اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان با نشر نتایج یک سروی میگوید که بیش از ۲۸ درصد خبرنگاران در افغانستان تحت سلطۀ طالبان از دسترسی به اطلاعات رضایت دارند.
در این سروی که به مناسبت ۲۸ سپتمبر، روز جهانی دسترسی به اطلاعات، امروز پنجشنبه نشر شد، اشتراککنندگان تجارب شان را از میزان دسترسی به اطلاعات در بخشهای انکشافی، اجتماعی، اقتصادی، تعلیمی و تربیتی، صحی، ورزشی، حقوقی و جنایی بیان کرده اند.
سروی گفته است: "۲۸.۴ درصد شرکتکنندگان از دسترسی به اطلاعات راضی بوده و ۱۹ درصد شان دسترسی شان به اطلاعات را خوب توصیف کرده اند. در این سروی ۲۹.۳ درصد در بخش انکشافی، ۲۴.۲ درصد در بخش اجتماعی، ۲۷.۳ درصد در بخش تعلیمی و تربیتی، ۲۹.۱ درصد در بخش صحی، ۳۶.۶ درصد در بخش ورزشی، ۲۴.۵ درصد در بخش حقوقی و ۲۰.۵ درصد در بخش جنایی از میزان دسترسی شان به اطلاعات رضایت داشته اند".
اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان، دسترسی به اطلاعات را از اساسیترین و بنیادیترین حقوق شهروندی مردم افغانستان بیان کرده است.
اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان گفته است که بر اساس یافتههای این نهاد، میزان دسترسی خبرنگاران و مردم به اطلاعات نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
این نهاد با بیان اینکه دسترسی مردم به اطلاعات زمینه حکومتداری خوب را فراهم میکند، از حکومت طالبان خواسته است که در این راستا بیشتر زمینه را فراهم کند و حامی رسانهها و آزادی بیان در افغانستان باشد.
حکومت طالبان هنوز در مورد یافتههای این سروی چیزی نگفته است.
بستهشدن یک رادیو در دایکندی
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که استخبارات طالبان روز گذشته رادیو نسیم را در دایکندی مسدود کرده و مدیر مسوول و گزارشگران آن را بازداشت کردند.
بر اساس اعلامیهٔ این مرکز که امروز پنجشنبه ۲۸ سپتمبر (ششم میزان) نشر شد، کارمندان رادیو نسیم پس از پنج ساعت با قید ضمانت آزاد شدند.
اعلامیه گفته است: "یک منبع در دایکندی به مرکز خبرنگاران افغانستان گفت که حوالی ساعت ۱۲ چاشت چهارشنبه پنجم میزان نیروهای استخبارات به دفتر رادیو نسیم در شهر نیلی مرکز ولایت دایکندی هجوم برده و ضمن ضبط گوشیهای موبایل کارمندان، دروازه این رسانه را مهر و لاک کردند".
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که این اقدام استخبارات طالبان خلاف قانون رسانههای همگانی است و سبب محدودیت بیشتر رسانههای آزاد میشود.
همچنان این مرکز از حکومت طالبان خواستار بازگشایی بیدرنگ این رادیو شده است.
استخبارات و مقامات طالبان در دایکندی هنوز در مورد بستهشدن این رادیوی محلی وضاحت نداده اند.
این در حالی است که به گفتۀ این مرکز بر اساس طرح وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، هیچ اداره دیگر حق مداخله در امور رسانهها و کارهای خبرنگاران را ندارد.
همچنان این وزارت گفته است که امور مربوط به رسانهها و خبرنگاران در افغانستان باید از طریق وزارت اطلاعات و فرهنگ و به ویژه کمسییون رسیدگی به شکایات و تخطیهای رسانهای پیگیری و رسیدگی شود.
بر اساس قانون رسانههای همگانی افغانستان - که حکومت طالبان تا حدودی آن را پذیرفته - رسانهها در انجام کارهای حرفهای خود آزاد اند و مسوولان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند.