این مدت، تنها به ارزش ۳۸ میلیون دالر به ایران کالا صادر کرده است.

او گفت که در این مدت، از افغانستان به ایران سنگ‌های قیمتی، میوۀ خشک به ویژه کشمش، نوشیدنی های مختلف و دانه کنجد صادر شده و از آنجا بیشتر مواد نفتی به شمول تیل دیزل، پطرول، گاز و مواد خام برای فابریکه‌ها وارد شده است.

سفر مقام طالبان به چین

عبدالطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و آب حکومت طالبان به هدف اشتراک در سومین کنفرانس وزرای انرژی ابتکار "یک کمربند یک راه" به چین رفته است.

منصور در سخنرانی خود در این نشست نقش افغانستان برای اتصال کشورهای منطقه را مهم عنوان کرده و گفت: "این موقعیت افغانستان را از طریق طرح کمربند و راه چین به یک شریک اساسی تبدیل می‌کند، چون افغانستان می‌تواند ارتباطات تجاری زمینی و دهلیزهای انرژی که چین را به اروپا متصل می‌کند، تسهیل کند."

این مقام طالبان بر گشایش دهلیز واخان میان افغانستان و چین تاکید کرده و آنرا به هدف گسترش روابط تجاری میان دو کشور مهم عنوان کرده است.

چین در سه سال گذشته روابط نزدیک با حکومت طالبان داشته و در این مدت، نه تنها سفیر جدید به کابل فرستاده، بلکه سفیر طالبان را نیز پذیرفته است. اما حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است.

این در حالی است که چین در بیشتر از سه سال حاکمیت طالبان، در پروژه‌های مختلف، به شمول استخراج معادن، در افغانستان سرمایه گذاری کرده است.

حکومت طالبان نیز گفته است که می‌خواهد رسماً با پروژهٔ زیربنایی "یک کمربند یک راه" چین بپیوندد.