هند روز چهارشنبه، ۲۳ اگست (اول سنبله) با فرود موفقانه 'فضاپیمای چاندریان۳' در نزدیکی قطب جنوب مهتاب لحظهای تاریخی را برای این کشور رقم زد.
چاندریان۳ که حدود سه هفته پیش به سمت مهتاب پرتاب شده بود، در ساعت ۶:۰۴ بعد از ظهر به وقت هند (۱۲:۳۴ به وقت گرینویچ) بر سطح مهتاب فرود آمد.
فرود این مهتابپیما چند روز پس از سقوط یک کاوشگر روسی (لونا-۲۵) در همان منطقه و چهار سال پس از شکست تلاش قبلی هند در آخرین لحظه، انجام شد.
تا کنون تنها ایالات متحدهٔ امریکا، روسیه و چین قادر به فرود آوردن فضاپیما و کاوشگر بر سطح مهتاب شده اند، اما هند اولین کشوری است که فضاپیمایش موفقانه در قطب جنوب مهتاب، ساحهای که قبلاً کشف نشده و در تاریکی قرار دارد، فرود آمد. انتظار میرود که قطب جنوب مهتاب دارای ذخایر یخ و مواد معدنی باشد.
نارندرا مودی، صدراعظم هند در حاشیه اجلاس سران کشورهای بریکس در افریقای جنوبی گفت:"هند اکنون روی مهتاب است. "
او افزود:"ماموریت موفقیتآمیز هند در مهتاب مختص به هند نیست، بلکه این موفقیت متعلق به تمام بشریت است. "
چاندریان۳ که ادارهٔ تحقیقات فضایی هند آن را انکشاف داده است، شامل یک سیستم نشست و یک کاوشگر است. حدود ۷۴.۶ میلیون دالر صرف ماموریت چاندریان۳ شده است که در مقایسه با ماموریتهای مشابه سایر قدرتها در عرصهٔ تحقیقات فضایی، بسیار اندک است.
این فضاپیما در ساحات اطراف نشست اش، کاوش و تصاویر را برای تحلیل و تدقیق به زمین خواهد فرستاد. این کاوشگر فقط برای یک روز مهتاب – معادل چهارده روز زمین – قادر به انجام ماموریت و جمع آوری معلومات خواهد بود.
ماموریت فضایی هند به سرعت در حال رشد است. در سال ۲۰۱۴، هند نخستین کشور آسیایی بود که ماهوارهای را در مدار مریخ قرار داد و سه سال بعد از آن فضاپیمای هندی در یک ماموریت واحد ۱۰۴ ماهواره را به فضا انتقال داد.
در سالهای اخیر، علاقه مجددی به کاوش در ماه وجود داشته است. دانشمندان تلاش دارند تا بدانند که آیا استخراج مواد معدنی و سایر منابعی که در روی زمین در حال تمام شدن است، در مهتاب امکانپذیر خواهد بود یا خیر.